Κοσμος

Ανακτήθηκε σχέδιο του Πάμπλο Πικάσο αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων που αγοράστηκε με υπεξαιρεθέντα κεφάλαια

Πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's - Πληρώθηκε με χρήματα κρατικού επενδυτικού ταμείου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάμπλο Πικάσο: Ανακτήθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ σχέδιο του Ισπανού καλλιτέχνη που αγοράστηκε με υπεξαιρεθέντα κεφάλαια επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας. 

Ανακτήθηκε σχέδιο του Πάμπλο Πικάσο αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων, το οποίο φέρεται να αγοράστηκε με υπεξαιρεθέντα κεφάλαια.

To σχέδιο του Πάμπλο Πικάσο «Τρεις γυμνές γυναίκες και προτομή ενός άνδρα», που δημιουργήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1969, είχε πωληθεί τον Μάιο του 2014 από τον οίκο Christie's.

To σχέδιο του Πάμπλο Πικάσο «Τρεις γυμνές γυναίκες και προτομή ενός άνδρα» © Christie's

Σχέδιο του Πικάσο αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων φέρεται να αγοράστηκε με κεφάλαια του 1MDB 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τον πρώην γενικό σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου ανάπτυξης της Μαλαισίας, προκειμένου να ανακτηθεί το σχέδιο.

Το ταμείο 1Malaysia Development Berhad (1MDB) δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας το 2009 για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω διεθνών επενδύσεων.

Όμως μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, φέρεται να υπεξαίρεσε συστηματικά περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια από το ταμείο αντί να το χρησιμοποιήσει για τη «βελτίωση της ευημερίας του μαλαισιανού λαού», όπως προβλεπόταν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο εγκέφαλος πίσω από το σύστημα ξεπλύματος χρήματος φέρεται να είναι ο Μαλαισιανός χρηματοδότης και συλλέκτης έργων τέχνης Low Taek Jho, γνωστός ως Jho Low.

Το υψηλότερο ποσό για μία μόνο δημοπρασία στην ιστορία της αγοράς τέχνης

Αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Jasmine Loo Ai Swan, την πρώην γενική σύμβουλο του ταμείου 1MDB, για την ανάκτηση του «Τρεις γυμνές γυναίκες και προτομή ενός άνδρα» (1969), σχεδίου του Πικάσο σε χαρτί που πωλήθηκε έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων το 2014 από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη.

Το σκίτσο με μολύβι δείχνει έναν άνδρα να παρατηρεί τρεις γυμνές γυναίκες σε μια σκηνή «ηδονοβλεπτικής ενατένισης», όπως την περιγράφει ο Christie's, και προήλθε από τους Edwin και Lindy Bergman, σημαντικούς συλλέκτες με έδρα το Σικάγο. Η πώληση ανήλθε σε 744,9 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό για μία μόνο δημοπρασία στην ιστορία της αγοράς τέχνης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επίσης λάβει εντολές κατάσχεσης για έργα καλλιτεχνών όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Κλοντ Μονέ, ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά και η Ντάϊαν Άρμπους, τα οποία φέρεται να αγοράστηκαν με χρήματα από το ταμείο του Jho Low, ο οποίος φέρεται επίσης να απέκτησε διαμαντένια κοσμήματα.

Η αξία των παραπάνω αντικειμένων, μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του Low, εκτιμάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχεδόν 85 εκατ. δολάρια.

(Πηγή: The Art Newspaper)