Κοσμος

Μια ανάσα από τον Τραμπ η Κάμαλα Χάρις - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές

Στα όρια στατιστικού λάθους οι αμφίρροπες πολιτείες - Κερδίζει έδαφος η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάμαλα Χάρις: Κλείνει την ψαλίδα από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά δημοσκοπήσεων - Τα ποσοστά στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες και η ώθηση των νέων ψηφοφόρων.
H Κάμαλα Χάρις μειώνει τη διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις © EPA/Leslie Plaza Johnson

Κάμαλα Χάρις: Κλείνει την ψαλίδα από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά δημοσκοπήσεων - Τα ποσοστά στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες και η ώθηση των νέων ψηφοφόρων.

H αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κλείνει τη διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται οριακά πίσω στην αμφίρροπη κούρσα των αμερικανικών εκλογών.

Αυτό προκύπτει για την εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις μέσω μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Κάμαλα Χάρις: Κλείνει την ψαλίδα από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά δημοσκοπήσεων - Τα ποσοστά στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες και η ώθηση των νέων ψηφοφόρων.
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις απευθύνεται σε μέλη της αδελφότητας Zeta Phi Beta στην Ινδιανάπολη στις 24 Ιουλίου 2024 © EPA/Brian Spurlock

Η Κάμαλα Χάρις κερδίζει έδαφος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται συχνά οριακά πίσω, η ικανότητα της Κάμαλα Χάρις να κερδίζει έδαφος έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της υποδηλώνει ότι η πιθανότατη ανάδειξή της στην κορυφή του ψηφοδελτίου δίνει νέο ενδιαφέρον στην προεδρική κούρσα, ιδίως μετά από εβδομάδες κατακόρυφης πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών των Δημοκρατικών υπό τον Μπάιντεν.

Νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν σε ταλαντευόμενες πολιτείες δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται οριακά σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Αριζόνα και Τζόρτζια, ενώ μία έρευνα έδειξε ότι οι δύο αντίπαλοι ισοψηφούν στο Ουισκόνσιν με ποσοστό 47% ο καθένας.

Κάμαλα Χάρις: Κλείνει την ψαλίδα από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά δημοσκοπήσεων - Τα ποσοστά στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες και η ώθηση των νέων ψηφοφόρων.
Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται οριακά στις ταλαντευόμενες πολιτείες © EPA/David Jensen

Στα όρια του στατιστικού λάθους κινούνται τα νούμερα και στις εθνικές δημοσκοπήσεις, με τον Τραμπ να προηγείται κατά μία μονάδα μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, 48% έναντι 47%, σε έρευνα των New York Times/Siena που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, κάνοντας έντονο κοντράστ με το προβάδισμα έξι μονάδων που είχε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έναντι του Μπάιντεν στην ίδια δημοσκόπηση στις αρχές Ιουλίου.

Ο Τραμπ προηγείται με δύο μονάδες σε μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που είχε ήδη αρχίσει πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν, με μία μονάδα σε μια άλλη του Κολεγίου Marist και με τρεις μονάδες σε μια δημοσκόπηση του CNN/SSRS που διεξήχθη σε διάστημα δύο ημερών.

Μια άλλη δημοσκόπηση από το Ipsos/Reuters έδειξε ότι η Χάρις προηγείται με δύο μονάδες, 44% έναντι 42%, ενώ μια δημοσκόπηση του You Gov/Yahoo τους έδειξε ισόπαλους με 46% έκαστος.

Επανεκκίνηση της κούρσας για την προεδρία των ΗΠΑ

Παρότι εξακολουθεί να υπολείπεται, η τάση αυτή αντιπροσωπεύει θετική δυναμική για την Κάμαλα Χάρις, η οποία ξεκίνησε την εκστρατεία της με ενθουσιασμό αυτή την εβδομάδα, αφού υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες ηγετικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών, όπως ο Μπάιντεν, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον και η Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ σήμερα κέρδισε και την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Barack and Michelle Obama Endorse Kamala Harris for President | Harris 2024

Μια συγκεντρωτική δημοσκόπηση που συνέταξε το Hill και το Decision Desk HQ, η οποία βασίζεται σε 80 δημοσκοπήσεις, φέρνει τον Τραμπ στο 47,8% έναντι 45,7% για την Κάμαλα Χάρις, μια διαφορά και πάλι εντός του περιθωρίου λάθους που θα μπορούσε ουσιαστικά να σημαίνει ότι οι δύο είναι ισόπαλοι.

Αυτή η διαφορά είναι μικρότερη από τη διαφορά των 3,3 μονάδων που είχε ανοίξει υπέρ του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.

Ο Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Monmouth, δήλωσε ότι η κινητικότητα προς την κατεύθυνση της Χάρις, μολονότι μικρή, δείχνει ότι η αναμέτρηση έχει επανακαθοριστεί σημαντικά από την απόσυρση του Μπάιντεν, αν και είναι πιθανό να χρειαστούν πολύ περισσότερα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες πριν προκύψει μια πιο σταθερή εικόνα.

«Λόγω της έντονης πόλωσης του αμερικανικού εκλογικού σώματος, δεν πρέπει ποτέ να περιμένετε μεγάλη κίνηση από οποιοδήποτε γεγονός, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι τόσο βαθιά χωμένοι στα χαρακώματα των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων που τίποτα δεν θα τους συγκινήσει. Έτσι, αγωνίζεσαι πάντα για ένα πολύ μικρό κομμάτι του αναποφάσιστου εκλογικού σώματος», δήλωσε.

