Κοσμος

Πού οφείλεται η πτώση στις πωλήσεις των McDonald's

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
McDonald's: Πού οφείλεται η πτώση στις πωλήσεις τους - Τι αναφέρουν οι ειδικοί
McDonald's: Πού οφείλεται η πτώση στις πωλήσεις τους - Τι αναφέρουν οι ειδικοί © Unsplash

McDonald's: Πού οφείλεται η πτώση στις πωλήσεις τους - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της McDonald's υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές σταμάτησαν να τρώνε έξω ή επέλεξαν φθηνότερες επιλογές. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων θα είναι μειωμένες για τα επόμενα τρίμηνα και προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση ετοιμάζοντας προσφορές και νέα είδη μενού.

«Οι καταναλωτές εξακολουθούν να μας αναγνωρίζουν ως ό,τι πιο value for money έναντι των βασικών ανταγωνιστών μας, είναι σαφές ότι το χάσμα όμως έχει πρόσφατα συρρικνωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald's Κρις Κεμπτσίνσκι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές.

Οι πωλήσεις στις τοποθεσίες που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία έκλεισε τα καταστήματα και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν στο σπίτι.

McDonald's: Αυξήθηκαν οι τιμές, μειώθηκαν οι πελάτες και τα κέρδη

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν 1%. Η McDonald's είδε λιγότερους πελάτες, αλλά δήλωσε ότι όσοι ήρθαν ξόδεψαν περισσότερα λόγω των αυξήσεων των τιμών. Ο Kempczinski υπερασπίστηκε τις υψηλότερες τιμές του μενού, λέγοντας ότι το κόστος για το χαρτί, τα τρόφιμα και την εργασία αυξήθηκε έως και 40% σε ορισμένες αγορές τα τελευταία χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 12% σε 2 δισ. δολάρια ή 2,80 δολάρια ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των εφάπαξ στοιχείων, όπως οι δαπάνες αναδιάρθρωσης, η McDonald's κέρδισε 2,97 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό απείχε πολύ από το κέρδος ανά μετοχή των 3,07 δολαρίων που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του κλάδου.Τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald's Τζο Έρλινγκερ δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή ότι η τιμή των Big Macs είχε αυξηθεί κατά 21% από το 2019.

McDonald's
McDonald's © Unsplash

Η κίνηση των πελατών στα εστιατόρια γρήγορης εστίασης των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Circana, μια εταιρεία ερευνών αγοράς. Ειδικοί αναμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο χρέος των καταναλωτών θα πλήξουν επίσης την κίνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η McDonald's ανέφερε επίσης χαμηλότερη κίνηση καταστημάτων στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή, όπου ο κόσμος μποϊκοτάρει την αλυσίδα λόγω της αντίληψης ότι υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Ο Kempczinski δήλωσε ότι το αδύναμο καταναλωτικό συναίσθημα στην Κίνα έχει κάνει τους πελάτες να φεύγουν προς τους ανταγωνιστές με χαμηλότερες τιμές.

Η McDonald's προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι όλο και περισσότεροι από τους πελάτες της, που είναι ανήσυχοι για τον πληθωρισμό, αναζητούν έναν συνδυασμό καλύτερης ποιότητας και πιο προσιτής τιμής. Η εταιρεία εισήγαγε μια προσφορά γεύματος αξίας 5 δολαρίων στα εστιατόρια των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου, η οποία ήταν αργά σε αυτή την περίοδο οικονομικής αναφοράς.

Ο πρόεδρος της McDonald's στις ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πωλήσεις των μενού των 5 δολαρίων υπερβαίνουν τις προσδοκίες και φέρνουν καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα πίσω στα καταστήματα McDonald's. Ο Erlinger δήλωσε ότι το 93% των δικαιοδόχων της McDonald's έχουν συμφωνήσει να τρέξουν την προωθητική ενέργεια μέχρι τον Αύγουστο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.