Κοσμος

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42%

Δημοσκόπηση του Reuters

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% 

Η αντιπρόεδρος Kάμαλα Χάρις άνοιξε ένα οριακό προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του και της έδωσε τη σκυτάλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακολούθησε τόσο το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο Τραμπ την Πέμπτη αποδέχθηκε επισήμως το χρίσμα του κόμματός του, όσο και την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί από την κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις, η εκστρατεία της οποίας λέει ότι έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην εθνική δημοσκόπηση, διαφορά εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Η Χάρις και ο Τραμπ ήταν ισόπαλοι στο 44% σε δημοσκόπηση της 15ης και 16ης Ιουλίου και ο Τραμπ προηγούνταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση της 1ης και 2ας Ιουλίου, αμφότερες εντός του ίδιου περιθωρίου σφάλματος.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφωνεί με τη δήλωση ότι ο Χάρις, 59 ετών, είναι «πνευματικά οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», σε σύγκριση με το 49% που είπε το ίδιο για τον Τραμπ, 78 ετών.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, τερμάτισε την προσπάθειά του για επανεκλογή μετά από ένα ντιμπέιτ με τον Τραμπ στο οποίο συχνά τραύλιζε και απέτυχε να αμφισβητήσει επιθετικά τις επιθέσεις του Τραμπ που περιλάμβαναν ψεύδη.

Όταν στους ψηφοφόρους της έρευνας παρουσιάστηκε ένα υποθετικό ψηφοδέλτιο που περιλάμβανε τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, η Χάρις προηγήθηκε του Τραμπ με 42% έναντι 38%, ένα πλεονέκτημα εκτός του περιθωρίου λάθους. Ο Κένεντι, τον οποίο ευνοούσε το 8% των ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση, δεν έχει ακόμη προκριθεί για το ψηφοδέλτιο σε πολλές πολιτείες ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters