Κοσμος

Σε διαμάχη με τα παιδιά του ο Ρούπερτ Μέρντοχ για το «Succession»

O μεγιστάνας των μίντια θέλει να διασφαλίσει την συντηρητική πολιτικά κατεύθυνση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρούπερτ Μέρντοχ: Επιβεβαιώνει το «Succession» στην πραγματικότητα

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ εμπλέκεται σε μια νομική μάχη εναντίον τριών από τα παιδιά του για να διασφαλίσει ότι ο μεγαλύτερος γιος του και επιλεγμένος διάδοχός του, Λάχλαν Μέρντοχ, θα παραμείνει επικεφαλής της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης, ανέφεραν οι New York Times την Τετάρτη.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ προσπαθεί να επεκτείνει τη δύναμη ψήφου του Λάχλαν Μέρντοχ στο Murdoch Family Trust για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τα αδέλφια, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο ένα σφραγισμένο δικαστικό έγγραφο.

Το οικογενειακό καταπίστευμα με έδρα το Ρίνο της Νεβάδα κατέχει τις μετοχές της οικογένειας Murdoch στην τεράστια συλλογή τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων μέσω των εταιρειών News Corp και Fox Corp.

Ο Λάχλαν Μέρντοχ είναι πρόεδρος της News Corp, στις εκδόσεις της οποίας περιλαμβάνονται η Wall Street Journal και η Sun, και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox Corp.

Το καταπίστευμα έχει επί του παρόντος οκτώ ψήφους: τέσσερις ελέγχονται από τον Μέρντοχ και οι υπόλοιπες τέσσερις από τα τέσσερα παιδιά από τους δύο πρώτους γάμους του. Οι νεότερες κόρες του, από την τρίτη σύζυγό του δεν έχουν δικαιώματα ψήφου στο καταπίστευμα.

Στο δικαστήριο, ο Μέρντοχ υποστηρίζει ότι το να διευθύνει ο Λάχλαν Μέρντοχ την εταιρεία χωρίς την παρέμβαση των πιο μετριοπαθών πολιτικά αδελφών του - Τζέιμς, Ελίζαμπεθ και Προυντένς Μέρντοχ - θα βοηθήσει στη διατήρηση της συντηρητικής εκδοτικής της στάσης, προστατεύοντας έτσι την εμπορική αξία για όλους τους κληρονόμους του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Fox Corp, η News Corp και ο δικηγόρος του Μέρντοχ δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό, ενώ ο δικηγόρος των τριών παιδιών που εμπλέκονται στη δικαστική διαμάχη δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος.

Το Fox News συνεχίζει να είναι το νούμερο ένα καλωδιακό ειδησεογραφικό δίκτυο των ΗΠΑ, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική των ΗΠΑ, ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που εκτιμούν το συντηρητικό ακροατήριο του.

Ο Μέρντοχ ήταν ότι ανησυχούσε ότι η «έλλειψη συναίνεσης» μεταξύ των τεσσάρων παιδιών του «θα επηρέαζε τη στρατηγική κατεύθυνση και στις δύο εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αναπροσανατολισμού της συντακτικής πολιτικής και του περιεχομένου», ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι επιθυμεί επίσης να παραδώσει στον Λάχλαν Μέρντοχ «μόνιμο» και «αποκλειστικό» έλεγχο της εταιρείας, επικαλούμενος την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: Reuters