Κοσμος

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο 12 παιδιών στα υψίπεδα του Γκολάν

Φόβοι για απρόβλεπτες συνέπειες μετά την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο προάστιο του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο 12 παιδιών  στα υψίπεδα του Γκολάν
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο 12 παιδιών στα υψίπεδα του Γκολάν © EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για απρόβλεπτες συνέπειες μετά την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο προάστιο του Ισραήλ

κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά κρίσιμη μετά το φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στο βόρειο Ισραήλ, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 12 παιδιών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επέσπευσε την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ. Αμέσως μετά, πήγε στη στρατιωτική βάση, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Israel launches strikes on Hezbollah targets after deadly attack on Golan Heights

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο 12 παιδιών στα υψίπεδα του Γκολάν, προάστιο του Ισραήλ

Παρά την ένταση, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ πιθανόν να μην επιθυμούν έναν γενικευμένο πόλεμο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κατάσταση έχει προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα, καθιστώντας τις επόμενες ώρες και ημέρες καθοριστικές για την εξέλιξη της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου και η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης και έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Τελ Αβίβ και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε Λίβανο, Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη.

Fear of war between Israel and Hezbollah after fatal Golan Heights air strike | BBC News

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ, που αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για πιθανά ισραηλινά χτυπήματα. Έχει ήδη προληπτικά εκκενώσει κάποιους πιθανούς στόχους στο νότιο Λίβανο και την ανατολική Μέκκα του Λιβάνου.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν από 10 – 16 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.