Κοσμος

Γαλλία – Σαμποτάζ στα τρένα: Ο τρόπος δράσης μοιάζει με αυτόν των ακροαριστερών εξτρεμιστών

Τι υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλίας - Σαμποτάζ στα τρένα: Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν για τους δράστες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, δήλωσε σήμερα (29.7) ότι πιθανότατα πίσω από το σαμποτάζ στα τρένα της SNCF ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 να βρίσκονται ακροαριστεροί εξτρεμιστές. 

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας, ο Νταρμανέν υποστήριξε: «ταυτοποιήσαμε το προφίλ διαφόρων ανθρώπων» και όπως διευκρίνισε διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος που έδρασαν οι δράστες του σαμποτάζ φέρει τα χαρακτηριστικά ακροαριστερών εξτρεμιστών. «Το θέμα είναι να διαπιστωθεί αν χειραγωγήθηκαν ή έδρασαν για δικό τους λογαριασμό», πρόσθεσε.

Ακροαριστεροί εξτρεμιστές πίσω από το σαμποτάζ στα τρένα στη Γαλλία;

Να σημειωθεί ότι σαμποτέρ έπληξαν το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας την Παρασκευή (26.7), επιτιθέμενοι πριν από την αυγή σε σημαντικά σημεία του δικτύου, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης.

Σήμερα, όλα τα τρένα κινούνται κανονικά μετά τις εργασίες των συνεργείων όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ στον ραδιοσταθμό RTL. Περίπου 800.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους λόγω των κακόβουλων αυτών ενεργειών, μεταξύ των οποίων 100.000 που χρειάστηκε να ακυρωθούν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων τους, πρόσθεσε ο Βεργκριέτ, σημειώνοντας ότι το κόστος για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF θα είναι σημαντικό.

Σύλληψη ακροαριστερού ακτιβιστή σε εγκατάσταση της SNCF

Το πρωί της Δευτέρας (29.7) έγινε γνωστό ότι ακτιβιστής της άκρας αριστεράς συνελήφθη την Κυριακή (28.7) σε εγκατάσταση της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF στην Ουασέλ (βορειοδυτική Γαλλία).

Ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη χθες είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης σε τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF», «πένσες-κόφτες» και «σετ κλειδιών πασπαρτού», καθώς και έντυπο υλικό ακροαριστερού περιεχομένου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο άνδρας κρατείται στη Ρουάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters