Κοσμος

Σκληρή ρητορική από Ερντογάν για Κύπρο - Επαναφέρει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Σε νέο γύρο προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκληρή ρητορική από Ερντογάν για Κύπρο - Επαναφέρει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη
Σκληρή ρητορική από Ερντογάν για Κύπρο - Επαναφέρει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ερντογάν: Σκληρή ρητορική για Κύπρο και Θράκη - Σε νέο γύρο προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος

Προκλητικών δηλώσεων συνέχεια από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για Θράκη και Κύπρο

«Στην αρχή της ομιλίας μου, θα ήθελα να αποτίσω για άλλη μια φορά φόρο τιμής στον θρυλικό ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον αείμνηστο Δρ Σαδίκ Αχμέτ, του οποίου η 29η επέτειος θανάτου είναι σήμερα. Ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν ένας άνθρωπος του αγώνα που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για τον αγώνα αυτό. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».

–«Επίσης, επωφελούμαστε από τον αναπτυσσόμενο διάλογο με την Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των νόμων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστετεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής.

»Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” που σφετερίστηκαν. Ο “τουρκοκυπριακός λαός” έχει υποστεί αδικίες ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960. Μεταξύ 1963 και 1974, πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”.

»Με την “ειρηνευτική επιχείρηση” της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια που άπλωσαν κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε. Τέλος, ενώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία είπε “ναι” στο σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Δυστυχώς, τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια. Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε «χορτάσει» από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Στην 50ή επέτειο της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, επαναβεβαιώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα. Γιορτάσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με τη συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από τη χώρα μας. Έτσι, διατυμπανίσαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και την ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.

»Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών».

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.