- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διάσημα εγκλήματα: Το τέλειο άλλοθι ενός πυρηνικού επιστήμονα και πανούργου δολοφόνου
Μια συγκλονιστική υπόθεση που συντάραξε την Αμερική
Διάσημα εγκλήματα: Ο Μαρκ Γουίνγκερ σκηνοθέτησε τη δολοφονία της γυναίκας του φορτώνοντας τον φόνο σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο που επίσης δολοφόνησε
Ο Μαρκ και η Ντόνα Γουίνγκερ ήταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Είχαν γνωριστεί σε ένα ραντεβού στα τυφλά που οργάνωσαν κοινοί φίλοι τους, ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και σύντομα παντρεύτηκαν. Είχαν κοινά ενδιαφέροντα, κοινή θρησκεία (ήταν κι οι δυο Εβραίοι) και το μόνο που έλειπε από την έγγαμη ζωή τους ήταν ένα παιδί. Ο Μαρκ ήταν πυρηνικός επιστήμονας και η Ντόνα νοσηλεύτρια. Όταν ένας μαιευτήρας στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν η Ντόνα ανέφερε ότι μια έφηβη είχε γεννήσει και επρόκειτο να δώσει το βρέφος για υιοθεσία, ο Μαρκ και η Ντόνα αποφάσισαν αμέσως να γίνουν οι θετοί γονείς του. Τον Ιούνιο του 1995 υιοθέτησαν το νεογέννητο κοριτσάκι που ονομαζόταν Μπέιλι.
Τον Αύγουστο του 1995, η Ντόνα πήγε με το μωρό στη Φλόριντα, όπου έμενε η οικογένειά της. Μετά την επίσκεψη, μητέρα και κόρη, πήγαν αεροπορικώς στο Σεντ Λούις και για τη δίωρη διαδρομή πίσω στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι, όπου έμεναν, επιβιβάστηκαν στο πολυτελές βαν ιδιωτικής εταιρείας που οδηγούσε ο Ρότζερ Χάρινγκτον. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο Ρότζερ Χάρινγκτον άρχισε να φλερτάρει με τη Ντόνα, να μιλάει για ναρκωτικά και όργια και για μια φωνή μέσα στο κεφάλι του που του έλεγε να κάνει κακό στους ανθρώπους. Αφού η Ντόνα έφτασε σώα στο σπίτι με τη μικρή Μπέιλι, κάλεσε την εταιρεία μεταφορών για να υποβάλει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του Ρότζερ Χάρινγκτον. Ο σωφέρ απολύθηκε.
Η Ντόνα μίλησε και στον Μαρκ Γουίνγκερ για τη σοκαριστική εμπειρία της και παρότι ο Μαρκ έπαιξε τον ρόλο του υποστηρικτικού συζύγου και τη βοήθησε να υποβάλει την καταγγελία, αποδείχθηκε ότι είχε τα δικά του απώτερα κίνητρα. Λίγες μέρες αργότερα, ο Μαρκ κάλεσε τον Ρότζερ Χάρινγκτον στο σπίτι τους, με κάποιο άγνωστο πρόσχημα. Στις 29 Αυγούστου 1995, ο σωφέρ έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί (που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του) το όνομα του Μαρκ, τη διεύθυνση και την ώρα συνάντησης. Οδήγησε στο σπίτι των Γουίνγκερ και μπήκε μέσα χαλαρά κρατώντας έναν καφέ και ένα πακέτο τσιγάρα.
Εκεί, πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι
Ο Μαρκ Γουίνγκερ κάλεσε στη συνέχεια την Άμεση Δράση και είπε ότι μόλις είχε πυροβολήσει έναν άντρα που επιχειρούσε να σκοτώσει τη γυναίκα του. Είπε ότι ενώ γυμναζόταν στο υπόγειο άκουσε φασαρία στον πάνω όροφο. Άρπαξε το όπλο του, πήγε να κοιτάξει και βρήκε τον Ρότζερ Χάρινγκτον να χτυπάει την Ντόνα με ένα σφυρί. Οπότε, για να υπερασπιστεί τη γυναίκα του, πυροβόλησε τον άνδρα δύο φορές. Η αστυνομία έφτασε επιτόπου και διαπίστωσε ότι, τόσο η Ντόνα που είχε χτυπηθεί τουλάχιστον επτά φορές στο κεφάλι με το σφυρί όσο και ο Ρότζερ Χάρινγκτον, είχαν αδύναμο σφυγμό.
