Κοσμος

Αυστραλία: Στη φυλακή η μητέρα της 20χρονης που δολοφονήθηκε από τον άνδρα που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί

Η μητέρα είχε «πουλήσει» το θύμα στον δράστη έναντι μικρής αμοιβής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστραλία: Δολοφονήθηκε από τον άνδρα που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί - Στη φυλακή η 40χρονη μητέρα της

Μία 20χρονη κοπέλα στην Αυστραλία δολοφονήθηκε από τον άνδρα που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί. Η μητέρα του θύματος φέρεται να είχε πουλήσει την 20χρονη στον δράστη, λαμβάνοντας μία μικρή αμοιβή.

Σύμφωνα με τον Guardian, η 40χρονη, Sakina Muhammad Jan, κρίθηκε ένοχη για τον εξαναγκασμό της Ruqia Haidari να παντρευτεί τον 26χρονο Mohammad Ali Halimi το 2019, με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή, στην Αυστραλία. Έξι εβδομάδες μετά τον γάμο, ο Halimi σκότωσε τη σύζυγό του και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ισόβια. 

Αυστραλία: Η 40χρονη εξανάγκασε την κόρη της σε γάμο

Η μητέρα του θύματος είναι Αφγανή πρόσφυγας που διέφυγε από τους Ταλιμπάν και μετανάστευσε στην περιοχή της Βικτώριας με τα πέντε παιδιά της το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις καταθέσεις στη δίκη, η 40χρονη σήμερα γυναίκα αναγκάστηκε για πρώτη φορά να συνάψει ανεπίσημο θρησκευτικό γάμο σε ηλικία 15 ετών, ένας γάμος που έληξε μετά από δύο χρόνια, και δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί μέχρι τα 27 ή τα 28 της. «Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές και να βρει δουλειά», είπε η δικαστής Fran Dalziel στα σχόλια της καταδίκης της.

Η Jan πίστευε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον της κόρης της, ωστόσο, είχε αγνοήσει επανειλημμένα τις επιθυμίες της Haidari και είχε «καταχραστεί» την εξουσία της ως μητέρα. Η Jan καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά μπορεί να αποφυλακιστεί μετά από 12 μήνες για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της στην κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του 26χρονου Halimi για τη δολοφονία της Haidari το 2021, ένα δικαστήριο στη Δυτική Αυστραλία, όπου ζούσε το ζευγάρι, ανέφερε ότι ήταν βίαιος απέναντι στη νέα σύζυγό του, επιμένοντας βίαια ώστε να αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού. Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους περιέγραψε τον καταναγκαστικό γάμο ως «το πιο αναφερόμενο αδίκημα που μοιάζει με δουλεία» στην Αυστραλία, με 90 υποθέσεις που τέθηκαν υπόψη της ομοσπονδιακής αστυνομίας μόνο το 2022-2023.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian