Κοσμος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να δώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
©Dan Kitwood/ Getty Images

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να τα δώσει στην Ελλάδα

Οι Εργατικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια δανειακή σύμβαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Αθήνα τον 19ο αιώνα, ενώ οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίζονται ότι του δόθηκε γραπτή νόμιμη άδεια να τα πάρει.

Ο Κρις Μπράιαντ, ο υπουργός Πολιτισμού, εξήρε μια συμφωνία με την οποία βρετανικά μουσεία δάνεισαν αρκετά κλεμμένα αντικείμενα πίσω στη χώρα προέλευσής τους. Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στο κοινοβούλιο, ο Μπράιαντ δήλωσε ότι χαιρετίζει την «επιτυχία» της συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου και του V&A τον Απρίλιο για τον δανεισμό 32 χρυσών και ασημένιων αντικειμένων στη Γκάνα για τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι ο δανεισμός αντικειμένων είναι «θέμα των διαχειριστών» του μουσείου, αλλά εξήρε την «εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, και των Ελλήνων υπουργών.

Ο Κιρ Στάρμερ, όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακκ για τη σκληρή του προσέγγιση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα αντικείμενα.

Ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Νοέμβριο, αφού εκείνος δήλωσε ότι η παραμονή των Ελγινείων Μαρμάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση».

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κυβερνούσε την Ελλάδα στις αρχές του 1800, έλαβε γραπτή νομική άδεια για να αφαιρέσει αγάλματα από τον Παρθενώνα. Η Ελλάδα το αμφισβητεί εδώ και καιρό αυτό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε νομική τεκμηρίωση θα μπορούσε να είναι πλαστή, καθώς το φιρμάνι - ένα σουλτανικό διάταγμα - υπάρχει μόνο σε ιταλική μετάφραση.

Πηγή: Telegraph

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.