Κοσμος

Ηγέτες του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα συνελήφθησαν στο Τέξας

Κατηγορούνται για παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης - Στα χέρια των αρχών και ο γιος του «Ελ Τσάπο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεξικό: Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύλληψη δυο ηγετών του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα - Σειρά κατηγοριών για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης

Δυο ηγέτες του ισχυρού μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα τέθηκαν υπό κράτηση χθες Πέμπτη στο Τέξας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας τη συμμορία «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

Αναφερόμενος στις συλλήψεις των ηγετών του καρτέλ ναρκωτικών, ο Μέρικ Γκάρλαντ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Ουάσιγκτον: «Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως “Ελ Μάγιο”, συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν (...) στο Ελ Πάσο, στο Τέξας».

Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες σε φωτογραφία που διέθεσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου 2024 © EPA/DEA/US State Department

Μεξικό: Το καρτέλ Σιναλόα και η διακίνηση φαιντανύλης

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν λιτανεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.