Κοσμος

Γιατί ο Τζέι Ντι Βανς μπορεί να είναι η λάθος επιλογή για τον Τραμπ μετά την αποχώρηση Μπάιντεν

Η ψήφος των γυναικών πονοκέφαλος για τους Ρεπουμπλικανούς

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζέι Ντι Βανς: Είναι λάθος επιλογή Τραμπ απέναντι στην Κάμαλα Χάρις; - Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εκλογιμότητας μεταξύ των γυναικών και η επιλογή του αντιπρόεδρου ίσως το επιδεινώνει

Θα μπορούσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς να αποδειχθεί η εντελώς λάθος επιλογή ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ;Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει το 2024 στο έτος της γυναίκας - και συγκεκριμένα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις θα επικεντρωθεί περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας, στις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Τραμπ έχει ήδη πρόβλημα με τις γυναίκες ψηφοφόρους - οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερά ότι το ποσοστό των γυναικών που σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν αυτόν τον Νοέμβριο είναι μικρότερο από εκείνο που τον ψήφισε το 2020. Και ο Τζέι Ντι Βανς δεν μπορεί τίποτα να προσφέρει στον Τραμπ σε αυτό το θέμα - το αντίθετο μάλιστα, κινδυνεύει να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του κυρίως για να πυροδοτήσει τη βάση.  Αλλά αυτή ήταν μια επιλογή που έγινε όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών. Τώρα που δεν είναι πια, ο Βανς μπορεί κάλλιστα να γίνει βάρος.

O Τζει Ντι Βανς και οι γυναίκες: Το δικαίωμα στην άμβλωση, οι γεννήσεις και οι ψήφοι των πολύτεκνων

Οι αυστηρές θέσεις του Βανς κατά των αμβλώσεων στο παρελθόν και μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με τα διαζύγια, υπονοώντας ότι οι γυναίκες που είναι παγιδευμένες σε γάμους που τις κακοποιούν θα πρέπει να παραμείνουν παντρεμένες για χάρη των παιδιών, δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Το 2021, πρότεινε να τερματιστούν οι γάμοι που ήταν «ίσως και βίαιοι» ως εγωιστικοί. «Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κόλπα που έκανε η σεξουαλική επανάσταση στον αμερικανικό πληθυσμό», είπε. «Να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάζουν συζύγους όπως αλλάζουν τα εσώρουχά τους».

Είναι επίσης αυστηρός υπέρμαχος της γέννησης, χαρακτηρίζοντας όσους δεν έχουν παιδιά ως «άτεκνες γατογυναίκες» και προτείνοντας ότι οι άνθρωποι με παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον ψήφους. Έχει βάλει στο στόχαστρο τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας ως «ταξικό πόλεμο κατά των κανονικών ανθρώπων», παρά -ή ίσως επειδή- οι επιδοτήσεις αυτές παρέχουν στις γυναίκες με μικρά παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούν ή να πάνε σχολείο και να είναι ανεξάρτητες.

Επιπλέον, ο Βανς μετρίασε μόλις πρόσφατα τη θέση του για τις αμβλώσεις για να ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες να αποφασίζουν ατομικά. Αλλά το 2022, όταν ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία του Οχάιο, ο Βανς δήλωσε ότι θα ήθελε να δει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων χωρίς εξαιρέσεις - ακόμη και για βιασμό ή αιμομιξία. Αυτό ήταν πριν οι διορισμένοι από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψουν την απόφαση Roe v. Wade, την απόφαση-ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Και ο Βανς έχει υποστηρίξει ακόμη ότι απαιτείται ομοσπονδιακή δράση για να σταματήσουν οι γυναίκες που ζητούν τερματισμό να ταξιδεύουν από κράτη όπου η άμβλωση είναι παράνομη σε κράτη όπου επιτρέπεται.

