Κοσμος

Απορρίφθηκε η πρόταση να προστεθεί το Στόουνχεντζ στον κατάλογο μνημείων σε κίνδυνο της Unesco

Ανησυχία για το καθεστώς του - Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή σήραγγας σε κοντινή απόσταση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στόουνχεντζ: Δεν προστέθηκε στον κατάλογο μνημείων σε κίνδυνο της Unesco - Ανοίγει ο δρόμος για το αμφιλεγόμενο σχέδιο κατασκευής σήραγγας, λένε οι ακτιβιστές

Ανησυχίες εκφράζονται για το Στόουνχεντζ, καθώς η απόφαση σχετικά με το αν θα προστεθεί το αρχαίο αγγλικό μνημείο στον κατάλογο της Unesco «Παγκόσμια Κληρονομιά σε Κίνδυνο» αναβλήθηκε κατά 18 μήνες.

Το σχέδιο απόφασης για την προσθήκη του Στόουνχεντζ στον κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Χιλιάδες επισκέπτονται ετησίως το ηλικίας 5.000 ετών αρχαίο μνημείο στη νοτιοδυτική Αγγλία © EPA/Neil Hall

Στόουνχεντζ: Εκτός καταλόγου μνημείων σε κίνδυνο της Unesco

Ωστόσο χθες 24 Ιουλίου, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Νέο Δελχί, συμφωνήθηκε τροποποίηση της απόφασης που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Unesco στην Κένυα, διαγράφοντας το Στόουνχεντζ από τον κατάλογο.

Η καθυστέρηση αναζωπυρώνει τη διαμάχη σχετικά με την προτεινόμενη ανάπλαση της τοποθεσίας του αρχαίου μνημείου στο Γουίλτσιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προβλέπει την κατασκευή μιας νέας σήραγγας αυτοκινητόδρομου σε κοντινή απόσταση.

Η οργάνωση Save Stonehenge World Heritage Site στο Εφετείο του Λονδίνου, σε προσπάθεια ανατροπής του σχεδίου κατασκευής οδικού άξονα κοντά στο αρχαίο μνημείο © EPA/Neil Hall

Η ομάδα Stonehenge Alliance ανέφερε σε δήλωσή της: «Η προτεινόμενη τροπολογία θα ανέτρεπε ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της επιτροπής και θα έδινε ουσιαστικά το πράσινο φως για το επιζήμιο οδικό σχέδιο.

»Το ερώτημα είναι: έχουν αποστατήσει οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζοντας να εφαρμόζουν την πολιτική των Συντηρητικών για τους δρόμους ή η κυβέρνηση των Εργατικών ενέκρινε την παρέμβαση;».

Σχεδιάζεται αυτοκινητόδρομος με σήραγγα μήκους δύο μιλίων κοντά στο Στόουνχεντζ

Σε δήλωσή της προς την εφημερίδα The Art Newspaper, η Unesco αναφέρει ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς «θεώρησε ότι οι εξελίξεις που προτάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.

»Κατά την άποψή τους, οι προκύπτουσες επιπτώσεις, ιδίως η σήραγγα που διέρχεται κάτω από το ακίνητο και η προτεινόμενη ανοικτή τομή στο δυτικό άκρο του ακινήτου, δεν συνιστούν επαρκή πραγματικό ή δυνητικό κίνδυνο ώστε να δικαιολογείται η εγγραφή του ακινήτου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο σε αυτό το στάδιο».

Ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι θα επανεξετάσει την απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2025.

Το Στόουνχεντζ χτίστηκε στα εδάφη του Σάλισμπουρι Πλέιν στη νότια Αγγλία σταδιακά, ξεκινώντας πριν από 5.000 χρόνια, με τον μοναδικό πέτρινο κύκλο που ανεγέρθηκε στην ύστερη νεολιθική περίοδο περίπου το 2.500 π.Χ.

Προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1986, μια τιμή που απονέμεται σε τοποθεσίες που έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική ή φυσική σημασία.

(Πηγή: The Art Newspaper)