Κοσμος

Explainer: Κάμαλα Χάρις - Ποιες οι θέσεις της για αμβλώσεις, μεταναστευτικό και βασικά ζητήματα

Οι πολιτικές που υποστηρίζει σε θέματα αιχμής - Πώς τοποθετείται για Μεσανατολικό, Ουκρανία

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κάμαλα Χάρις - Explainer: Αμβλώσεις, μεταναστευτικό, οπλοκατοχή, Μεσανατολικό, Ουκρανία  - Ποιες οι θέσεις της στα βασικά ζητήματα.

Πολύ κοντά στην επίσημη ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών είναι η Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Αν η Κάμαλα Χάρις γίνει υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε, όπως αναφέρεται σε σποτ της εκστρατείας της για το 2020 που αναδημοσιεύτηκε ευρέως μετά την παραίτηση του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει απέναντί του «τον Αντι-Τραμπ».

Μέλος της Δημοκρατικής Επιτροπής του Σαν Φρανσίσκο με πλακάτ της Κάμαλα Χάρις © EPA/John G. Mabanglo

Κάμαλα Χάρις: Οι θέσεις της για άμβλωση, μετανάστευση, Γάζα

Νέο ενδιαφέρον αποκτά επίσης και το ίδιο το «αφήγημα» των αμερικανικών εκλογών, καθώς στα πρόσωπα των Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ συγκρούονται δύο κόσμοι:

Εκείνος της πρώτης μαύρης αντιπροέδρου, με καταγωγή από τη Νότια Ασία. Επίσης: Ο γηραιότερος υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ έναντι κάποιου σχεδόν 20 χρόνια νεότερου από αυτόν. Ο μεγιστάνας των ακινήτων που κληρονόμησε μια περιουσία από τον πατέρα του έναντι της κόρης ενός βιολόγου και ενός καθηγητή οικονομικών πανεπιστημίων, οι οποίοι είναι αμφότεροι μετανάστες. Τέλος, εκείνος της γυναίκας υποψήφιας εναντίον ενός λευκού άνδρα.

Μπορεί όμως η Κάμαλα Χάρις να νικήσει τον Τραμπ; Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει όχι μόνο να ανατρέψει την ιστορία του αμερικανικού ρατσισμού και σεξισμού (στα 200 χρόνια της αμερικανικής δημοκρατίας, οι ψηφοφόροι έχουν εκλέξει μόνο έναν μαύρο πρόεδρο και ποτέ μια γυναίκα), αλλά και να κερδίσει τις ψήφους ενός πληθυσμού που είναι απογοητευμένος από την πολιτική, προωθώντας τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις, η μετανάστευση και άλλα. Ας δούμε τις πολιτικές της σε θέματα αιχμής ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024.

Αμβλώσεις

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η Χάρις, εφόσον είναι η υποψήφια, θα έχει τον παράγοντα φύλο υπέρ της στις τάξεις των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η υπόθεση Roe v Wade ανατράπηκε από ένα ανώτατο δικαστήριο με τρεις δικαστές που διόρισε ο Τραμπ, γεγονός για το οποίο ο ίδιος καυχήθηκε.

Από τα τέλη του 2023, η Χάρις έχει ξεκινήσει εθνική περιοδεία για να αναδείξει τις απειλές στα αναπαραγωγικά δικαιώματα από μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, ένα θέμα για το οποίο ο Μπάιντεν έχει επικριθεί ότι αποφεύγει.

«Ως γυναίκα στο ψηφοδέλτιο και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και έγχρωμη γυναίκα, και κατά δεύτερον, ως γενική εισαγγελέας, είναι πιο ηγετική όταν εμφανίζεται να αγωνίζεται, ο κόσμος τη συμπαθεί πραγματικά σε αυτή τη θέση», δήλωσε στον Guardian η Σελίντα Λέικ, στρατηγική σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής δημοσκόπος της εκστρατείας του Μπάιντεν για το 2020.