Ο Μαρκ βρισκόταν σε ένα πίσω υπνοδωμάτιο και κουνιόταν πέρα δώθε σοκαρισμένος. Και τα δύο θύματα υπέκυψαν σύντομα στα τραύματά τους. Η αστυνομία αφού έμαθε για το σοκαριστικό συμβάν με τον Ρότζερ Χάρινγκτον και την καταγγελία της Ντόνα στην εταιρεία του και άκουσε την εκδοχή του Μαρκ για τα γεγονότα, μέσα σε λίγες μέρες έκλεισε την υπόθεση αναφέροντας τον Ρότζερ Χάρινγκτον ως ένοχο.
Ο Μαρκ Γουίνγκερ ήταν πλέον χήρος και μεγάλωνε μόνος την κόρη του. Οι γονείς της Ντόνα πήγαν αρχικά στο Ιλινόι για να τον βοηθήσουν, αλλά δε μπορούσαν να μείνουν και του πρότειναν να προσλάβει μια νταντά. Τον Ιανουάριο του 1996, ο Μαρκ γνώρισε την 23χρονη Ρεμπέκα Σίμιτς, η οποία έψαχνε για δουλειά μπέιμπι σίτερ στην περιοχή. Η Σίμιτς ήταν υπέροχη με τη μπέμπα και ακόμη και η οικογένεια της Ντόνα συμφώνησε ότι ήταν σαν άγγελος που είχε σταλεί για να βοηθήσει τον Μαρκ.
Ενώ ένιωθε λίγο άβολα στο σπίτι όπου δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει βίαια, ήταν αφοσιωμένη και ήθελε να δώσει στη Μπέιλι μια καλή παιδική ηλικία παρά το τραύμα της απώλειας της μητέρας της. Ο Μαρκ βοήθησε τη Σίμιτς να νιώσει άνετα στο νέο της ρόλο. Μετά από λίγους μήνες, συζητούσαν και χαλάρωναν με ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.
Μέσα σε ένα χρόνο, η Σίμιτς ήταν έγκυος στο παιδί του Μαρκ Γουίνγκερ
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Χαβάη τον Οκτώβριο του 1996, μόλις 14 μήνες μετά τον θάνατο της Ντόνα. Ο Μαρκ πούλησε το σπίτι όπου είχε πεθάνει η Ντόνα και μετακόμισε με τη νέα του σύζυγο στα προάστια του Σπρίνγκφιλντ. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά και η Σίμιτς μεγάλωσε τη Μπέιλι σαν δική της κόρη.
Μια μέρα στις αρχές του 1999, ο Μαρκ ήταν άρρωστος και η Σίμιτς τον πήγε στα επείγοντα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν η Ντόνα όσο ζούσε. Εκεί, είδαν την καλύτερη φίλη και συνεργάτη της Ντόνα, την Ανν Σουλτς, που φάνηκε να ταράζεται όταν είδε τον Μαρκ. Τον Φεβρουάριο του 1999, η Σουλτς πήγε στην αστυνομία και φανέρωσε το μυστικό που έκρυβε τόσον καιρό. Εκείνη και ο Μαρκ είχαν σχέση πριν από το θάνατο της Ντόνα. Κάποια στιγμή, της είχε πει ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για αυτούς αν η Ντόνα ήταν νεκρή.
Είπε ότι μετά το συμβάν της Ντόνα με τον Ρότζερ Χάρινγκτον, ο Μαρκ έψαχνε τρόπο να φέρει τον σωφέρ στο σπίτι και να σκηνοθετήσει τη δολοφονία της Ντόνα. Η Σουλτς δεν πίστεψε ότι ο Μαρκ σοβαρολογούσε, αλλά όταν η Ντόνα βρέθηκε σύντομα νεκρή, ήξερε ότι την είχε σκοτώσει εκείνος. Ο Μαρκ την είχε απειλήσει να μην πει σε κανέναν όσα της είχε πει και εκείνη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κατ’ επανάληψη, παλεύοντας με τις ενοχές της. Όταν τον είδε στο νοσοκομείο, κατάλαβε ότι δε μπορούσε να μείνει άλλο σιωπηλή.
