Κοσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να καταθέσει στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του

Νέα γραπτά μηνύματα του παρ’ ολίγον δολοφόνου βγήκαν στην επιφάνεια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να καταθέσει στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε τελικά να καταθέσει στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας του στην προεκλογική του ομιλία στην Πενσυλβάνια στις αρχές του μήνα.

Νέα γραπτά μηνύματα του Thomas Matthew Crooks βγήκαν στην επιφάνεια

Αν και το FBI δεν έδωσε ημερομηνία για την κατάθεση, δήλωσε ωστόσο ότι πρόκειται για «μια τυπική διαδικασία που διεξάγουμε όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο θύμα εγκληματικής ενέργειας. Θέλουμε να καταγράψουμε την μαρτυρία του για όσα έζησε εκείνη τη μέρα», είπε ο ειδικός πράκτορας του FBI Kevin Rojek.

Παρά το γεγονός ότι το FBI εξετάζει βουνά αποδεικτικών στοιχείων, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει κίνητρο για να εξηγήσουν γιατί ο Thomas Matthew Crooks άνοιξε πυρ στις 13 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, τα νέα γραπτά μηνύματα που κυκλοφόρησαν αποκάλυψαν ότι ο 20χρονος είχε εντοπισθεί από μια τοπική ομάδα Swat περισσότερα από 90 λεπτά πριν από τον πυροβολισμό - πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Τα μηνύματα που ανακάλυψαν η εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News θα προστεθούν στη λίστα των κενών ασφαλείας που προηγήθηκαν της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κινήσεις του Thomas Crooks πριν την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Τη Δευτέρα, το FBI είπε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Crooks διεξήγαγε «προσεκτικό σχεδιασμό» πριν από την ομιλία της 13ης Ιουλίου και κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» για να κρύψει τις δραστηριότητές του.

Αυτός ο σχεδιασμός - ο οποίος περιελάμβανε έξι αγορές εξαρτημάτων για εκρηκτικούς μηχανισμούς - διεξήχθη με τρόπο που «δεν θα κινούσε σημαντικά τις υποψίες των γονιών του», είπε ο κ. Rojek.

Έχουν ξεκινήσει πολλές έρευνες για το τι πήγε στραβά στην εξασφάλιση των χώρων του Butler Fair Show στις 13 Ιουλίου με την  Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών Kimberly Cheatle να παραιτείται αφού παραδέχτηκε τις αποτυχίες της.

Την ημέρα του πυροβολισμού, η υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια σε μια περιφραγμένη περιοχή και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ήταν υπεύθυνες για περιοχές πέρα ​​από αυτήν.

Στις 16:19 τοπική ώρα, ο ελεύθερος σκοπευτής της τοπικής αστυνομίας έστειλε μήνυμα σε δύο συναδέλφους του που βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο μιας αποθήκης με θέα στην τοποθεσία, λέγοντάς τους ότι είχε τελειώσει η βάρδια του και ότι αποχωρούσε.

Καθώς έφευγε από το κτίριο, είδε έναν νεαρό άνδρα να κάθεται σε ένα τραπέζι πικνίκ και ειδοποίησε τους συναδέλφους του, λέγοντας σε μήνυμα που έστειλε: «κάποιος ακολούθησε το παράδειγμά μας και μπήκε κρυφά και πάρκαρε δίπλα στα αυτοκίνητά μας για να το ξέρετε».

Μέχρι τις 17:38 ο Crooks είχε μετακινηθεί από το τραπέζι στην ταράτσα αποθήκης και διάφορες φωτογραφίες του τραβήχτηκαν και κοινοποιήθηκαν σε ένα group chat.

Άλλα μηνύματα που έλαβε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, έδειξαν ότι στις 17:51 μια φωτογραφία του Crooks προωθήθηκε σε έναν τοπικό αστυνομικό, ο οποίος δήλωσε ότι οι ανώτεροί του «ζητούσαν κατεύθυνση ταξιδιού».

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, ο Crooks ήταν νεκρός, αφού πυροβολήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες όταν άνοιξε πυρ από την οροφή της αποθήκης.

Ενώ η έρευνα του FBI επικεντρώνεται στον Crooks και τα κίνητρά του - αντί για τυχόν κενά ασφαλείας - ο κ. Rojek είπε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι έφτασε στο χώρο στις 13:50 την ημέρα του πυροβολισμού και πέταξε ένα drone στην περιοχή για 11 λεπτά λίγο μετά.

Το FBI πιστεύει ότι ο Crooks έφυγε από τον χώρο περίπου στις 16:00 πριν επιστρέψει και ταυτοποιηθεί ως ύποπτο άτομο λίγο μετά τις 17:00.

Γύρω στις 17:30, εθεάθη να χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή απόστασης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του FBI, μισή ώρα πριν εντοπισθεί να περπατά κοντά στην αποθήκη κουβαλώντας ένα σακίδιο.

Στις 18:11 ήρθε αντιμέτωπος με έναν τοπικό αστυνομικό, περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν πυροβολήσει οκτώ φορές προς την κατεύθυνση του Τραμπ και του πλήθους.

Ο Crooks πιστεύεται τώρα ότι είχε διεξάγει σκανάρισμα του χώρου στις 11 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από το συμβάν.

Τα νέα γραπτά μηνύματα παρατείνουν το χρονικό διάστημα στο οποίο ο 20χρονος ένοπλος είχε προκαλέσει υποψίες με τις κινήσεις του.

Προηγούμενες αναφορές είχαν δείξει ότι βρισκόταν στο ραντάρ των τοπικών αρχών περίπου μία ώρα πριν από τον πυροβολισμό.

Μάρτυρες είπαν στο BBC λίγες στιγμές μετά τον πυροβολισμό ότι είχαν εντοπίσει τον ένοπλο στην οροφή και σήμανε συναγερμός.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί υπήρξε διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών αρχών και της Μυστικής Υπηρεσίας.

Μέλη της τοπικής ομάδας Swat είπαν στο ABC News την Κυριακή ότι δεν είχαν καμία επαφή με το FBI και ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μια «κανονική» ενημέρωση.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson και ο Ηγέτης της Μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries ανακοίνωσαν επίσης τη σύσταση δικομματικής ειδικής ομάδας 13 μελών που θα ερευνήσει την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Ronald Rowe και ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Paul Abbate θα εμφανιστούν σε ξεχωριστή ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας την Τρίτη.