Κοσμος

Χόφμαν: Το 9-5 πέθανε. Και τα βιογραφικά. Και η δουλειά από το γραφείο

Πως ο συνιδρυτής του LinkedIn προβλέπει την εξαφάνιση των κλασσικών θέσεων εργασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χόφμαν: Το 9-5 πέθανε. Και τα βιογραφικά. Και η δουλειά από το γραφείο

Ο Ριντ Γκάρετ Χόφμαν, συνιδρυτής του LinkedIn, προβλέπει την εξαφάνιση των θέσεων εργασίας 9-5 μέχρι το 2034.

Gig Economy Revolution: Τα διαδικτυακά χαρτοφυλάκια αντικαθιστούν τα βιογραφικά

Οι προηγούμενες προβλέψεις του Χόφμαν ήταν ακριβείς, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου των social media και της τεχνητής νοημοσύνης. Προβλέπει μια «Gig Economy Revolution», με το 50% του εργατικού δυναμικού να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα διαδικτυακά χαρτοφυλάκια να αντικαθιστούν τα βιογραφικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι προβλέψεις του έχουν γίνει πραγματικότητα. Παλιότερα, είχε προβλέψει την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το 1997, είχε προβλέψει επίσης ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης θα άλλαζαν τον κόσμο, είδε το μοντέλο του οικονομικού διαμοιρασμού να έρχεται (πρώιμος επενδυτής της Airbnb) και εντόπισε την επανάσταση της AI πριν από το ChatGPT.

Επιπλέον προέβλεψε ότι τα παραδοσιακά βιογραφικά σύντομα θα γίνουν παρελθόν και το διαδικτυακό σας χαρτοφυλάκιο θα είναι το νέο σας CV. Οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν βάσει αποδεδειγμένης εργασίας και όχι βάσει πτυχίων ή τίτλων εργασίας. Τόνισε τη σημασία του προσωπικού μας brand που θα ξεχωρίζει σε μια θάλασσα ψηφιακού θορύβου.

Το μέλλον ευνοεί τους προσαρμόσιμους

Ο Χόφμαν έχει επίσης προβλέψει ότι ο θάνατος των κεντρικών γραφείων (HQ) πλησιάζει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε. Το κόστος των χώρων γραφείων θα πέσει κατακόρυφα κατά 40% έως το 2034, με τις εταιρείες να συνδέονται στο διαδίκτυο χωρίς φυσικό γραφείο. Για παράδειγμα η εταιρία ανάπτυξης ΑΙ μοντέλων, GitLab που έχει 1500+ υπαλλήλους σε 65+ χώρες δεν έχει φυσικά γραφεία.

Το μέλλον της εργασίας δεν είναι απλώς εξ αποστάσεως, αλλά θα είναι υπερτοπικό και παγκόσμιο ταυτόχρονα. Ωστόσο, τόνισε ότι η εξαφάνιση των θέσεων εργασίας 9-5 δεν αποτελεί απειλή, αλλά είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την επιτυχία. Το μέλλον ευνοεί τους προσαρμόσιμους, πρόσθεσε.