«Επομένως, το γεγονός ότι οι αριθμοί έχουν μετακινηθεί κατά μερικές μονάδες υποδηλώνει ότι υπήρξε μια άτυπη επανεκκίνηση των εκλογών, αν και δεν μας λέει ακριβώς ποια είναι η πορεία. Απλώς μας λέει ότι έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».

Κάμαλα Χάρις: Κλείνει την ψαλίδα από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά δημοσκοπήσεων - Τα ποσοστά στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες και η ώθηση των νέων ψηφοφόρων.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στις πρώτες δηλώσεις μετά τον τερματισμό της εκστρατείας επανεκλογής του © EPA/Shawn Thew

Θετικά τα πρώτα σημάδια για τους Δημοκρατικούς

Τα βελτιωμένα ποσοστά των Δημοκρατικών φαίνεται να δικαιολογούν την πίεση που ασκήθηκε στον Μπάιντεν για να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο του κόμματος μετά την καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ του περασμένου μήνα, η οποία προκάλεσε απώλεια εμπιστοσύνης στην υποψηφιότητά του και πτωτική τάση στα ήδη στάσιμα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον τελευταίο μήνα η πορεία προς έναν αγώνα Μπάιντεν-Τραμπ πήγαινε υπέρ του Τραμπ», δήλωσε ο Μάρεϊ. «Το αν οι Δημοκρατικοί έκαναν τη σωστή επιλογή ή όχι, δεν θα το μάθουμε μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά σίγουρα ήταν η σωστή επιλογή εκείνη τη στιγμή, επειδή δεν φαινόταν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση.

»Οι δημοσκοπήσεις μου λένε ότι οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να ρίξουν μια νέα ματιά σε αυτή την εκστρατεία με τη Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου».

Harris' poll numbers climb as she gains momentum
Οι ψηφοφόροι 18-34 στηρίζουν μαζικά την Κάμαλα Χάρις

Η σαφέστερη ένδειξη περί αυτού είναι το άλμα στην υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων μετά την αλλαγή πορείας των Δημοκρατικών.

Μια δημοσκόπηση των Axios/Generation Lab που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα μεταξύ ψηφοφόρων ηλικίας 18-34 ετών έδειξε ότι η Κάμαλα Χάρις προηγείται του Τραμπ με 20 μονάδες, 60% έναντι 40%. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με το μικρό προβάδισμα 6% του Μπάιντεν.

Περίπου το 45% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι έχει θετική γνώμη για τη Χάρις, σε σύγκριση με το 33% που δήλωσε το ίδιο για τον Μπάιντεν και το 34% που αισθάνεται θετικά για τον Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι της γενιάς των Millenials και της γενιάς Z αποτέλεσαν βασική συνιστώσα της νίκης του Μπάιντεν το 2020 έναντι του Τραμπ, καθώς προσήλθαν σε μεγάλους αριθμούς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χάρις, με την εστίασή της στις απειλές για τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση και την έμφαση στην προάσπιση των ελευθεριών εν γένει, σχεδιάζει να στοχεύσει στους νεότερους ψηφοφόρους.

Οι αμφίρροπες πολιτείες και η σημασία της εύστοχης επιλογής αντιπροέδρου

Μεταξύ των ταλαντευόμενων πολιτειών, το μεγαλύτερο προβάδισμα του Τραμπ είναι στην Αριζόνα, όπου έχει προβάδισμα πέντε μονάδων, 49-44, έναντι της Χάρις, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Emerson College Polling και το Hill.

Η Αριζόνα, όπου η ροή των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό αποτελεί βασικό προεκλογικό ζήτημα, αποτελεί έδρα του Μαρκ Κέλι, δημοφιλούς Δημοκρατικού γερουσιαστή της πολιτείας, ο οποίος είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα που εξετάζονται για να είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 46 έναντι 45 μονάδων στο Μίσιγκαν και 48 έναντι 46 μονάδες στην Πενσιλβάνια και τη Τζόρτζια, ποσοστά μικρότερα  από αυτά που κατέγραφε έναντι του Τζο Μπάιντεν τις εβδομάδες που ακολούθησαν το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου.

Οι τάσεις των δημοσκοπήσεων στις αμφίρροπες πολιτείες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της Χάρις τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως δεδομένου ότι δύο φημολογούμενοι υποψήφιοι είναι ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, και η Γκρέτσεν Γουίτμερ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν. Ο Μπάιντεν κέρδισε και τις δύο πολιτείες το 2020, μαζί με τη Τζόρτζια και την Αριζόνα.

«Ο πρώτος κανόνας για την επιλογή ενός υποψήφιου αντιπροέδρου είναι να μην κάνεις κακό, διότι υπάρχει πολύ μικρό κέρδος που θα έχεις από έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο, αλλά υπάρχει πολύ κακό που μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Μάρεϊ, ο οποίος υπέδειξε ότι η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς από τον Τραμπ ως υποψήφιου αντιπροέδρου μπορεί να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, δεδομένης της φήμης που δημιουργείται από τις σκληρές θέσεις του κατά των αμβλώσεων και τα υποτιμητικά σχόλια που έχει διατυπώσει για τις άτεκνες γυναίκες.

«Από την πλευρά της Κάμαλα Χάρις, μάλλον θα έπρεπε να εμπιστευτεί κάποιον που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μια σημαντική αμφίρροπη πολιτεία», κατέληξε.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.