Κοσμος

Μπορεί να απειληθεί η δικτατορία του Μαδούρο στις εκλογές της Βενεζουέλας;

Η ανάλυση του Bloomberg

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
madouro
Νικολάς Μαδούρο/ © EPA/MIRAFLORES PRESS

Βενεζουέλα: Η μεγαλύτερη απειλή για τον Μαδούρο 

Πριν από τέσσερις μήνες, οι περισσότεροι στην Βενεζουέλα δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν ο Εντμούντο Γκονζάλεζ. Τώρα, η εκστρατεία του αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το σχέδιο του Νικολάς Μαδούρο να κερδίσει μια τρίτη προεδρική θητεία την Κυριακή μετά από 11 χρόνια στην εξουσία.

Ο 74χρονος πρώην διπλωμάτης Εντμούντο Γκονζάλεζ ωθήθηκε στην εθνική σκηνή τον Μάρτιο, αφού πιο γνωστά στελέχη της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν ουσιαστικά από την υποψηφιότητα. Έγινε έκτοτε ο πληρεξούσιος της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, της νικήτριας των προκριματικών εκλογών του περασμένου έτους, η οποία κέρδιζε γρήγορα την υποστήριξη εκατομμυρίων συμπολιτών της στη Βενεζουέλα μέχρι που ο Μαδούρο της έκλεισε αποφασιστικά την πόρτα.

Έκτοτε, η Ματσάδο και ο αντικαταστάτης της υποψήφιός της διεξάγουν εκστρατεία ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Η ίδια λέει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι διακοπές ρεύματος διακόπτουν συχνά τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της. Οι χώροι που επισκέπτεται της επιβάλλεται πρόστιμο ή κλείνουν. Όσοι τη βοηθούν διώκονται ή και φυλακίζονται.

Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να ανοίξει λακκούβες στους δρόμους για να εμποδίσει τους οπαδούς της να φτάσουν στις εκδηλώσεις της. Οι καταπιεστικές τακτικές έχουν μόνο τροφοδοτήσει τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών της Ματσάδο, οι οποίοι ονειρεύονται την ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που έχει υποστεί μια από τις βαθύτερες υφέσεις στη σύγχρονη ιστορία και τελικά την επανένωση οικογενειών που έχουν διαλυθεί από την έξοδο 7,7 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων υπό τον Μαδούρο.

Η εκπληκτική ανθεκτικότητα της Ματσάδο μπορεί ίσως να συγκριθεί μόνο με εκείνη του ίδιου του Μαδούρο.

Ο διάδοχος του εκλιπόντος Ούγκο Τσάβες έχει αντέξει τις εξουθενωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ που είχαν στόχο να αποδυναμώσουν την κυβέρνησή του και επικράτησε επί του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος προσπάθησε να τον ανατρέψει αφού αναγνωρίστηκε το 2019 ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ και δεκάδες συμμαχικά έθνη. Πιο πρόσφατα, ο Μαδούρο προσπάθησε ακόμη και να μαλακώσει την εικόνα του δικτάτορα του εξαπολύοντας μια επίθεση γοητείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που εξηγεί την άνοδο της Ματσάδο είναι ο μοναδικός της χαρακτήρας ανάμεσα στους πολιτικούς του κατεστημένου - και ο συγχρονισμός. Οι ψηφοφόροι αναζητούν το αντίθετο του Μαδούρο, και η ίδια είναι σταθερά αυτό, κηρύττοντας εδώ και χρόνια την άρση των κρατικών ελέγχων και την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν κουραστεί από τις κυβερνητικές ελεημοσύνες και αρχίζουν να πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι εφικτή.

Πηγή: Bloomberg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.