Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές: Τι γίνεται 99 μέρες πριν την κάλπη

Η υποψηφιότητα Χάρις έφερε τα «πάνω κάτω»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2024: Ο μισός πλανήτης στις κάλπες
Eκλογές στις ΗΠΑ © EPA/Jim Grossley

Αμερικανικές εκλογές: 99 μέρες πριν την κάλπη

Πριν από μόλις μία εβδομάδα, μια αίσθηση αναπόφευκτου επικρατούσε πάνω από τις αμερικανικές εκλογές καθώς οι  σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ προέβλεπαν περιχαρείς μια σαρωτική επικράτηση κατά τη διάρκεια ενός Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί, απελπισμένοι και αδρανείς, φοβόντουσαν τα χειρότερα, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κρατούσε το χρίσμα του κόμματός του.

Αλλά τις τελευταίες επτά ημέρες, μια εβδομάδα που δεν μοιάζει με καμία άλλη στην ιστορία της χώρας, οι αμερικανικές εκλογές του 2024 μεταμορφώθηκαν. Και τώρα, μόλις 99 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, διαμορφώνεται μια ριζικά νέα κούρσα με νέα εστίαση στα θέματα και νέες προοπτικές και για τα δύο κόμματα.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αντικατέστησε τον Μπάιντεν την περασμένη Κυριακή και γρήγορα κατέρριψε τα ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων, κατέλαβε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε επίπεδα ενθουσιασμού που ορισμένοι Δημοκρατικοί είπαν ότι τους θύμισαν την ενέργεια που περιέβαλε την ιστορική υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ξαφνικά φοβισμένοι καθώς αρχίζουν να αποδέχονται τη νέα πραγματικότητα ότι η νίκη του Τραμπ δεν είναι σίγουρη. Ορισμένοι επιφανείς συντηρητικοί αμφισβητούν ανοιχτά την επιλογή του Τραμπ για αντιπρόεδρο, τον Τζέι Ντι Βανς, έναν ελάχιστα γνωστό γερουσιαστή του Οχάιο με λιγότερα από δύο χρόνια θητείας και ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό προκλητικών δηλώσεων.

Η συμβατική σοφία είναι συχνά λανθασμένη

Η απίστευτη ταχύτητα με την οποία μεταμορφώθηκαν οι εκλογές είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι, στην εποχή του Τραμπ, λίγα είναι σίγουρα και η συμβατική σοφία είναι συχνά λανθασμένη. Ακόμη και τώρα, η  αυτοπεποίθηση των Δημοκρατικών μπορεί να είναι πρόωρη. Οι πρώτες δημόσιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις ξεκινά σε ελαφρώς καλύτερη θέση έναντι του Τραμπ από ό,τι ήταν ο Μπάιντεν λίγο πριν αποσυρθεί από την κούρσα. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν επίσης μια δύσκολη εκλογική μάχη σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σχετικά με το σπριντ των 99 ημερών που βρίσκεται μπροστά μας. Η Χάρις δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Τραμπ έριξε νέα αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική του επόμενου ντιμπέιτ που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί από το ABC, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέρος μιας συμφωνίας με τον Μπάιντεν. 

Όμως η μετατόπιση την τελευταία εβδομάδα είναι αναμφισβήτητη. Η Χάρις συγκέντρωσε το ποσό-ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε επτά ημέρες από τότε που ανέλαβε την εκστρατεία του Μπάιντεν, με τα δύο τρίτας να προέρχονται από χορηγούς που συνεισέφεραν για πρώτη φορά, ανακοίνωσε η εκστρατεία της την Κυριακή. Κατά την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 170.000 εθελοντές έχουν εγγραφεί για να βοηθήσουν την de facto υποψήφια των Δημοκρατικών με τηλεφωνικές κλήσεις, εκστρατείες και άλλες προσπάθειες για να συγκεντρώσει τους ψηφοφόρους.

Η γερουσιαστής Τάμι Μπάλντουιν, Δημοκρατική του Ουισκόνσιν, δεν παρέστη στις τέσσερις τελευταίες επισκέψεις του Μπάιντεν στην πολιτεία της φέτος. Ήταν όμως στο πλευρό της Χάρις στην εναρκτήρια πολιτική συγκέντρωση του αντιπροέδρου την περασμένη Τετάρτη. Ομοίως στο Μίσιγκαν, η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ, η οποία ήταν συμπρόεδρος της εθνικής εκστρατείας του Μπάιντεν, δεν ήταν πρόθυμη να διακόψει την περιοδεία της για το βιβλίο της για να συνοδεύσει τον πρόεδρο στο Μίσιγκαν σε μια κρίσιμη στιγμή νωρίτερα μέσα στον μήνα. Η Γουίτμερ θα είναι συν-επικεφαλής μιας εκδήλωσης για την εκστρατεία της Χάρις στην Πενσυλβάνια τη Δευτέρα, έχοντας ήδη κάνει εκστρατεία για λογαριασμό της στο Νιου Χάμσαϊρ το Σαββατοκύριακο.

Και η συζήτηση έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον οι Δημοκρατικοί δεν αναλώνονται σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία και τη διανοητική οξύτητα του υποψηφίου τους. Αντιθέτως, ενσκύπτουν σε θέματα που τους επιτρέπουν να περάσουν στην επίθεση. Ως γυναίκα, η Χάρις έχει επικεντρωθεί στον αγώνα του δικαιώματος στην άμβλωση με τρόπο που ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε. Και ως πρώην εισαγγελέας, έχει εκμεταλλευτεί με αυτοπεποίθηση την ποινική καταδίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ έχει εγκαταλείψει τον ενωτικό του τόνο 

Εν τω μεταξύ, ένας απογοητευμένος Τραμπ έχει εγκαταλείψει τον τόνο που προσπάθησε να προβάλει τις ημέρες μετά τη σφαίρα ενός δολοφόνου που παραλίγο να τερματίσει τη ζωή του. Π Στη Μινεσότα το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ και ο Βανς περιέγραψαν τη Χάρις ως «ριζοσπαστική αριστερή τρελή», η οποία θέλει να αποχρηματοδοτήσει την αστυνομία, να καταστρέψει το αμερικανικό όνειρο, να επιτρέψει στους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα να ψηφίσουν και να απαγορεύσει το fracking. Η ομάδα της Χάρις αντέδρασε στις επιθέσεις.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.