Κοσμος

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό: «Ίσως επιβίωσε» ο διοικητής της Χεζμπολάχ - Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Γενικεύεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ: Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στη Βηρυτό - Γενικεύεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Εκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Dahieh της νότιας Βηρητού που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ. Αεροπορική επιδρομή επιβεβαιώνει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση ήταν στοχευμένη κατά του διοικητή της Χεζμπολάχ που «ευθύνεται» για την προχθεσινή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν. «Στόχος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ευθύνεται για τη δολοφονία 12 παιδιών και εφήβων στο Majdal Shams», σύμφωνα με ανάρτηση του IDF.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για επίθεση με στόχο τον διοικητή Fuad Shukr, επικηρυγμένο από τις ΗΠΑ για αιματηρή επίθεση κατά Αμερικανών πεζοναυτών το 1983 στη Βηρυτό. O επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ είναι ζωντανός, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ πηγές ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Γνωστός και ως Χατζ Μοχσίν, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, ο Σουκρ είχε κατονομαστεί από τον ισραηλινό στρατό πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΝΝΑ η επίθεση πραγματοποιήθηκε με drone το οποίο έριξε τρεις πυραύλους.

Oι Ισραηλινοί που ζουν στα σύνορα με το Λίβανο κλήθηκαν να παραμείνουν στα καταφύγια.

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.

Πηγή: ΕΡΤ