Κοσμος

Διάσημα εγκλήματα: Η αγνοούμενη με άνοια που βρέθηκε 50 χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Θα γινόταν μια ακόμη αγνοούμενη που δε θα βρισκόταν ποτέ

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλόρα Στίβενς
Φλόρα Στίβενς

Διάσημα εγκλήματα: Χρειάστηκαν πολύχρονες έρευνες της αστυνομίας, μια λέξη και μια φωτογραφία για να διαλευκανθεί αυτή η εξαφάνιση

Η 36χρονη Φλόρανς Σίβενς, γνωστή ως Φλόρα, εθεάθη τελευταία φορά στις 3 Αυγούστου 1975. Ήταν μια δραστήρια, υγιής γυναίκα και είχε ραντεβού με τον γιατρό της -όχι για κάτι σοβαρό, είχε σημάδια γρίπης και ήθελε να κάνει έναν έλεγχο. Την εποχή που χάθηκε, η Φλόρα εργαζόταν σε ένα μεγάλο θέρετρο με 1200 δωμάτια στα όρη Κάτσκιλ, νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης, με ειδυλλιακή θέα. Ήταν πολύ αγαπητή στους συναδέλφους και εξαιρετiκή στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Η εξαφάνισή της προκάλεσε σοκ κι άφησε τους πάντες προβληματισμένους.

Στην αίτησή της για δουλειά ανέφερε ότι ήταν απόφοιτος του λυκείου Λινκολν και παντρεμένη με τον Ρόμπερτ Στίβενς. Αυτές οι πληροφορίες δεν παρείχαν αρκετά για το προφίλ της και δε βοηθούσαν να επιλυθεί η μυστηριώδης εξαφάνισή της. Η Φλώρα ήταν πολύ αγαπητή και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιον που να θέλει να της κάνει κακό. Δεν ήταν επίσης ο τύπος ανθρώπου που θα έφευγε χωρίς να το πει σε κανέναν. Καθώς περνούσε ο καιρός, η ανησυχία μεγάλωνε.

Η αστυνομία βρισκόταν σε αδιέξοδο και οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για να συνεχίσουν. Η Φλώρα δεν είχε εν ζωή συγγενείς στην περιοχή που θα παρείχαν περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν της. Παρά τη ζοφερή προοπτική να μπει στο αρχείο η υπόθεση, οι ερευνητές αρνήθηκαν να τα παρατήσουν. Επέκτειναν την αναζήτησή τους, προσεγγίζοντας τις γειτονικές κοινότητες. Το μυστήριο της εξαφάνισης της Φλόρα συνέχισε να τους στοιχειώνει, αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Η Φλόρα θα γινόταν μια ακόμη αγνοούμενη που δε θα βρισκόταν ποτέ. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δε φανταζόταν ότι η υπόθεση θα άνοιγε ξανά δεκαετίες αργότερα. Το πέρασμα του χρόνου θα έφερνε νέες τεχνολογίες και φρέσκια ματιά στην υπόθεση, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για απαντήσεις και κλείσιμο της υπόθεσης.

Χρόνια αργότερα, το 2017, νέες εξελίξεις οδήγησαν τις αρχές να ανοίξουν ξανά την υπόθεση, χάρη στον Γιαν Σάλομον, Ανώτερο Αστυνομικό Ανακριτή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που παρότι αγνοούσε την υπόθεση, είχε δει κάποιες ζωτικής σημασίας πληροφορίες στον φάκελο που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαλευκάνουν την υπόθεση. Ωστόσο, οι ελπίδες σύντομα διαψεύστηκαν, όταν ο Γιαν βρήκε υπολείμματα σκελετού, τα οποία έπρεπε να ταυτοποιηθούν. Αν ανήκαν στη Φλώρα, σήμαινε ότι είχε πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Γιαν είχε διαπιστώσει ότι η γυναίκα της οποίας τα λείψανα βρήκε προερχόταν από την κομητεία Σάλιβαν. Πριν από χρόνια, η κομητεία Σάλιβαν είχε μια ανοιχτή υπόθεση που είχε ομοιότητες με της Φλόρα. Δυστυχώς δεν υπήρξε τρόπος να αποδείχθεί ότι ήταν τα λείψανα της Φλόρα Στίβενς, λόγω της αλλοίωσής τους μέσα στον χρόνο.

Φλόρα Στίβενς
Φλόρα Στίβενς © Did You Know/Youtube

Τον Ιανουάριο του 2016, υπήρχαν 21.894 ενεργές υποθέσεις αγνοουμένων γυναικών στις ΗΠΑ.

Για όλες τις υποθέσεις που είχαν μπει στο αρχείο, τα στοιχεία κρατήθηκαν σε αποθήκη και όλοι οι ερευνητές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες ανεξάρτητα από τη δικαιοδοσία τους. Η τεράστια βάση δεδομένων ήταν ένα μνημειώδες εγχείρημα, αλλά η τεχνολογία και η ομαδική εργασία, έδωσε νέα πνοή σε ξεχασμένες υποθέσεις, προσφέροντας ελπίδα σε αμέτρητες οικογένειες που λαχταρούσαν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους αγνοούμενα πρόσωπα. Ο Σάλομον ζήτησε από τους ντετέκτιβ της κομητείας Σάλιβαν να του δείξουν το αρχείο που ήταν από το 1975. Ήθελε συγκεκριμένα πληροφορίες για τους συγγενείς της γυναίκας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την έρευνά του. Παρόλο που όλοι όσοι συνδέονταν με την εν λόγω γυναίκα θα ήταν ήδη αρκετά ηλικιωμένοι, και ίσως κάποιοι από αυτούς είχαν πεθάνει, ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να βρει κάποιον που θα του έδινε πληροφορίες για εκείνη.

