Κοσμος

Παγωμένα λουτρά και ωμές μπριζόλες: Ήταν ο Γουόλτ Γουίτμαν ο πρώτος influencer ευεξίας;

Άγνωστο αν ο Βιμ Χοφ διάβαζε τον μεγάλο ποιητή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγωμένα λουτρά και ωμές μπριζόλες: Ήταν ο Γουόλτ Γουίτμαν ο πρώτος influencer ευεξίας;
© Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Γουόλτ Γουίτμαν: Ο πρώτος influencer της ευεξίας;

Ο ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν πέρασε τις δεκαετίες του '20 και του '30 δουλεύοντας ως ανεξάρτητος εκδότης, συνθέτης και δημοσιογράφος.

Μεταξύ των εκατοντάδων άρθρων που συνέγραψε σε εφημερίδες, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που προβάλλει τον Γουόλτ Γουίτμαν υπό ένα συναρπαστικό πρίσμα: μια σειρά δοκιμίων 13 τμημάτων από το 1858 με τίτλο Manly Health and Training, η οποία δημοσιεύθηκε στην πάλαι ποτέ μεγάλη εφημερίδα του Μανχάταν New York Atlas με το ψευδώνυμο Μόουζ Βέλζορ (το πατρικό όνομα της μητέρας του).

Το Manly Health είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας για άντρες. Εκδόθηκε στο πρώτο πρόσωπο του πληθυντικού αριθμού σε βιαστικά γραμμένη γλώσσα, και καλύπτει παρεκκλίνουσα τα πάντα, από τη διατροφή και την άσκηση μέχρι την εκπαίδευση. Δηλωμένος στόχος του είναι να καθοδηγήσει τον άνδρα αναγνώστη «στη μεγάλη λεωφόρο της ανδρικής υγείας» στην οποία όλοι οι άνδρες «πρέπει να ταξιδέψουν». Μια αναγκαιότητα, δεδομένου ότι οι άνδρες, όπως πίστευε ο Γουίτμαν, είναι ασθενικοί, επιρρεπείς στην κατάθλιψη και φωνάζουν για βελτίωση.

Με την προώθηση των παγωμένων λουτρών και της καλλισθενικής που αποκαθιστά τη νεότητα, είναι αξιοσημείωτο πόσο παρόμοια είναι η καθοδήγηση του Manly Health με εκείνη που προσφέρουν πολλοί σημερινοί γκουρού στην ανθούσα βιομηχανία της ανδρικής ευεξίας. Ο Γουίτμαν κατηγορεί για την ταλαιπωρημένη κατάσταση του ανδρισμού την «τεχνητή» ζωή που ζει η σύγχρονη κοινωνία - καθιστική «εσωτερική απασχόληση», αποκοπή από τη φύση - και προτείνει ότι οι λύσεις μπορεί να βρίσκονται σε παλαιότερους τρόπους ζωής. Παρομοίως, στον κόσμο της σύγχρονης ανδρικής ευεξίας, η φανταστική μορφή του αρχαίου ανθρώπου και οι απλούστεροι τρόποι ζωής προβάλλονται, ξανά και ξανά, ως τοτεμικές λύσεις.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό και το κολύμπι που συνιστά ο Γουίτμαν στο Manly Health είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους τρεις πυλώνες της μεθόδου Βιμ Χοφ, μια τάση ευεξίας με φαινομενικά αρχαίες καταβολές. Η μέθοδος που επινοήθηκε από τον Ολλανδό  - γνωστός και ως ο Iceman - επικεντρώνεται στην έκθεση του εαυτού μας σε ακραίο κρύο προκειμένου να ενεργοποιηθούν «πανάρχαιοι μηχανισμοί επιβίωσης» που θα επαναφέρουν το «σώμα και το μυαλό» μας  στη «φυσική τους κατάσταση».

Ομοίως, ο Γουίτμαν εξυμνεί τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, εκθειάζοντας, σε μεγάλο βαθμό, μια «απλή δίαιτα με ελάχισα μαγειρεμένο βοδινό κρέας». Μεταξύ άλλων οφελών για την υγεία, ισχυρίζεται ότι μια τέτοια αγωγή κάνει καλό στην επιδερμίδα- αποτρέπει ακόμη και τα «σπυράκια». Σήμερα, η ίδια αυτή δίαιτα έχει λανσαριστεί με διαφορετικό τρόπο. Η «περιοριστική δίαιτα» απαγορεύει τους υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά και προωθεί την αποκλειστική κατανάλωση κρέατος, βασισμένη στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι πρόγονοί μας ευημερούσαν μόνο με λιπαρό, πρωτεϊνούχο κρέας και ψάρι.

Στους πολλούς σύγχρονους υπερασπιστές της δίαιτας περιλαμβάνονται ο Τζόρνταν Πίτερσον - ο οποίος πρόσφατα προσπάθησε να πουλήσει στον Έλον Μασκ τις θαυματουργές δυνάμεις ενός τρόπου ζωής αποκλειστικά με βοδινό κρέας - καθώς και ο δηλωμένος μισογύνης Άντριου Τέιτ. 

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.