Κοσμος

Ο ιθύνων νους του Project 2025 έχει στενούς δεσμούς με την Opus Dei

O Tραμπ παίρνει δημόσια αποστάσεις αλλά ιδιωτικά δίνει τις ευλογίες του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο ιθύνων νους του Project 2025 έχει στενούς δεσμούς με την Opus Dei
Kέβιν Ρόμπερτς © EPA/DAVID MAXWELL

Project 2025: Ο ιθύνων νους έχει στενούς δεσμούς με την Opus Dei

Ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του Heritage Foundation και αρχιτέκτονας του Project 2025, του οδικού χάρτη του συντηρητικού thinktank για μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, έχει στενούς δεσμούς και λαμβάνει τακτική πνευματική καθοδήγηση από ένα κέντρο του Opus Dei στην Ουάσιγκτον, κέντρο δραστηριότητας της ριζοσπαστικής και μυστικοπαθούς καθολικής ομάδας.

Ο Ρόμπερτς απέκτησε φέτος φήμη ως η ηγετική δύναμη πίσω από το Project 2025, ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από περισσότερες από 100 συντηρητικές ομάδες και το οποίο επιδιώκει να ανατρέψει ριζικά ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, αν ο Τραμπ εκλεγεί ξανά, από τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση και τα δικαιώματα των LGBTQ+ και τη διάλυση του Υπουργείου Παιδείας, μέχρι τον τερματισμό των προγραμμάτων πολυμορφίας και την αύξηση της κυβερνητικής υποστήριξης για προγράμματα «ευαισθητοποίησης για τη γονιμότητα».

Ο Ρόμπερτς παραδέχθηκε σε ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι - εδώ και χρόνια - επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση το Catholic Information Center, ένα ίδρυμα της K Street, του οποίου ηγείται ένας ιερέας του Opus Dei και το οποίο έχει ενσωματωθεί στην αρχιεπισκοπή της Ουάσινγκτον, για λειτουργία και «εκπαίδευση», δηλαδή θρησκευτική καθοδήγηση. Η Opus Dei διοργανώνει επίσης μηνιαίες κατασκηνώσεις στο CIC.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το σχέδιο, αν και οι άνθρωποι πίσω από αυτό έχουν στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο και οι πολιτικές που οραματίζεται συχνά ευθυγραμμίζονται με τις ιδέες του. Ο Ρόμπερτς έχει δηλώσει ότι είναι «καλός φίλος» με τον Tζέι Ντι Βανς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Βανς, ο οποίος ασπάστηκε τον καθολικισμό το 2019, έγραψε επίσης τον πρόλογο για το επερχόμενο βιβλίο του Ρόμπερτς, επαινώντας τον συγγραφέα για τη διατύπωση ενός «πραγματικά νέου μέλλοντος για τον συντηρητισμό».

Η Opus Dei δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των μελών της. Οι ρίζες της ομάδας χρονολογούνται πριν από έναν αιώνα, όταν η ομάδα ιδρύθηκε στην Ισπανία ως απάντηση στη σύγκρουση μεταξύ των συντηρητικών καθολικών και του αντι-καθολικού σοσιαλισμού και κομμουνισμού στην Ισπανία. Δεκαετίες αργότερα, η ομάδα έλαβε ειδικό καθεστώς από τον συντηρητικό πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ο οποίος υποστήριξε την Opus Dei και την είδε ως απάντηση στην άνοδο της θεολογίας της απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική, ενός προοδευτικού εκκλησιαστικού κινήματος.

Ορισμένα από τα ειδικά δικαιώματα της Opus Dei ανακλήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος θεωρείται πιο προοδευτικός ποντίφικας.

Πηγή: The Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.