Κοσμος

Βρετανία και Γερμανία υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο υπό τον φόβο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ

Οι δύο χώρες ανησυχούν ότι θα σταματήσει η στήριξη προς την Ουκρανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία και Γερμανία υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο με τον φόβο επανεκλογής του Τραμπ

Αμυντικό σύμφωνο υπέγραψαν η Βρετανία και η Γερμανία την Τετάρτη 24 Ιουλίου, το οποίο οφείλεται σε αυξημένες ανησυχίες ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα λάβουν χώρα το Νοέμβριο θα θέσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μεγάλο κίνδυνο.

Τζον Χίλι: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι προτεραιότητα για την Βρετανία

Το σύμφωνο αυτό δεσμεύει και τις δύο χώρες, οι οποίες είναι και οι βασικοί πάροχοι βοήθειας στην Ουκρανία, να υιοθετούν ένα κοινό προσανατολισμό τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας όσο και σε κοινές τους επιχειρήσεις. «Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης σε αμυντικό επίπεδο», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι.

Το σύμφωνο υπεγράφη από τον Χιλ και τον Γερμανό ομόλογό του, Μπόρις Πιστόριους, στα πλαίσια μιας περιοδείας του με ενδιάμεσες στάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας σε διάστημα 48 ωρών.

Τζέι Ντι Βανς: Αντίθετος με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, Politico, οι δύο χώρες φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Ντι Βανς έχει εκφράσει αρκετές φορές ότι είναι αντίθετος με το να δίνουν οι ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ φαίνεται να εμμένει στην στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να χτίσει μια βαθύτερη συνεργασία για την άμυνα με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Μεγάλης Βρετανίας από ότι ο προκάτοχός του, Ρίσι Σουνάκ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Χίλι δήλωσε ότι το νέο σύμφωνο θα δώσει «το έναυσμα για μια βαθιά, νέα αμυντική σχέση» με την Γερμανία.

«Οι στόχοι που καθορίζονται στην κοινή δήλωση της Τετάρτης ... περιλαμβάνουν την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως ο τομέας του κυβερνοχώρου, και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.