Tοιχογραφία απεικονίζει την Κάμαλα Χάρις σε έναν τοίχο του δημοτικού σχολείου Thousand Oaks, στο οποίο φοιτούσε ως παιδί, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια © EPA/John G. Mabanglo

Ο Τραμπ έχει κατέβει και στο παρελθόν εναντίον μιας γυναίκας, της Χίλαρι Κλίντον, και την έχει νικήσει. Μετά την υπόθεση Roe v Wade, περισσότερος κόσμος μπορεί να κινητοποιηθεί υπό το ενδεχόμενο μιας γυναίκας προέδρου που τάσσεται σαφώς υπέρ των δικαιωμάτων των αμβλώσεων. Πιθανώς παράλληλα θα παρακινήσει επίσης τους ανθρώπους που είναι κατά των αμβλώσεων να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Μετανάστευση

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να δείξει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι η πιθανή νέα του αντίπαλος έχει τα αποτυπώματά της σε δύο θέματα στα οποία βασίζεται για τη νίκη του τον Νοέμβριο: τη μετανάστευση και το κόστος ζωής, ανέφερε το Reuters.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ήδη παρουσιάζει τη Χάρις ως «συγκυβερνήτη» των πολιτικών της κυβέρνησης που, όπως λέει, βρίσκονται πίσω και από τις δύο πηγές δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Εν αναμονή αυτής της στιγμής, η εκστρατεία του Τραμπ προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες για την προοπτική μιας υποψηφιότητας της Χάρις σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποχωρήσει και κερδίσει το χρίσμα του κόμματός της.

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα τη συνδέσει όσο το δυνατόν στενότερα με τη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν, η οποία, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους, ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα τα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις ήταν επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης από τις χώρες του βόρειου τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής, όχι της συνοριακής πολιτικής, όπως ισχυρίζονται εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Χάρις ανακοίνωσε 950 εκατ. δολάρια το 2023 για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης προς τη Βόρεια Αμερική από τη Λατινική Αμερική.

Έχει στοχοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έχουν οργανώσει την οδήγηση αιτούντων άσυλο με λεωφορεία στο σπίτι της Χάρις πολλές φορές, μεταξύ άλλων και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Χάρις δήλωσε ότι το μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «χαλασμένο», λέγοντας στο Spectrum News της Νέας Υόρκης: «Γνωρίζουμε, και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα είναι χαλασμένο και πρέπει να διορθωθεί».

Οι δηλώσεις της Χάρις έγιναν στον απόηχο ενός διακομματικού νομοσχεδίου που θα έβλεπε τα σύνορα να κλείνουν αν η μετανάστευση έφτανε ένα όριο, το οποίο «σκοτώθηκε» αφού ο Τραμπ προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να μην το υποστηρίξουν, αναφέρουν οι New York Times.

Ως γερουσιαστής, η Χάρις ήταν σθεναρός υποστηρικτής υπέρ της επέκτασης της εργασίας και των νόμιμων οδών για τους Dreamers, ανθρώπων που ήρθαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδιά.

Μέση Ανατολή

Η προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους υποστηρικτές του, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι πιο σκληρός: Για παράδειγμα, συνδέοντας όρους μαζί με τις αποστολές όπλων.

Αλλά, όπως και με την Ουκρανία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα και το Ιράν, πιστεύεται ότι η κ. Χάρις θα παραμείνει σε γενικές γραμμές στην προσέγγιση του προκατόχου της.

«Μπορεί να είναι ένας πιο ενεργητικός παίκτης, αλλά ένα πράγμα που δεν θα πρέπει να περιμένετε - οποιεσδήποτε άμεσες μεγάλες αλλαγές στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή για Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να επιλέξει να υιοθετήσει δημόσια έναν πιο σκληρό τόνο για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η κ. Χάρις έχει κατά καιρούς μιλήσει εκτός της επίσημης γραμμής του Λευκού Οίκου.

Τον Μάρτιο επέκρινε ευθέως το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν κάνει αρκετά για να ανακουφίσει την «ανθρωπιστική καταστροφή», και αργότερα τον ίδιο μήνα δεν απέκλεισε «συνέπειες» εάν εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα.

