Κοσμος

Προβληματίζουν οι θερμοκρασίες στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου

Ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί προβληματίζουν οι θερμοκρασίες στα νερά του - Ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ

Τα νερά κοντά στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πιο ζεστά το 2023 από ό,τι έχουν καταγράψει ποτέ οι επιστήμονες, σύμφωνα με έκθεση, με τα παιδιά σήμερα να βιώνουν ένα πιο ζεστό και υγρό κλίμα από αυτό στο οποίο μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στις ακτές ήταν κατά 0,9C θερμότερη και οι χειμερινές βροχοπτώσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά 24% μεγαλύτερες την τελευταία δεκαετία από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990, σύμφωνα με την έκθεση State of the UK Climate 2023. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των «καυτών» (28C) ημερών υπερδιπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο, ενώ ο αριθμός των «πολύ καυτών» (30C) και «εξαιρετικά καυτών» (32C) ημερών υπερτριπλασιάστηκε.

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο άλλαξε το κλίμα στη χώρα

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε για πρώτη φορά τους 40C ζέστης το 2022 οι επιστήμονες πίσω από την ετήσια έκθεση άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα ακραία φαινόμενα, δήλωσε ο Mike Kendon, κλιματολόγος στο Met Office, ο οποίος ήταν ο κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των «πολύ υγρών» ημερών ήταν κατά 20% μεγαλύτερος την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1961-1990.

Η μαζική καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη δεκαετία του 1850 -μαζί με την έκρηξη της κτηνοτροφίας και της βαριάς βιομηχανίας- έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3C και έχει ανατρέψει τα καιρικά φαινόμενα που παλαιότερα διέφεραν μόνο με φυσικό τρόπο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα κατέστησε την ασυνήθιστα υψηλή μέση θερμοκρασία του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι 150 φορές πιο πιθανή.

Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις έδειξαν ότι «το 2023 ήταν ένα αρκετά μέσο έτος μέχρι τα μέσα του αιώνα και ένα αρκετά δροσερό έτος μέχρι το τέλος του αιώνα», δήλωσε ο Kendon.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 2023 ήταν το έβδομο πιο υγρό έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα σύνολο δεδομένων που εκτείνεται από το 1836. Έξι έτη της τελευταίας δεκαετίας ήταν μέσα στα δέκα θερμότερα έτη σε ένα σύνολο δεδομένων για τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στην ακτή που εκτείνεται από το 1870.

Με πληροφορίες από The Guardian