Κοσμος

Explainer: Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Oι εκτιμήσεις των αρχών για τους δράστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
© EPA/KIM LUDBROOK

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας

Άγνωστοι σαμποτέρ χτύπησαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας σε μια σειρά επιθέσεων πριν από την αυγή σε όλη τη χώρα την Παρασκευή, προκαλώντας χάος στα ταξίδια και αποκαλύπτοντας κενά ασφαλείας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις;

Εκρηκτικοί μηχανισμοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε υποδομές σηματοδότησης σε τρεις σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στο Παρίσι, δήλωσε η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF. Οι επιθέσεις έπληξαν τις γραμμές από πόλεις όπως η Λιλ στα βόρεια, το Μπορντό στα δυτικά και το Στρασβούργο στα ανατολικά.

Μια άλλη επίθεση στη γραμμή Παρίσι-Μασσαλία αποτράπηκε. Μια επίθεση έγινε από γραμμές κοντά στο Κουρταλέν, νοτιοδυτικά του Παρισιού, μια άλλη στο Pagny-sur-Moselle στη βορειοανατολική Γαλλία και η άλλη στο Croisilles κοντά στα βελγικά σύνορα. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η SNCF έδειχναν μηχανικούς να επισκευάζουν  καλώδια σε υποσταθμούς σηματοδότησης.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με το ποιος μπορεί να ευθύνεται. Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι ο τρόπος της επίθεσης δείχνει περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν έχουν ακόμη αποδείξεις.

Η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε ότι η έρευνα θα εποπτεύεται από το γραφείο της για το οργανωμένο έγκλημα, με την αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση (SDAT), έναν κλάδο της δικαστικής αστυνομίας που συνήθως παρακολουθεί ακροαριστερές, ακροδεξιές και ριζοσπαστικές περιβαλλοντικές ομάδες, να συντονίζει τις έρευνες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον Ιούνιο ότι η συμμαχία είχε δει αρκετά παραδείγματα «σαμποτάζ, απόπειρας εμπρησμού» από τη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Γαλλία.

Οι επιπτώσεις

Οι επιθέσεις σηματοδότησαν μια κακή αρχή, καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να διοργανώσει μια από τις πιο φιλόδοξες τελετές έναρξης που έχουν γίνει ποτέ.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, 10.000 στρατιώτες και 2.000 ιδιωτικοί πράκτορες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν την τελετή έναρξης των Αγώνων. Ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις ταράτσες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αέρα. Αλλά ενώ η πρωτεύουσα είναι κλειδωμένη για την τελετή έναρξης, η ασφάλεια σε άλλες περιοχές της χώρας είναι πιο χαλαρή.

Ο επικεφαλής της SNCF Jean-Pierre Farandou δήλωσε ότι περίπου 800.000 πελάτες επηρεάστηκαν ενόψει ενός πολυάσχολου Σαββατοκύριακου για τους Γάλλους παραθεριστές. Οι υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας της Eurostar που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πιο αργές γραμμές, ενώ η γερμανική Deutsche Bahn προειδοποίησε για διαταραχές στις υπεραστικές υπηρεσίες. Οι επιθέσεις θα δυσκολέψουν την κατάσταση για όσους κατευθύνονται στο Παρίσι από άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.