Οι αστυνομικοί άκουσαν την ιστορία της Σουλτς κι αποφάσισαν να εξετάσουνι πιο προσεκτικά τα στοιχεία από τη μέρα των δολοφονιών. Όσο περισσότερο εξέταζαν αυτό που κάποτε ήταν μια ξεκάθαρη υπόθεση, τόσο περισσότερες απορίες είχαν τώρα. Γιατί δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης εισόδου στο σπίτι των Γουίνγκερ; Γιατί ο Ρότζερ Χάρινγκτον είχε φέρει μαζί του τον καφέ και τα τσιγάρα του, αν το σχέδιό του ήταν να επιτεθεί στη Ντόνα; Και γιατί χρησιμοποίησε το σφυρί των Γουίνγκερ ως όπλο, ενώ είχε έναν λοστό και ένα μαχαίρι στο αυτοκίνητό του;
Στη συνέχεια, οι ερευνητές βρήκαν τρεις φωτογραφίες Polaroid που δεν είχαν ξαναδεί, τραβηγμένες από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι των Γουίνγκερ τη μέρα των δολοφονιών. Ήταν μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε μια αγωγή που είχε καταθέσει ο Μαρκ κατά της εταιρείας μεταφορών όπου εργαζόταν ο Χάρινγκτον. Η θέση των πτωμάτων στις φωτογραφίες έδειχνε ότι η εκδοχή του Μαρκ για τα γεγονότα δεν έστεκε.
Ο Μαρκ είχε δηλώσει ότι ο Ρότζερ Χάρινγκτον ήταν γονατισμένος ακριβώς δίπλα στο κεφάλι της Ντόνα και τη χτυπούσε με ένα σφυρί. Δήλωσε ότι τον πυροβόλησε και ότι ο άνδρας έπεσε προς τα πίσω, με αποτέλεσμα τα πόδια του να παραμένουν κοντά στο κεφάλι της Ντόνα. Αλλά οι φωτογραφίες έδειχναν ακριβώς το αντίθετο. Οι ειδικοί ερευνητές που μελέτησαν το πιτσίλισμα των κηλίδων αίματος συμφώνησαν.
Στις 23 Αυγούστου 2001, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Μαρκ Γουίνγκερ για τους φόνους της Ντόνα Γουίνγκερ και του Ρότζερ Χάρινγκτον. Στη δίκη τον Μάιο του 2002 η Ανν Σουλτς κατέθεσε εναντίον του Μαρκ. Της χορηγήθηκε ασυλία με αντάλλαγμα την κατάθεσή της, αν και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με τους φόνους.
Ο Μαρκ Γουίνγκερ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε σε επιπλέον 35 χρόνια φυλάκισης όταν προσπάθησε να προσλάβει έναν δολοφόνο για να σκοτώσει την Ανν Σουλτς επειδή κατέθεσε εναντίον του. Η Ρεμπέκα Σίμιτς που συνειδητοποίησε τι ήταν ικανός να κάνει ο Μαρκ, μετά τη δίκη, μετακόμισε με τα τέσσερα παιδιά της μακριά από το Σπρίνγκφιλντ για να νιώθει πιο ασφαλής. Ενώ ο Μαρκ είχε προσπαθήσει να κρατήσει τη Μπέιλι μακριά από την οικογένεια της Ντόνα, η Σίμιτς τους έφερε πάλι κοντά.
Οι δολοφονίες και η δίκη του Μαρκ Γουίνγκερ καλύφθηκαν από πολλά τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογραφικές εκπομπές («The Perfect Lie» ABC, «Invitation to a Murder» CBS), βιβλία («The Perfect Patsy: The Winger Murders», κ.ά.) και ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος.
*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη