Κοσμος

Η πυρκαγιά Park Fire έγινε η έκτη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Καλιφόρνια

Πώς ξεκίνησε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πυρκαγιά Park Fire έγινε η έκτη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Καλιφόρνια
© EPA/JOHN G. MABANGLO

Καλιφόρνια: Η πυρκαγιά Park Fire έκτη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί ποτέ 

Χιλιάδες πυροσβέστες που δίνουν μάχη με μια τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Καλιφόρνια εργάζονταν σε ηπιότερες θερμοκρασίες και υψηλότερη υγρασία τη Δευτέρα, αλλά η πυρκαγιά που έχει καταστρέψει περισσότερες από 100 κατασκευές από τότε που ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες συνεχίζει να αυξάνεται.

Η πυρκαγιά Παρκ, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους ξεκίνησε από έναν άνδρα που έσπρωξε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά, αυξήθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 368.000 στρέμματα (148.924 εκτάρια). Η έκτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια κυλάει σε μια απομακρυσμένη περιοχή περίπου 290 χιλιόμετρα (180 μίλια) βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με την Cal Fire.

Τα συνεργεία «εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη μάχη σήμερα, ακριβώς λόγω (του) μεγάλου μεγέθους και της έκτασης της πυρκαγιάς», δήλωσε ο Νταν Κόλινς, ένας διοικητής της Cal Fire, σημειώνοντας ότι οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονταν στους 80 βαθμούς με 25% υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περίπου 4.800 πυροσβέστες έχτιζαν και ενίσχυαν τις γραμμές ελέγχου το πρωί της Δευτέρας, ελπίζοντας να αυξήσουν το 12% που είχαν περιορίσει. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με αυτές που αντιμετώπιζαν τις τελευταίες ημέρες βοηθούσαν, πρόσθεσε ο Κόλινς.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Μπιούτ Μάικ Ράμσεϊ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο κατηγορούμενος για εμπρησμό, ο Ρόνι Ντιν Στάουτ ΙΙ, φυλακίστηκε χωρίς εγγύηση με ένταλμα δικαστή της κομητείας Μπιούτ, αφού αναγνωρίστηκε ως το άτομο που εθεάθη να σπρώχνει ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά το απόγευμα της Τετάρτης.

Η πυρκαγιά μεγάλωσε γρήγορα, διπλασιάζοντας το μέγεθός της από την Παρασκευή έως την Κυριακή και καταστρέφοντας τουλάχιστον 114 κτίσματα σε τέσσερις κομητείες.

Η πυρκαγιά ανάγκασε επίσης τους αξιωματούχους να εκδώσουν προειδοποιήσεις και εντολές εκκένωσης σε αρκετές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου του Paradise, της πόλης που καταστράφηκε από την πυρκαγιά Camp Fire του 2018, την πιο θανατηφόρα στην ιστορία της πολιτείας.

Η Cal Fire ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι το 33% του συγκροτήματος SQF Lightning Complex έχει περιοριστεί. Η πυρκαγιά αυτή μαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 350 μίλια (563 χλμ.) νότια της πυρκαγιάς του Πάρκου. Μέρος αυτού του συμπλέγματος, που ονομάστηκε Borel Fire, σάρωσε το Havilah, καίγοντας μεγάλο μέρος αυτής της ιστορικής πόλης εξόρυξης χρυσού την Παρασκευή.

Οι πυρκαγιές Παρκ και Μπορέλ ήταν μόνο δύο από τις 102 μεγάλες ενεργές πυρκαγιές που καίνε σε εθνικό επίπεδο. Συνολικά 25 είχαν αναγκάσει σε εκκενώσεις μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Εθνικό Διαχειριστικό Κέντρο Πυρκαγιών.

Ένα ψυχρό μέτωπο στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπου καίγονται πολλές από τις πυρκαγιές, προβλεπόταν να φέρει βροχές και καταιγίδες στην περιοχή τη Δευτέρα. Ωστόσο, το σύστημα θα μεταφέρει ισχυρές ριπές ανέμου έως και 80 χιλιόμετρα την ώρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης, ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.