Κοσμος

Το Facebook παραδέχτηκε ότι λογόκρινε λανθασμένα τη φωτογραφία του Τραμπ από τον τραυματισμό του

«Αυτό ήταν ένα λάθος» - Στο επίκεντρο fake news και ΑΙ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook: Λογόκρινε λανθασμένα την φωτογραφία του Τραμπ με τη γροθιά στον αέρα - «Αυτό ήταν ένα λάθος» - Στο επίκεντρο fake news και ΑΙ

μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, παραδέχθηκε μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι λογόκρινε την  - φωτογραφία του αιώνα για πολλούς - εικόνα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του μετά τη σφαίρα που διαπέρασε το αυτί του.

Μια ανάρτηση στο Facebook με τον Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του αμέσως μετά τον πυροβολισμό του στις 13 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής εκστρατείας στην Πενσυλβάνια είχε αρχικά επισημανθεί ως «fake» και προϊόν παραπληροφόρησης, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

«Αυτό ήταν ένα λάθος», δήλωσε η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta.

«Ναι, αυτό ήταν ένα λάθος», έγραψε η Ντάνι Λέβερ, εκπρόσωπος της Meta στο Χ απαντώντας στον influencer Τσάρλι Κερκ. Σύμφωνα με τη New York Post, ο Κερκ είχε καλέσει το Facebook να πάρει θέση επειδή δεν επέτρεπε στους χρήστες του να μοιραστούν τη φωτογραφία του Τραμπ.

Η Λέβερ ανέφερε στην ανάρτησή της: «Αυτός ο έλεγχος γεγονότων εφαρμόστηκε αρχικά σε μια παραποιημένη φωτογραφία που δείχνει τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να χαμογελούν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα συστήματά μας εφάρμοσαν λανθασμένα αυτόν τον έλεγχο γεγονότων στην πραγματική φωτογραφία. Αυτό έχει διορθωθεί και ζητάμε συγγνώμη για το λάθος».

Στο επίκεντρο fake news και ΑΙ: Πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε όσα διαβάζουμε;

Το σφάλμα αυτό έρχεται την ώρα που η Meta δέχεται έντονο έλεγχο για τη στροφή της στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς προσπαθεί να ελέγχει τι μοιράζεται στο διαδίκτυο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta, έγραψε σε ανάρτησή του ότι η εταιρεία του «κάνει τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα το πρότυπο της βιομηχανίας».

Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που ο Έλον Μασκ μοιράστηκε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο κλωνοποίησης φωνής AI για να μιμηθεί τη φωνή της Κάμαλα Χάρις λέγοντας πράγματα που δεν της αποδίδονται, όπως αναφέρει το Associated Press.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ο πιο αξιόπιστος χώρος για αληθινές ειδήσεις, δήλωσε ο ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης David Gerzof Richard, καθηγητής στο Emerson College.

«Φαίνεται ότι δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας», δήλωσε αναφερόμενος σε όλη την παραπληροφόρηση γύρω από τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. «Ο έλεγχος των γεγονότων είναι το πρώτο πράγμα που χάνεται».

Είπε ότι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές ειδήσεων κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι το Facebook και το X είναι πηγές αυθεντικών ειδήσεων.

«Ορισμένα εμπορικά σήματα σε αυτούς τους ιστότοπους έχουν καθιερωθεί να κάνουν το σωστό», πρόσθεσε, και κυρίως να το παραδέχονται όταν κάνουν λάθος.

«Είναι τόσο δύσκολο να επιτηρήσεις μια πλατφόρμα όπως το X ή το Facebook», είπε, «απλά δεν έχουν το ίδιο επίπεδο δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Η Meta δημοσίευσε ότι συνεργάζεται με «εταίρους του κλάδου για κοινά τεχνικά πρότυπα αναγνώρισης περιεχομένου ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και ήχου. Τους επόμενους μήνες, θα επισημάνουμε τις εικόνες που οι χρήστες δημοσιεύουν στο Facebook και το Instagram όταν μπορούμε να εντοπίσουμε δείκτες βιομηχανικών προτύπων που δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη».

Με την υπέρμετρη επιρροή της Meta στις εκλογές και όχι μόνο, οι επικριτές λένε ότι αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό.

H Meta συνεχίζει αναφέροντας ότι «καθώς η διαφορά μεταξύ ανθρώπινου και συνθετικού περιεχομένου γίνεται δυσδιάκριτη, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν πού βρίσκεται το όριο. Οι άνθρωποι συχνά συναντούν για πρώτη φορά περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και οι χρήστες μας έχουν πει ότι εκτιμούν τη διαφάνεια γύρω από αυτή τη νέα τεχνολογία».

Με πληροφορίες από Boston Herald