Κοσμος

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο το Grindr μπλοκάρει τη λειτουργία εξερεύνησης στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού

Η εφαρμογή γνωριμιών για την LGBTQ+ κοινότητα και η προστασία των αθλητών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι άλλαξε στη λειτουργία του Grindr - Η εφαρμογή γνωριμιών για την LGBTQ+ κοινότητα και η προστασία των αθλητών

Η εφαρμογή γνωριμιών Grindr κυκλοφόρησε μια σειρά από βελτιωμένα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και υπάρχει ένας καλός λόγος γι' αυτό. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας να προστατευτούν οι αθλητές LGBTQ+, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή για συναντήσεις.

Πράγματι, αν χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία «Εξερεύνηση» του Grindr για να αλλάξετε την τοποθεσία σας στο Ολυμπιακό Χωριό, θα εμφανιστούν μηδενικά αποτελέσματα. Όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία όπου ανήκει η διαδεδομένη εφαρμογή για γνωριμίες ατόμων που ανοίκουν στην LGBTQ κοινότητα σε μια ανάρτησή της, αυτή η αλλαγή δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά καλά σχεδιασμένη για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μέτρο για την προστασία των LGBTQ+ αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό

Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, η Grindr επέλεξε να απενεργοποιήσει τις λειτουργίες που βασίζονται στην τοποθεσία εντός του Ολυμπιακού Χωριού και άλλων αθλητικών χώρων για να προστατεύσει τους queer αθλητές από ανεπιθύμητη προσοχή ή ακόμα και outing.

«Εάν ένας αθλητής δεν έχει κάνει outing ή προέρχεται από χώρα όπου το να είσαι LGBTQ+ είναι επικίνδυνο ή παράνομο, η χρήση του Grindr μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο να αποκαλυφθεί από άτομα που μπορεί να προσπαθήσουν να τον εντοπίσουν και να τον εκθέσουν στην εφαρμογή», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες του Grindr κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η εφαρμογή φαινόταν αποκλεισμένη στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία «εξερεύνηση», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να προβάλλουν προφίλ σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, το Grindr επιβεβαίωσε ότι απενεργοποίησε τις λειτουργίες που βασίζονται στην τοποθεσία της εφαρμογής, κάτι που έκανε επίσης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, και παρουσίασε μια σειρά από άλλα βελτιωμένα μέτρα απορρήτου.

Το Grindr άρχισε να περιορίζει τη χρήση της εφαρμογής στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2016.Το Grindr είχε χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει την ταυτότητα των Ολυμπιακών αθλητών χωρίς τη θέληση τους. Ένας ρεπόρτερ της Daily Beast ο οποίος δήλωνε ετεροφυλόφιλος, χρησιμοποίησε την εφαρμογή. Η αρχική έκδοση του άρθρου παρείχε πιθανές ταυτοποιητικές πληροφορίες για ορισμένους από τους αθλητές με τους οποίους «ταίριαξε» ο ρεπόρτερ. Μετά από έντονες αντιδράσεις, η Daily Beast επεξεργάστηκε το άρθρο για να αφαιρέσει στοιχεία αναγνώρισης, αλλά τελικά κατέβασε το άρθρο και το αντικατέστησε με ένα σημείωμα του συντάκτη, το οποίο περιλάμβανε μια συγγνώμη σε «αθλητές που μπορεί να παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα ακούσια από την ιστορία μας».

Φέτος, η λήψη στιγμιότυπων οθόνης των εικόνων του προφίλ και η καταγραφή ιδιωτικών βίντεο, θα είναι απενεργοποιημένες. Εν τω μεταξύ, το Grindr θα επιτρέπει στους χρήστες εκεί να στέλνουν απεριόριστα μηνύματα εξαφάνισης ή να ακυρώνουν δωρεάν μηνύματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το OutSports, 175 LGBTQ+ αθλητές θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού από τους περίπου 10.500 αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους φετινούς αγώνες.

Με πληροφορίες από Them