Κοσμος

Βίντεο με τον Γερμανό που καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ προβλήθηκε στην τηλεόραση

Kαταδικάστηκε για «μισθοφορική δράση»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μινσκ: Βίντεο με τον Γερμανό που καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο προβλήθηκε στη λευκορωσική τηλεόραση

Βίντεο στο οποίο ο καταδικασμένος σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ Γερμανός Ρίκο Κρίγκερ εμφανίζεται να παραδέχεται τα εγκλήματά του και να ζητά έλεος από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, προβλήθηκε χθες από την τηλεόραση της Λευκορωσίας. Για «απαράδεκτη» ενέργεια έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Στο βίντεο που προβλήθηκε από τη λευκορωσική κρατική τηλεόραση, ο Γερμανός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ με κατηγορίες για έξι ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων για «δράση μισθοφόρου», τρομοκρατικές ενέργειες και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, παραδέχεται τα εγκλήματα και εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Λουκασένκο θα τον συγχωρήσει και θα του δώσει χάρη προκειμένου να αποφύγει τον θάνατο.

Ο άνδρας δηλώνει ακόμη ότι η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU του είχε αναθέσει τον περασμένο Οκτώβριο να φωτογραφίσει στρατιωτικούς χώρους στη Λευκορωσία και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Μινσκ και αναφέρει ότι έχει μετανιώσει και ότι νιώθει ανακούφιση για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα. Στο ίδιο μαγνητοσκοπημένο υλικό δηλώνει απογοητευμένος από τη γερμανική κυβέρνηση, «η οποία δεν κάνει τίποτα για να τον σώσει».

Σύμφωνα με τη λευκορωσική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Wjasna, η οποία δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες την υπόθεση, ο 30χρονος Ρίκο Κρίγκερ, υγειονομικός υπάλληλος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, καταδικάστηκε στις 24 Ιουνίου σε θάνατο και θεωρείται από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι σχετίζεται με το τάγμα «Kastus Kalinouski», στο οποίο υπηρετούν Λευκορώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού. Το τάγμα έχει πάντως δηλώσει ότι ο Γερμανός δεν ανήκε στις τάξεις του.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε σήμερα τις ενέργειες των αρχών στη Λευκορωσία, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο το καθεστώς της Λευκορωσίας να επιδεικνύει κατ΄αυτόν τον τρόπο έναν Γερμανό πολίτη στην τηλεόραση» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο της και η γερμανική πρεσβεία στο Μινσκ όχι απλώς βρίσκονται σε στενή επαφή με τον θιγόμενο και την οικογένειά του, αλλά «τους παρέχουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, καθώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του». Η θανατική ποινή, συνέχισε η κυρία Μπέρμποκ, έχει καταργηθεί και απαγορευτεί στην Ευρώπη. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες για τη συναλλαγή με ξένους πολίτες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε στους πολίτες μας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε επίσης σήμερα ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες γυρίστηκε το βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