Κοσμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη 18χρονος ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης

Επτά συλλήψεις και στο Βέλγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γαλλοι αστυνομικοι περιπολουν
Γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στο Παρίσι εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων © ΕΡΑ/TERESA SUAREZ

Ο ύποπτος είχε επαφή με έναν άλλο 18χρονο άνδρα που συνελήφθη την Τρίτη στη νοτιοδυτική Γαλλία για τον ίδιο λόγο - Επτά συλλήψεις και στο Βέλγιο

Η Γαλλία βρίσκεται σε υψηλότερη κατάσταση συναγερμού εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας (PNAT) ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος 18χρονος συνελήφθη σήμερα, σχετιζόμενος με σχέδια για τη διάπραξη μίας ή περισσότερων επιθέσεων εναντίον ανθρώπων.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη 18χρονος ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης
© ΕΡΑ/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ερωτηματικό αν η σύλληψη συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δεν ανέφερε σύνδεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στο Παρίσι αύριο 26 Ιουλίου, αλλά η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκατομμύρια επισκέπτες, αθλητές και παγκόσμιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη σε άγνωστη τοποθεσία, είχε επαφή - τόσο αυτοπροσώπως όσο και μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης - με έναν άλλο 18χρονο άνδρα που συνελήφθη την Τρίτη στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανέφερε η PNAT.

«Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μία ή περισσότερες βίαιες ενέργειες που εξέταζαν αυτοί οι νέοι. Σε αυτό το στάδιο προσπαθούμε να αξιολογήσουμε την πραγματικότητα των σχεδίων τους πέρα από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Επτά συλλήψεις και στο Βέλγιο

Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε σήμερα (25/7) επτά υπόπτους για προετοιμασία επίθεσης σε μια προληπτική αντιτρομοκρατική επιχείρηση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες «Le Soir» και «DH Les Sport» και τη γαλλόφωνη δημόσια ραδιοφωνική τηλεόραση RTBF.

Οι αρχές πραγματοποίησαν την επιχείρηση την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς οι Αγώνες αποτελούν «δυνητικό στόχο», αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ύποπτοι ήθελαν να επιτεθούν συγκεκριμένα στους Αγώνες, ανέφεραν πηγές κοντά στα μέσα ενημέρωσης.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο συντονισμένης ευρωπαϊκής επιχείρησης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι ύποπτοι, με καταγωγή από το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ασίας, δήλωσαν ότι ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, μια περιοχή που καλύπτει το έδαφος του Ιράν, του Αφγανιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Κατόπιν αιτήματος ενός ανακριτικού δικαστηρίου που ειδικεύεται στην τρομοκρατία, η αστυνομία πραγματοποίησε 14 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δέκα βελγικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμβέρσα, η Λιέγη και η Γάνδη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.