Στις εκατοντάδες βάσεις δεδομένων, ένα στοιχείο είχε περάσει απαρατήρητο. Κάποιος χρησιμοποιούσε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης της Φλόρα Στίβενς. Υπήρχε πιθανότητα κλοπής ταυτότητας. Η ανακάλυψη αυτή έκανε επείγουσα την ανάγκη για νέα έρευνα.

Το άτομο που χρησιμοποιούσε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης της Φλόρα ζούσε σε γηροκομείο της Βοστώνης.

Το προσωπικό του γηροκομείου είπε ότι ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ανήκε σε μια ένοικο που ονομαζόταν Φλόρα, αλλά ότι το επώνυμό της δεν ήταν Στίβενς, αλλά Χάρις, και έμενε εκεί από το 2001. Ενώ ήταν βέβαιο ότι αυτή η ψεύτικη Φλόρα χρησιμοποιούσε την ταυτότητα της πραγματικής από τις αρχές του αιώνα, ήταν άγνωστο πόσο καιρό χρησιμοποιούσε την ταυτότητα και πώς την είχε αποκτήσει. Ήταν ένα νέο περίπλοκο μυστήριο μέσα σε ένα μυστήριο, η υπόθεση είχε πάρει μια απροσδόκητη τροπή.

Δυο ντετέκτιβ πήγαν με το αυτοκίνητο στη Βοστώνη, στο γηροκομείο. Και οι δύο σοκαρίστηκαν όταν βρήκαν μια κυρία με το ίδιο όνομα, ημερομηνία γέννησης και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης με την αγνοούμενη από το 1975. Μόνο τα επώνυμά τους ήταν διαφορετικά. Ήταν μια απίστευτα περίεργη κατάσταση. Ήταν προφανές ότι δεν επρόκειτο για συνηθισμένη υπόθεση κλοπής ταυτότητας και οι αρχές ήταν αποφασισμένες να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από αυτό το αίνιγμα. Με μια αυξημένη αίσθηση του επείγοντος, ετοιμάστηκαν να αποκαλύψουν τα κρυφά κίνητρα και να φέρουν τον κλέφτη ταυτότητας στη δικαιοσύνη, ξετυλίγοντας τον περίπλοκο ιστό εξαπάτησης που είχε σκεπάσει την υπόθεση της Φλόρα τόσο καιρό.

Οι δυο ντετέκτιβ είχαν φέρει μαζί τους τη μοναδική φωτογραφία αρχείου της Φλόρα Στίβενς που είχαν.

Ήταν μια φωτογραφία που υπήρχε στην ταυτότητα εργασίας της.

Οι δυο ντετέκτιβ και η Φλόρα Στίβενς
Οι δυο ντετέκτιβ και η Φλόρα Στίβενς © Did You Know/Youtube

Μπήκαν νευρικοί στο ιδιωτικό της δωμάτιο, όπου η ηλικιωμένη γυναίκα τους χαιρέτησε θερμά. Όταν της έδειξαν τη φωτογραφία, εκείνη είπε: «εγώ». Η ηλικιωμένη κυρία αυτοπροσδιορίστηκε με σιγουριά ως Φλόρα Στίβενς μόλις είδε τη φωτογραφία της. Η αναγνώριση του Ρόμπερτ Στίβενς, από φωτογραφία που της έδειξαν, απλώς επιβεβαίωσε την εικασία τους.

Η υπόθεση είχε λυθεί, αλλά οι ντετέκτιβ είχαν ακόμα πολλές ερωτήσεις. Γιατί εξαφανίστηκε όλα αυτά τα χρόνια; Που πήγε;
Δυστυχώς η Φλόρα δεν ήταν σε θέση να τους βοηθήσει και να εξηγήσει την εξαφάνισή της το 1975, καθώς τώρα είχε άνοια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της θα παρέμεναν ένα μυστήριο.

Παρότι οι συνθήκες εξαφάνισης της Φλόρα δε θα επιβεβαιωθούν ποτέ, μια γυναίκα που τη φρόντιζε στο γηροκομείο είπε στους ντετέκτιβ μερικές λεπτομέρειες που είχε σταχυολογήσει όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αποδείχθηκε, η Φλόρα είχε εμπιστευτεί σε κάποιον την αλήθεια. Πριν προσβληθεί από άνοια, η Φλόρα της είχε αποκαλύψει ότι είχε έναν απαίσιο γάμο με έναν κακοποιητικό σύζυγο. Ο γάμος αυτός της είχε προκαλέσει κάποια ψυχιατρικά προβλήματα αργότερα στη ζωή της. Η αποκάλυψη αυτή φανέρωσε το ταραχώδες παρελθόν της Φλόρα και προσέφερε μια πιθανή εξήγηση για την εξαφάνισή της, ρίχνοντας φως στις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

Παρά το πόσο απελπισμένα είχε προσπαθήσει ο εκλιπών πλέον σύζυγος της Φλόρα να τη βρει, κανείς δεν ξέρει τι της επιφύλασσε αν την έπιανε ξανά στα χέρια του. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Φλόρα αγόρασε ένα εισιτήριο λεωφορείου και έφυγε από την πόλη. Εξαφανίστηκε για να μπορέσει να ξεφύγει από τον κακοποιητή της.

Η υπόθεση της Φλόρα Στίβενς θυμίζει την πλοκή της ταινίας «Νύχτες με τον Εχθρό μου» (Sleeping with the Enemy, 1991) με τη Τζούλια Ρόμπερτς και τον Πάτρικ Μπέργκιν.

*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.