Κοσμος

Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή: Η δολοφονία Χανίγια «δεν θα μείνει ατιμώρητη» δηλώνει η Χαμάς

Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή: Η δολοφονία Χανίγια «δεν θα μείνει ατιμώρητη» δηλώνει η Χαμάς

Ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνιστά η εξόντωση του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, σε μια κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Μέση Ανατολή.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δεν θα μείνει ατιμώρητη, δηλώνει η Χαμάς

Ήδη, από τις πρώτες στιγμές της γνωστοποίησης του θανάτου του Ισμαήλ Χανίγια, μέλη της Χαμάς διαμηνύουν πως η δολοφονία του «δεν θα μείνει ατιμώρητη», δεσμευόμενοι για άμεσα αντίποινα κάνοντας λόγο για μια «άνανδρη πράξη», ιδίως όταν ο Χανίγια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, για την ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, δηλαδή σε μια απολύτως διπλωματική συνθήκη.

Ο Ισμαήλ Χανίγια ηγούνταν των πολιτικών επιχειρήσεων της Χαμάς ζώντας ως εξόριστος στο Κατάρ, ενώ θεωρείται το πλέον κομβικό πρόσωπο από παλαιστινιακής πλευράς για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά και την ανταλλαγή ομήρων. Στο πλαίσιο αυτό, η απουσία του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και ο αιφνίδιος θάνατός του μηδενίζουν, κατά ορισμένους αναλυτές, το κοντέρ σε επίπεδο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που η ατμόσφαιρα εντός της Χαμάς είναι εξαιρετικά φορτισμένη.

Πρωτίστως, όμως, η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έρχεται λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα το θάνατο του Μουχσίν Σουκρ, γνωστού ως Φουάντ Σουκρ, δηλαδή του επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, ως αντίποινα της επίθεσης με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σαββατοκύριακο που σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εξολόθρευση της φυσικής ηγεσίας των δύο οργανώσεων μέσα σε 24 ώρες από τους Ισραηλινούς «εγείρει φόβους για περαιτέρω σύγκρουση στην περιοχή» σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων ομάδων στη διμερή σύγκρουση. Ιδίως, όταν κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της υφιστάμενης σύρραξης σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ενώ μαίνονται οι μάχες Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, με τον πληθυσμό της να ζει σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων

Την ίδια στιγμή, για τη διεθνή κοινότητα η δολοφονία του Χανίγια στερεί έναν σημαντικό συνομιλητή, καθώς ο Χανίγια είχε την ευθύνη των πολιτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, όντας στο Κατάρ. Από εκεί ορμώμενος, υπήρξε βασικός συνομιλητής τόσο με τους μεσολαβητές από την μεριά της Ντόχα, όσο και με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, με ζητούμενο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Για το λόγο αυτό, σχεδόν προεξοφλείται πως η δολοφονία του θα «παγώσει» το χρόνο απέναντι στα δύο αυτά ζητήματα, σε μια στιγμή που η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη να πληρώσει διάφορες τιμές» ως αντίποινα στην απώλεια του ηγέτη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμερος για τη δολοφονία Χανίγια είναι και ο Λευκός Οίκος, αρνούμενος σχολιάσει αμέσως περαιτέρω την παραπάνω εξέλιξη, ενώ και η πλευρά του Ισραήλ παραδέχεται πως η απώλεια του Χανίγια «θα έχει σημαντική επιρροή» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν για τους ισραηλινούς αποτελούσε έναν από τους βασικούς υπαίτιους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το CNN, «Ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια είναι η πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», παρότι τον περασμένο Απρίλιο οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τρεις από τους γιους του και τέσσερα από τα εγγόνια του.

Ωστόσο, «όποιος πιστεύει ότι στοχοποιώντας τα παιδιά μου κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες και πριν συμφωνηθεί μια συμφωνία ότι θα αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, έχει αυταπάτες», δήλωνε τότε ο Χανίγια, με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο μετά την απώλειά του.

Από μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, «ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς, του μεγάλου ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια, και τη θεώρησε μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Ιράν: Το αίμα του Ισμαήλ Χανίγια δεν θα πάει χαμένο

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

«Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα καταδικάζει την «απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς

Η εξέλιξη αυτή «θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», προειδοποιεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αποκαλύφθηκε πως το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη, λέει η Άγκυρα

«Η επίθεση αυτή έχει στόχο να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Καταδικάζουμε την άθλια δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει την ειρήνη. Η επίθεση αυτή έχει στόχο να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις» προσθέτει το τουρκικό υπουργείο.