Κοσμος

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ μετά το φιάσκο Τραμπ

Δεχόταν πυρά για παραλείψεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά τις επικρίσεις για τα λάθη στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Παραιτήθηκε στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ η Κίμπερλι Τσίτλ, διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Η Κίμπερλι Τσίτλ δεχόταν πυρά και επικρίσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις και παραλείψεις της Υπηρεσίας στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, ανέφεραν σήμερα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσιτλ στην ακρόαση της Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ © EPA/Michael Reynolds

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Η διευθύντρια της ελίτ υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ, είχε αναγνωρίσει την αποτυχία της Υπηρεσίας στην αποστολή της να προστατεύσει τον Τραμπ.

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε χθες η Τσίτλ ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η «σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία» της Μυστικής Υπηρεσίας

H Κίμπερλι Τσιτλ, η οποία είχε διατελέσει διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας από τον Αύγουστο του 2022, είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ως την «σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία» της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες.

Είχε πει στους νομοθέτες κατά την ακρόαση, όπου τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί συμπαρατάχθηκαν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τα κενά ασφαλείας.

Αλλά εξόργισε επίσης τους ανακριτές της, καθώς απέτυχε να απαντήσει σε ορισμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα για το τι ακριβώς πήγε στραβά.

Στην επιστολή παραίτησής της προς το προσωπικό της Υπηρεσίας, η Τσιτλ αναφέρει: «Η επίσημη αποστολή της Μυστικής Υπηρεσίας είναι να προστατεύει τους ηγέτες και τις οικονομικές υποδομές του έθνους μας. Στις 13 Ιουλίου, δεν ανταποκριθήκαμε στην αποστολή αυτή.

Ο έλεγχος την τελευταία εβδομάδα ήταν έντονος και θα παραμείνει καθώς ο επιχειρησιακός μας ρυθμός αυξάνεται. Ως διευθύντριά σας, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το κενό ασφαλείας».

(Με πληροφορίες του Guardian)