Ψήφοι των γυναικών: Το μεγάλο πρόβλημα του Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 51% του πληθυσμού σε ηλικία ψήφου στις ΗΠΑ , και έχουν κάνει αισθητή την ψήφο τους από τότε που ανατράπηκε η απόφαση Roe v. Wade τον Ιούνιο του 2022.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η ψήφος των γυναικών που πιστώθηκε ότι έσωσε τους Δημοκρατικούς από την εκλογική καταδίκη και στέρησε από τους Ρεπουμπλικάνους κάποιες από τις μεγάλες νίκες που ήλπιζαν. Οι Δημοκρατικοί έβαλαν την άμβλωση στο ψηφοδέλτιο και η Χάρις ήταν μπροστά και στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας -στην οποία συμμετείχαν ακτιβιστικές ομάδες όπως η Planned Parenthood, η NARAL Pro-Choice America και η EMILY's List.

Αφού ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, η διευθύνουσα σύμβουλος της Planned Parenthood Alexis McGill Johnson δήλωσε ότι η στρατηγική απέδωσε καρπούς. «Τα δικαιώματα στην άμβλωση και τα δικαιώματα στην ελευθερία μας βοήθησαν πραγματικά να αψηφήσουμε την ιστορία. Αυτό που έκανε η τοποθέτηση της άμβλωσης στο ψηφοδέλτιο ήταν να κρατήσει αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές ανταγωνιστικές». Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν ακόμη να καταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, φυσικά -αλλά μόνο οριακά- και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Σίγουρα δεν ήταν το «κόκκινο κύμα» που το GOP είχε καυχηθεί ότι θα έβγαζε, χάρη στην ενεργοποίηση των γυναικών και των κεντρώων ψηφοφόρων

Συνολικά, οι γυναίκες ψηφοφόροι προσήλθαν σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες το 2022, με τη συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, οι οποίες είναι πιθανό να καθορίσουν και το αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας του 2024. Και εκείνη τη χρονιά, 12 πολιτείες εξέλεξαν γυναίκες κυβερνήτες - αριθμός ρεκόρ.

Στην ουσία, στις κρίσιμες πολιτείες-μαχόμενες, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους που συντάχθηκαν με τον Τραμπ - αλλά ο Βανς αποτέλεσε εξαίρεση. Έτσι, με έναν πληγωμένο Μπάιντεν στην κούρσα, η επιλογή του αντιπροέδρου είχε εκλογικό νόημα: Η προσωπική διαδρομή του Βανς από τη φτώχεια της Rust Belt στην ακαδημαϊκή και πολιτική σταδιοδρομία είναι συναρπαστική. Και η νίκη του το 2022 στο Οχάιο απέδειξε την ικανότητά του να συνδέεται με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη στα βορειοανατολικά και μεσοδυτικά της Αμερικής.

Αυτό θα εξακολουθήσει να είναι χρήσιμο για τον Τραμπ, αν και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την επίδραση του Βανς επιλέγοντας έναν δικό τους υποψήφιο αντιπρόεδρο της ζώνης του υπόλοιπου. Αλλά όταν πρόκειται για την ψήφο των γυναικών, ιδίως των νέων και των γυναικών των πόλεων, ο Βανς απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα του Τραμπ -ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες νομικές υποθέσεις του πρώην προέδρου που αφορούν γυναίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα αυξάνονταν, ο Τραμπ εξακολουθούσε να υπολείπεται του προβληματικού εν ενεργεία προέδρου μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στη Φλόριντα - και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Η Φλόριντα, η οποία κάποτε θεωρούνταν μια πολιτεία-καμπανάκι, στις πρόσφατες εκλογές έχει μετατοπιστεί προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ψήφισε Τραμπ το 2016 και το 2020, και σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το FOX 13/Insider Advantage, ο πρώην πρόεδρος είχε συνολικό προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν. Αλλά αυτό δεν ίσχυε στις γυναίκες ψηφοφόρους - ο Μπάιντεν εξακολουθούσε να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Θα μπορέσει, λοιπόν, η Χάρις να βασιστεί σε αυτό το προβάδισμα, να εμπνεύσει ενθουσιασμό και να κινητοποιήσει την προσέλευση ώστε να επαναλάβει αυτό που κατάφεραν οι γυναίκες των Δημοκρατικών το 2022; Αν ναι, το 2024 μπορεί τελικά να δούμε την Αμερική να εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Πηγή: Politico