Κοσμος

Φόβοι για το σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

«Η Γαλλία δέχεται επίθεση» - Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παράλυσης του συστήματος;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες: Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα πριν την τελετή έναρξης
Ολυμπιακοί Αγώνες: Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα πριν την τελετή έναρξης © ANDRE PAIN/ EPA

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα πριν την τελετή έναρξης - «Η Γαλλία δέχεται επίθεση» - Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο παράλυσης του συστήματος

Η συντονισμένη μαζική επίθεση στο γαλλικό σιδηροδρομικό σύστημα δημιούργησε το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι έντονη ανησυχία για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

Η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το σύστημα των τρένων υψηλής ταχύτητας είχε πληγεί από «σκόπιμες εμπρηστικές επιθέσεις με σκοπό να καταστραφούν [οι] εγκαταστάσεις της», προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο και εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι διακοπές επηρεάζουν τα τρένα που κατευθύνονται ανατολικά, βόρεια και δυτικά του Παρισιού και ζητήθηκε από τους ταξιδιώτες να αναβάλουν τα σχέδιά τους.

Olympic 'sabotage': Arsonists target high-speed rail routes

Το σιδηροδρομικό σύστημα επηρεάστηκε από τρεις πυρκαγιές κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές «σε περιοχές μακριά από το Παρίσι», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού της SNCF. «Οι τοποθεσίες αυτές επιλέχθηκαν για να έχουν σοβαρές συνέπειες, διότι με μία πυρκαγιά έπληξαν δύο γραμμές τρένων», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι 800.000 πελάτες επηρεάστηκαν από τις διακοπές.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε φυσιολογικές βλάβες... Φυσικά, θα κινητοποιήσουμε πλήρως τις ομάδες μας τώρα», δήλωσε ο Φαραντού.

«Συντονισμένες πράξεις κακόβουλης πρόθεσης είχαν ως στόχο αρκετές γραμμές TGV [σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας], προκαλώντας σημαντική διακοπή της κυκλοφορίας μέχρι το Σαββατοκύριακο», επιβεβαίωσε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ στο Χ.

Δεν έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την υποτιθέμενη συντονισμένη επίθεση.

Η SNCF ανέμενε ένα ιδιαίτερα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο, με πολλούς Γάλλους εργαζόμενους να κατευθύνονται σε διακοπές, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων να πραγματοποιείται απόψε στο Παρίσι και εκδηλώσεις να προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε διάφορους χώρους σε όλη τη χώρα.

LIVE: France train attack - Rail and flight chaos looms before Olympics

Οι γαλλικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Την Τετάρτη, ένας 40χρονος ρωσικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση την Τρίτη, ως ύποπτος ότι συνωμότησε με ξένες δυνάμεις «για να υποκινήσει την εχθρότητα στη Γαλλία» - κατηγορία που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Το Κρεμλίνο κατηγορήθηκε τον Ιούνιο ότι ενίσχυσε μια υβριδική εκστρατεία αποσταθεροποίησης με στόχο τη Γαλλία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ισχυρισμοί που η Μόσχα διαψεύδει.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων μείωσαν το μέγεθος του πλήθους στην τελετή έναρξης τον Μάρτιο μετά από φόβους για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση. Εβδομάδες αργότερα, δύο άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν σχέδιο με στόχο τους αγώνες.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.