Κοσμος

Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας αλλά τα exit polls δεν τον διαψεύδουν

Το πραγματικό του ποσοστό μπορεί να μην ξεπερνά το 35%

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mαδούρο: Επανεκλογή στην προεδρία της Βενεζουέλας με πολλά ερωτηματικά

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κέρδισε μια τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, παρά τα πολλαπλά exit polls που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης.

Ο  Nικολάς Μαδούρο, ο οποίος εμφανίστηκε στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον επευφημούντων υποστηρικτών του, δήλωσε ότι η επανεκλογή του αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας και επανέλαβε τον ισχυρισμό του στην προεκλογική του εκστρατεία ότι το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι διαφανές.

Ο Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη μετά τον πρόωρο θάνατο του Τσάβες από καρκίνο και επέστρεψε στο αξίωμα σε εκλογές του 2018, οι οποίες επικρίθηκαν ευρέως από την αντιπολίτευση και μποϊκοταρίστηκαν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του καθώς επισκέφθηκε τον τάφο του εκλιπόντος ηγέτη του στο Καράκας για να καταθέσει στεφάνι πριν από την αυγή της Κυριακής.

Η αρχή ανέφερε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε το 44% των ψήφων, αν και η αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έχει «λόγους να πανηγυρίζει» και ζήτησε από τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σοβαρές ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας». Ο Μπλίνκεν κάλεσε τις εκλογικές αρχές να δημοσιεύσουν λεπτομερή καταγραφή των ψήφων.

Μια δημοσκόπηση της Edison Research, γνωστή για τις δημοσκοπήσεις της στις αμερικανικές εκλογές, είχε προβλέψει σε exit poll ότι ο Γκονζάλες θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, ενώ ο Μαδούρο το 31%. Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεψε 65% για τον Γκονζάλες και λίγο κάτω από 14% για τον Μαδούρο.

Περίπου το 80% των ψηφοδελτίων έχει καταμετρηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Έλβις Αμορόσο σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω μιας «επίθεσης» εναντίον του συστήματος μετάδοσης των εκλογικών δεδομένων.

Το CNE ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες» είπε ο Αμορόσο, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή ήταν 59%. Το CNE υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητο όργανο, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ενεργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης.

«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», ανέφερε ο Γκονζάλες σε ανάρτησή του στο Χ γύρω στις 11 μ.μ. τοπική ώρα, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο επανέλαβε την έκκληση προς τον στρατό της χώρας να υποστηρίξει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι έχει αντίγραφα περίπου του 30% των πρακτικών της ψηφοφορίας.

«Ένα μήνυμα για τον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο», δήλωσε νωρίτερα στο X. »Είναι καιρός να μπείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία και είναι τώρα».

Ο στρατός της Βενεζουέλας υποστήριζε πάντα τον Μαδούρο, έναν 61χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου και υπουργό Εξωτερικών, και δεν έχουν υπάρξει δημόσιες ενδείξεις ότι οι ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβέρνηση.