Κοσμος

Χάρις εναντίον Τραμπ: Ποιος θα κερδίσει σύμφωνα με τον ιστορικό που προβλέπει τον νικητή εδώ και 40 χρόνια

Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο μέσα από 13 ερωτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρις εναντίον Τραμπ: Ποιος θα κερδίσει σύμφωνα με τον ιστορικό που προβλέπει τον νικητή εδώ και 40 χρόνια
Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις θα αναμετρηθούν εκτός απροόπτου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου © ΕΡΑ/DAVID JENSEN, KENNY HOLSTON

Χάρις εναντίον Τραμπ: Ποιος θα κερδίσει σύμφωνα με τον ιστορικό που προβλέπει τον νικητή εδώ και 40 χρόνια

Τα δεδομένα προς το παρόν ευνοούν την Κάμαλα Χάρις στην αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου, λέει ο ιστορικός Άλαν Λίχτμαν, που έχει προβλέψει με ακρίβεια σχεδόν όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από το 1984, αν και την τελική του πρόβλεψη θα την ανακοινώσει προσεχώς.

Harris vs Trump! Prediction Professor Explains Which Way the Election is Leaning with Kamala Harris

Ο αποκαλούμενος και «Νοστράδαμος», καθηγητής Ιστορίας του American University της Ουάσιγκτον, ανέπτυξε μια φόρμουλα που χρησιμοποιεί για να προβλέπει το αποτέλεσμα επικείμενης προεδρικής αναμέτρησης και «έχει πέσει μέσα» σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις από την εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν πριν από 40 χρόνια.

Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο μέσα από 13 ερωτήσεις

Το περίπλοκο μοντέλο πρόβλεψης, που ο Λίχτμαν αποκαλεί «κλειδιά για τον Λευκό Οίκο», αποτελείται από 13 παράγοντες-ερωτήσεις «σωστό ή λάθος», που κατά τον ίδιο συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη του νικητή της μάχης της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κάθε ερώτημα τίθεται για τον καθένα από τους δύο μονομάχους και στην περίπτωση του σωστού, τους δίνει ένα «κλειδί», ειδάλλως ο πόντος περνά στον αντίπαλο. Όποιος συγκεντρώνει έξι ή και παραπάνω «κλειδιά» προβλέπεται ότι θα πανηγυρίσει τη βραδιά των εκλογών.

Στην αρχή της προεκλογικής καμπάνιας οι Δημοκρατικοί έλαβαν ένα αυτόματο «κλειδί», λόγω του ότι ο Μπάιντεν διεκδικούσε την επανεκλογή του και η ιστορία ευνοεί στις αναμετρήσεις τούς εν ενεργεία προέδρους που επιδιώκουν μια δεύτερη θητεία, αλλά η κούρσα έκτοτε πήρε δραματική τροπή με την αποχώρηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου από τη μάχη και την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Τα «κλειδιά» αυτά είναι:

  1. το χρίσμα του κόμματος
  2. εσωκομματικές εκλογές
  3. εάν εν ενεργεία πρόεδρος διεκδικεί την επανεκλογή του
  4. τρίτο κόμμα
  5. η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα
  6. η πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα
  7. αλλαγή πολιτικής
  8. κοινωνικές αναταραχές
  9. σκάνδαλο/α
  10. αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική / στρατιωτικές αποτυχίες
  11. επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική / στρατιωτικές επιτυχίες
  12. το χάρισμα του υποψηφίου προέδρου που διεκδικεί την επανεκλογή του
  13. το χάρισμα του διεκδικητή

Η πλάστιγγα γέρνει τώρα υπέρ της Κάμαλα Χάρις

Οι Δημοκρατικοί με τη Χάρις κατά πάσα πιθανότητα προεδρική τους υποψήφια αυτή τη στιγμή κρατούν πέντε από τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ιστορικού:

  1. την πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα
  2. την εσωκομματική κούρσα
  3. την αλλαγή πολιτικής
  4. την απουσία σκανδάλων
  5. την απουσία χαρίσματος του διεκδικητή

Οι Ρεπουμπλικανοί με τον Τραμπ έχουν τρία κλειδιά:

την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές, το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν δεν διεκδικεί την επανεκλογή του και δεν διαθέτει χάρισμα, αλλά χρειάζονται άλλα τέσσερα «κλειδιά», όπως η παρουσία τρίτου υποψηφίου. Στην κούρσα μετέχει ως ανεξάρτητος ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ, ενώ μέχρι τις εκλογές είναι στον αέρα η «απουσία κοινωνικών αναταραχών» καθώς και η στρατιωτική αποτυχία και η επιτυχία ή αντίστοιχες στην εξωτερική πολιτική.

«Θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά για να χάσει η Χάρις»

Ο Λίχτμαν δεν έχει πει ακόμη την τελική του κουβέντα, αλλά κατά τη γνώμη του «θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά για να χάσει η Χάρις».

Ο Λίχτμαν είχε προβλέψει τη νίκη του Τραμπ το 2016 και εκείνη του Μπάιντεν τέσσερα χρόνια αργότερα. Την τελική του πρόβλεψη για τη φετινή αναμέτρηση ο ιστορικός είπε ότι θα την ανακοινώσει μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όπου η Χάρις αναμένεται, εκτός απροόπτου, να λάβει και επισήμως το χρίσμα του κόμματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.