Κοσμος

Τα fake news για την Κάμαλα Χάρις - Εκστρατεία παραπληροφόρησης με σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια

Ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον της - Με αναπόδεικτους ισχυρισμούς και παραποιημένες εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στόχος παραπληροφόρησης, σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος
Ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον της Κάμαλα Χάρις, με παραπληροφόρηση και σεξιστικά - ρατσιστικά σχόλια © EPA/Shawn Thew

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στόχος παραπληροφόρησης, σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος

Σε μπαράζ επιθέσεων υποβάλλουν την Κάμαλα Χάρις οι Ρεπουμπλικάνοι, αφότου βγήκε ορμητικά μπροστά στην κούρσα διεκδίκησης για το χρίσμα της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών.

Από την Κυριακή, λεπτά μετά την ανακοίνωση της Κάμαλα Χάρις ότι θα είναι υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μια πλημμυρίδα από ψευδείς εικόνες, σεξουαλικές προσβολές, ρατσιστικούς υπαινιγμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε με στόχο την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν και θα χειροτερέψουν.

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στόχος παραπληροφόρησης, σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος
Κονκάρδες σε εκδήλωση υποστήριξης της Κάμαλα Χάρις στο Γουϊνσκόνσιν © EPA/Jeffrey Phelps

Κάμαλα Χάρις: Ξεκίνησαν οι επιθέσεις εναντίον της με fake news

Με την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την κούρσα για μια νέα προεδρική θητεία, έγινε ορατή η προοπτική η Κάμαλα Χάρις, έχοντας τη στήριξη του προέδρου, πρωτοκλασσάτων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος, της συντριπτικής πλειονότητας των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, να γίνει η πρώτη στην αμερικανική ιστορία μαύρη και νοτιοασιατικής καταγωγής πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια προοπτική που έφερε μια πλημμύρα σεξιστικού περιεχομένου και ψευδών ισχυρισμών εναντίον της, με ορισμένους από τους ψευδείς ισχυρισμούς να έχουν ήδη αντικρουστεί στο παρελθόν.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, πολλοί από το συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο άρχισαν να γράφουν ότι η Χάρις «έφτασε στην κορυφή» της αμερικανικής πολιτικής χάρη σε σεξουαλικές χάρες, αναφερόμενοι στη σύντομη σχέση της με τον πρώην δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Γουίλι Μπράουν.

Άλλοι είπαν ότι οφείλει την πολιτική της καριέρα από το γεγονός ότι είναι στην πραγματικότητα άντρας.

Μια φωτογραφία που φέρεται να την εμφανίζει μαζί με τον Τζέφρι Έπσταϊν, τον Αμερικανό επενδυτή που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019 προτού δικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και εμπορία έχει επίσης εμφανιστεί.

Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή είναι αποτέλεσμα φωτομοντάζ, με την εικόνα του Έπσταϊν να έχει επικολληθεί σε αυτή του συζύγου της, του αντιπροέδρου Ντάγκλας Έμχοφ.

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στόχος παραπληροφόρησης, σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος
Στο πλαίσιο απόπειρας δυσφήμησης της Κάμαλα Χάρις, φωτογραφία επικολλήθηκε στο πρόσωπο του συζύγου της, του αντιπροέδρου Ντάγκλας Έμχοφ © EPA/Tierney L. Cross

Αμερικανικές εκλογές και παραπληροφόρηση με βάση το χρώμα και το φύλο

«Είναι σημαντικό να ονομάσουμε αυτή τη ρητορική και τα ψέματα σε αυτό που είναι: μια προσπάθεια να υποτιμηθεί το έργο μιας ισχυρής γυναίκας, απλώς λόγω του φύλου της, της καταγωγής της και του χρώματος του δέρματός της», κατήγγειλε η Νίνα Γιάνκοβιτς, συνιδρύτρια του American Sunlight Project, που καταπολεμά την παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκλογών, του 2020, η Γιάνκοβιτς ηγήθηκε μιας μελέτης που έδειξε ότι 13 γυναίκες πολιτικοί είχαν γίνει στόχος περισσότερων από 336.000 κομματιών περιεχομένου σχετικά με παραπληροφόρηση ή προσβολές με βάση το φύλο.

Το 78% αυτών των επιθέσεων στόχευαν τότε την Χάρις.

Kamala Harris: A Stronger Candidate Against Trump? | WSJ

Αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίζονται σε σεξιστικές νύξεις. Χρήστες του διαδικτύου λένε ότι η αντιπρόεδρος, γεννημένη στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να είναι υποψήφια επειδή και οι δύο γονείς ήρθαν στις ΗΠΑ ως μετανάστες, ενώ άλλοι την κατηγορούν ότι «μεγαλοποιεί» την εθνική της καταγωγή με την ελπίδα να κερδίσει πολιτικό αβαντάζ.

Στις τοπικές και εθνικές εκλογές του 2020, υποψήφιοι εθνοτικών μειονοτήτων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν στόχοι εκστρατειών παραπληροφόρησης από άλλους υποψήφιους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία με έδρα την Ουάσιγκτον.

Είχαν επίσης τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στόχος βίας από τους λευκούς υποψήφιους.

Η παραπληροφόρηση με βάση το φύλο –ψευδείς ή παραπλανητικές ρητορικές με βάση το φύλο– είναι κοινή πραγματικότητα για πολλές γυναίκες πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, με αυτές τις επιθέσεις να στοχεύουν στη σπίλωση της φήμης τους, στην καταστροφή της αξιοπιστίας και της καριέρας τους.

Αναμένεται να ενταθούν οι επιθέσεις

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, δίνουν παραδοσιακά αφορμή για πολυάριθμες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ερευνητές αναμένουν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά της Χάρις να εκτοξευτούν.

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, πλέον ευρέως προσβάσιμες και ικανές να παράγουν ψεύτικες, υπερρεαλιστικές εικόνες, απειλούν να διαταράξουν περαιτέρω την εκστρατεία, ιδιαίτερα στην πλατφόρμα Χ, ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ που χρηματοδοτεί την εκστρατεία για την επανεκλογή Τραμπ.

Αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει μειώσει σημαντικά την εποπτεία του περιεχομένου του και επέτρεψε σε λογαριασμούς που είναι γνωστοί για το ρόλο τους στη διάδοση ψευδούς περιεχομένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

«Θα πρέπει να περιμένουμε όλο το φάσμα της παραπληροφόρησης», προειδοποίησε ο Ρόναλντ Ντέιμπερτ, διευθυντής ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που κυμαίνονται από «ερασιτεχνικές παραγωγές» έως «υψηλά οργανωμένες επιχειρήσεις επιρροής, που ορισμένες φορές υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.