Κοσμος

Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των ΗΠΑ

Η απουσία - μήνυμα των Δημοκρατιών και οι διαμαρτυρίες πολιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η ομιλία στο Κογκρέσο και οι αντιδράσεις © EPA / WILL OLIVER

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η ομιλία στο Κογκρέσο και η απουσία - μήνυμα των Δημοκρατικών

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ απευθύνθηκε πριν από λίγες ώρες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας Ισραήλ και ΗΠΑ να παραμείνουν δύο χώρες ενωμένες. 

«Η "νίκη" του Ισραήλ θα είναι επίσης νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του πολιτισμού, η Αμερική και το Ισραήλ πρέπει να παραμείνουν ενωμένα. Στη Μέση Ανατολή, ο άξονας τρομοκρατίας του Ιράν αψηφά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τους Άραβες φίλους μας. Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση πολιτισμών, αλλά για μια σύγκρουση μεταξύ της βαρβαρότητας και του πολιτισμού». 

Ο Νετανιάχου κάλεσε τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν νέα στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεσμεύσουν νέα στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ, μίλησε για μια αποστρατιωτικοποιημένη και «αποριζοσπαστικοποιημένη» Γάζα μετά τον πόλεμο και δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο την απελευθέρωση των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να στεφθούν με επιτυχία», τόνισε. «Δεν προστατεύουμε μόνο εμάς τους ίδιους. Σας προστατεύουμε... Οι εχθροί μας είναι εχθροί σας, ο αγώνας μας είναι αγώνας σας και η νίκη μας θα είναι νίκη σας». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το «όραμά του για τη Γάζα», δηλώνοντας, επιπλέον, ότι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποριζοσπαστικοποίηση» του παλαιστινιακού αυτού εδάφους θα μπορούσαν «να οδηγήσουν σε ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας» με την υποστήριξη μιας «πολιτικής διοίκησης».

«Την ημέρα που θα νικήσουμε τη Χαμάς, μια νέα Γάζα θα μπορεί να δημιουργηθεί», είπε ο Νετανιάχου. «Η Γάζα πρέπει να έχει μια πολιτική διοίκηση της οποίας να ηγούνται Παλαιστίνιοι που δεν επιδιώκουν να καταστρέψουν το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να καταλάβει εκ νέου τη Γάζα. Ωστόσο για το άμεσο μέλλον, θα χρειαστεί να διατηρήσουμε εκεί τον απόλυτο έλεγχο ασφαλείας ώστε να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση της βίας και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα συνιστά ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ». 

Μήνυμα η αποχή από Δημοκρατικούς στην ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Η αποχή δεκάδων Δημοκρατικών βουλευτών από την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο ήταν το μήνυμά τους για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση, εννέα μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Λίγο πριν μιλήσει ο Νετανιάχου, η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι ορισμένες από τις διαδηλώσεις είχαν γίνει βίαιες, με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επεδίωξε να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς του με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και να μειώσει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Σήμερα Πέμπτη (25.7) ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα συναντηθούν με τον Νετανιάχου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να τον πιέσουν για πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ταξιδέψει στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη τους μετά το τέλος της προεδρίας του Τραμπ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.