Κοσμος

Mάρτιν Ίντικ: Πέθανε ο διπλωμάτης που έχει αφιερωθεί στην επίλυση του Παλαιστινιακού

Υπήρξε σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Mάρτιν Ίντικ: Πέθανε ο διπλωμάτης που έχει αφιερωθεί στην επίλυση του Παλαιστινιακού

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάρτιν Ίντικ πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ανακοινώνει το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

Ο Μάρτιν Ίντικ ήταν ο ιδρυτικός εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου. Υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και ως ανώτερος διευθυντής Εγγύς Ανατολής και Νοτίου Ασίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο NSC, διετέλεσε κύριος σύμβουλος του Προέδρου και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για αραβοϊσραηλινά θέματα, το Ιράκ, το Ιράν και τη Νότια Ασία. Υπήρξε ανώτερο μέλος της ειρηνευτικής ομάδας του Υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ για τη Μέση Ανατολή και υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ των ΗΠΑ.

Γεννημένος στη Βρετανία το 1951 και μεγαλωμένος στην Αυστραλία, ο Indyk απέκτησε πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και διδακτορικό από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1982 για να υπηρετήσει ως επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ έγινε αμερικανός πολίτης το 1993.

Υπηρέτησε ως απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ισραήλ το 1995-1997 και το 2000-2001. Ήταν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή και συμμετείχε στις προσπάθειες ανανέωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2013-2014, οι οποίες τελικά απέτυχαν.

Ο συνάδελφος βετεράνος διπλωμάτης της Μέσης Ανατολής Ντένις Ρος γράφει ότι ο Ίντικ πέθανε από καρκίνο, τον οποίο καταπολέμησε «με τον τρόπο που ζούσε τη ζωή του, με σκοπό και αμείλικτο πνεύμα».

Ο Ίντικ είχε πρόσφατα ασκήσει έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου και στους χειρισμούς της για τον πόλεμο στη Γάζα και τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον Ρόμπερτ Σάτλοφ λέει ότι ο Ίντικ  ήταν «μια πραγματική αμερικανική ιστορία επιτυχίας» που «ήρθε στην Ουάσινγκτον για να έχει αντίκτυπο στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή και αυτό σίγουρα έκανε - ως πρωτοπόρος μελετητής, διορατικός αναλυτής και εξαιρετικά αποτελεσματικός επιχειρηματίας πολιτικής.

"Ήταν ένας οραματιστής που όχι μόνο ίδρυσε έναν οργανισμό βασισμένο στην ιδέα ότι η σοφή δημόσια πολιτική έχει τις ρίζες της στην έγκυρη έρευνα, αλλά και την ενσάρκωσε. Η συμβολή του στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον - και γενικότερα στον καθορισμό και την εκτέλεση της αμερικανικής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή - είναι θρυλική και ανυπολόγιστη».