Κοσμος

Πόσο καλά διατηρείται μια σαμπάνια σε ναυάγιο του 19ου αιώνα;

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο του 1894 εντοπίστηκε στις ΗΠΑ: Ο υγρός τάφος του διέφευγε για χρόνια από τους κυνηγούς ναυαγίων - Η τραγική μοίρα των ναυτών του.
© Unsplash

Σαμπάνια: Βρέθηκε σε ναυάγιο του 19ου αιώνα - Μπορεί να καταναλωθεί;

Μια ομάδα Πολωνών δυτών ανακάλυψε τα συντρίμμια ενός παλιού ιστιοφόρου, το οποίο ήταν φορτωμένο  με είδη πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων από πορσελάνη και περίπου 100 μπουκάλια σαμπάνιας και μεταλλικού νερού, σε βάθος περίπου 58 μέτρων (190 πόδια) στα ανοιχτά των σουηδικών ακτών.

Τα πολύτιμα αγαθά συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας ενδεχομένως να βρίσκονταν καθ' οδόν προς το βασιλικό τραπέζι στη Στοκχόλμη ή την κατοικία του Ρώσου τσάρου στην Αγία Πετρούπολη όταν το πλοίο βυθίστηκε κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Τόμαζ Στάχουρα.

Η ομάδα δυτών Baltictech, η οποία αναζητά ναυάγια στον βυθό της Βαλτικής, έκανε την ανακάλυψη στις 11 Ιουλίου, ενώ έλεγχε σημεία ενδιαφέροντος περίπου 37 χιλιόμετρα (20 ναυτικά μίλια) νότια της νήσου Öland. Ήταν έτοιμοι να σταματήσουν αλλά δύο δύτες, αποφάσισαν να κάνουν μια γρήγορη κατάδυση και βγήκαν δύο ώρες αργότερα με την είδηση του ναυαγίου και του πολύτιμου φορτίου του.

«Καταδύομαι εδώ και 40 χρόνια και συχνά συμβαίνει να βρίσκουμε ένα ή δύο μπουκάλια σε ένα ναυάγιο, αλλά το να ανακαλύπτω τόσο μεγάλο φορτίο, είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα», δήλωσε ο Στάχουρα στο Associated Press αυτή την εβδομάδα.

Η μάρκα του μεταλλικού νερού, Selters, που εκείνη την εποχή πίστευαν ότι είχε ιατρικές ιδιότητες, ήταν αποτυπωμένη στα πήλινα μπουκάλια. Η μάρκα της σαμπάνιας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά το γράμμα R φαινόταν σε έναν φελλό. Είπε ότι το περιεχόμενο είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.

«Σε αυτό το βάθος τα πάντα διατηρούνται τέλεια, η θερμοκρασία είναι σταθερή, δεν υπάρχουν ρεύματα και είναι σκοτεινά», δήλωσε ο Στάχουρα. Ο ίδιος είπε ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Baltictech και ενδιαφέρονται να κάνουν εργαστηριακές δοκιμές στο περιεχόμενο των μπουκαλιών.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.