Υποστηρικτής της Κάμαλα Χάρις με μπλούζα τυπωμένη με εικόνες της © EPA/John G. Mabanglo
Ουκρανία

Η Κάμαλα Χάρις έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει σθεναρά τον συνεχιζόμενο αγώνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Έχει απορρίψει την ιδέα ότι οι Αμερικανοί θα κουραστούν από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία εν μέσω των δικών τους προβλημάτων πληθωρισμού.

«Ξέρω ότι ο αμερικανικός λαός αισθάνεται μια αίσθηση ηθικής οργής και μια αίσθηση ευθύνης για το έθνος μας να σταθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού γύρω από αυτές τις φρικαλεότητες», δήλωσε στο NBC News το 2023.

Επανέλαβε την υποστήριξή της στη φετινή διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, λέγοντας ότι η Αμερική δεσμεύεται να «υπερασπιστεί τις βασικές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και να σταματήσει έναν ιμπεριαλιστή αυταρχικό από το να υποτάξει έναν ελεύθερο και δημοκρατικό λαό».

Όπως είπε στο ακροατήριο η Κάμαλα Χάρις: «Ξεκαθαρίσατε ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, και θα ξεκαθαρίσω ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και εγώ στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Οπλοκατοχή

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις έκανε εκστρατεία για αυστηρότερους νόμους περί όπλων - και πιθανότατα θα συνέχιζε αυτή την προσπάθεια ως υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Το 2022, υποστήριξε μια σπάνια διακομματική δέσμη νόμων για την ασφάλεια των όπλων που θεωρήθηκε ως η σημαντικότερη νομοθεσία για το θέμα αυτό εδώ και τρεις δεκαετίες.

Περιελάμβανε αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού για τους νεότερους κατόχους όπλων και νόμους που θα διευκόλυναν την κατάσχεση όπλων.

Η κ. Χάρις εποπτεύει το Γραφείο του Λευκού Οίκου για την Πρόληψη της Βίας των Όπλων και νωρίτερα φέτος επισκέφθηκε τον τόπο των πυροβολισμών στο σχολείο του Πάρκλαντ το 2018 -κατά τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι- και παρουσίασε έναν νέο οργανισμό για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των νόμων.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ πιστεύουμε στη δεύτερη τροπολογία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν λύσεις κοινής λογικής», έχει δηλώσει.

Πληθωρισμός

Μια δεύτερη σημαντική γραμμή επίθεσης κατά της Χάρις από την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ θα επικεντρωθεί στην οικονομία. Οι δείχνουν σταθερά ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με το υψηλό κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, καθώς και με τα επιτόκια που έχουν καταστήσει την αγορά κατοικίας λιγότερο προσιτή.

«Η Χάρις θα είναι ακόμα χειρότερη για τους ανθρώπους του έθνους μας από τον Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του την Κυριακή. «Κατέχουν ο ένας τα αρχεία του άλλου και δεν υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ τους».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, με τις τιμές να μειώνονται, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να μειώσει τα επιτόκια. Καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, έχοντας παραμείνει αμετάβλητος τον Μάιο, η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν επίσης η μικρότερη του τελευταίου έτους.

Ωστόσο, το κόστος ζωής παραμένει υψηλό και οι τσέπες των πολιτών θα βρίσκονται στο προσκήνιο σε αυτές τις εκλογές. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο από την κορύφωση του 9,1% τον Ιούνιο του 2022, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας γενιάς.

Σε συνέντευξή της στο WDSU στις 21 Ιουλίου, η Χάρις αναφέρθηκε στο κόστος ζωής.

«Η υψηλότερη ίσως προτεραιότητα του προέδρου και της κυβέρνησής μας είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του κόστους ζωής», δήλωσε.

«Αν δεν ήταν σαφές πριν από την πανδημία, ήταν σίγουρα σαφές μετά, όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, πρέπει να μπορούν να μένουν στο σπίτι και να μην το σταθμίζουν αυτό σε σχέση με την ικανότητά τους να βάλουν φαγητό στο τραπέζι», είπε. «Αυτά είναι κάποια πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

(Πηγές: Guardian, Sky News)