Κοσμος

Ο Έλον Μασκ δημοσίευσε παραποιημένο βίντεο της Κάμαλα Χάρις στο X

Κατηγορείται ότι διασπείρει ψέματα - 128 εκατ. φορές προβλήθηκε το deepfake περιεχόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ κατηγορείται ότι διαδίδει ψέματα - Αναδημοσίευσε deepfake βίντεο της Κάμαλα Χάρις στο X - Έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ.
Ο Έλον Μασκ δημοσίευσε παραποιημένο βίντεο της Κάμαλα Χάρις στον λογαριασμό του στο X © EPA/Michael Reynolds

Ο Έλον Μασκ κατηγορείται ότι διαδίδει ψέματα - Αναδημοσίευσε deepfake βίντεο της Κάμαλα Χάρις στο X - Έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ.

Κατηγορεί τον Έλον Μασκ ότι διαδίδει «χειραγωγημένα ψέματα» το προεκλογικό επιτελείο της Κάμαλα Χάρις, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δημοσίευσε ένα παραποιημένο βίντεο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ στον λογαριασμό του στο X.

Ο Έλον Μασκ αναδημοσίευσε ένα παραποιημένο βίντεο της Κάμαλα Χάρις το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο μια ψεύτικη φωνή λέει: «Επιλέχθηκα επειδή είμαι η απόλυτη πρόσληψη της διαφορετικότητας», καθώς και ότι όποιος την επικρίνει είναι «σεξιστής και ρατσιστής».

Ο Έλον Μασκ κατηγορείται για το παραποιημένο βίντεο της Κάμαλα Χάρις

Το βίντεο έχει προβληθεί 128 εκατ. φορές στον λογαριασμό του Έλον Μασκ, αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας το δημοσίευσε με τη φράση «αυτό είναι καταπληκτικό», ακολουθούμενη από ένα emoji γέλιου.

Η Έιμι Κλόμπουσαρ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, κατηγόρησε τον Μασκ ότι παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με την πολιτική του X για τα συνθετικά και παραποιημένα μέσα, απαγορεύεται στους χρήστες να μοιράζονται «συνθετικά, παραποιημένα ή εκτός πλαισίου μέσα που μπορεί να εξαπατήσουν ή να προκαλέσουν σύγχυση και να οδηγήσουν σε βλάβη», αν και επιτρέπονται παραχωρήσεις για τη σάτιρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλεί «σημαντική σύγχυση σχετικά με τη γνησιότητα των μέσων».

Εκπρόσωπος της Κάμαλα Χάρις δήλωσε: «Ο αμερικανικός λαός θέλει την πραγματική ελευθερία, τις ευκαιρίες και την ασφάλεια που προσφέρει η αντιπρόεδρος Χάρις- όχι τα ψεύτικα, χειραγωγημένα ψέματα του Έλον Μασκ και του Ντόναλντ Τραμπ».

Έλον Μασκ για το deepfake βίντεο: «Η παρωδία είναι νόμιμη στην Αμερική»

Το ψεύτικο βίντεο της Κάμαλα Χάρις αναρτήθηκε αρχικά από τον λογαριασμό @MrReaganUSA, ο οποίος συνδέεται με τον συντηρητικό YouTuber Κρις Κολς και χαρακτηρίζεται ως παρωδία.

Ωστόσο, ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, δεν χαρακτήρισε το βίντεο ως παρωδία όταν το δημοσίευσε.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε στο X ότι το παραποιημένο βίντεο της Χάρις θα έπρεπε να είναι «παράνομο» και ότι σύντομα θα υπογράψει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τέτοια μέσα, σε προφανή αναφορά σε πρόταση που υποστηρίζεται από νομοθέτες της Καλιφόρνιας για την απαγόρευση των «ουσιωδώς παραπλανητικών» εκλογικών deepfakes.

Ο Έλον Μασκ απάντησε στο X ότι «η παρωδία είναι νόμιμη στην Αμερική», συμπεριλαμβάνοντας το αρχικό βίντεο.

Ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους, το οποίο έχει επικρίνει τις πολιτικές περιεχομένου του X υπό τον νέο ιδιοκτήτη του, δήλωσε ότι ο Μασκ έδινε σήμα στους περισσότερους από 190 εκατομμύρια ακολούθους του στο X ότι «αυτό το είδος της χολής που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ευπρόσδεκτο». Πρόσθεσε: «Ο Μασκ δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να έχει τον έλεγχο του X».

Ένας ειδικός στις τεχνολογίες deepfake δήλωσε ότι το βίντεο της Κάμαλα Χάρις δείχνει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και των παραποιημένων εικόνων.

Πρόσθεσε ότι δεδομένης της ιδιότητας της Χάρις ως πιθανής υποψήφιας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, αναμένει ότι οι ΗΠΑ «θα βλέπουν όλο και περισσότερες τέτοιου είδους ανοησίες».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.