Κοσμος

Στάθης Καλύβας: Η Ευρώπη γενικά ωφελείται από το να υπάρχει Δημοκρατικός Πρόεδρος

Τι είπε για την υποψηφιότητα Χάρις και το προηγούμενο Κλίντον

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στάθης Καλύβας: Η Ευρώπη γενικά ωφελείται από το να υπάρχει Δημοκρατικός Πρόεδρος

Τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχολίασε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στην Οξφόρδη, Στάθης Καλύβαςο οποίος έχει ζήσει ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ και γνωρίζει καλά τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής.

«Η Ευρώπη γενικά ωφελείται από το να υπάρχει Δημοκρατικός Πρόεδρος που έχει πιο ανοιχτές αντιλήψεις σε σχέση και με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε σχέση με το εμπόριο σε σχέση με τις επιλογές. Πιστεύω με τον Τραμπ, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, μπαίνουμε σε μια κατάσταση που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς το τι θα γίνει, οπότε θα έλεγα λιγότερες αναταράξεις καλύτερο για μας», τόνισε στην ΕΡΤ ο Στάθης Καλύβας.

Μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απομένουν 105 ημέρες και ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης θεωρεί ότι: «Είναι αρκετό διάστημα. Είναι ντέρμπι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Θα κριθεί στα ντιμπέιτ, θα κριθεί ενδεχομένως την τελευταία στιγμή, όπως οι προηγούμενες εκλογές.

Ξέρουμε ότι η Αμερική είναι πολωμένη χώρα, ιδιαίτερα σε κάποιες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Η διαφορά μπορεί να είναι πολύ μικρή, οπότε θα ήταν επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή.

Σίγουρα αυτό που έκαναν οι Δημοκρατικοί τους επιτρέπει να ελπίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι, ενώ με τον Μπάιντεν ήταν σαφές ότι το πράγμα πήγαινε προς την καταστροφή και γι’ αυτό τον πίεσαν τόσο πολύ και χωρίς αυτή την πίεση δεν θα αποχωρούσε ο ίδιος τώρα».

Είναι έτοιμη η Αμερική για την πρώτη έγχρωμη γυναίκα πρόεδρο;

Για το αν η Αμερική είναι έτοιμη το 2024 να εκλέξει την πρώτη έγχρωμη γυναίκα πρόεδρο ο κ. Καλύβας απαντά: «Πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά για το θέμα του χρώματος της επιδερμίδας, να το πούμε έτσι, δεν έχουμε πλέον πρωτιά γιατί υπάρχει η περίπτωση Ομπάμα. Για την περίπτωση της γυναίκας, θα είναι πρωτιά αλλά η Αμερική είναι πολύ πίσω.

Όλες οι μεγάλες χώρες έχουν ήδη εκλέξει γυναίκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή, από αυτή την άποψη η Αμερική είναι μια εξαίρεση και είναι μια εξαίρεση που δεν ταιριάζει και με το πώς οργανώνεται η ζωή στην καθημερινότητα.

Οι γυναίκες στην Αμερική παίζουν πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμα και στον στρατό. Σκεφτείτε πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες παντού. Οπότε πιστεύω ότι αυτό δεν είναι εμπόδιο.

Θα σας θυμίσω ότι το πρόβλημα με τη Χίλαρι δεν ήταν τόσο, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν γυναίκα. Ήταν το γεγονός ότι προερχόταν από την οικογένεια Κλίντον. Αυτό δεν ισχύει γι’ αυτή την περίπτωση, οπότε θεωρώ ότι και το θέμα του φύλου και το θέμα το φυλετικό δεν είναι βαρίδι, τουναντίον θα έλεγα.

Είναι νέα, είναι δυναμική, απλώς είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή ως πολιτικός. Πέρασε τα χρόνια της ως αντιπρόεδρος σε μια σχετική αφάνεια. Αυτό όμως είναι και πλεονέκτημα, γιατί μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί στους ψηφοφόρους και να εμφανιστεί ως κάτι καινούργιο».

Στο αν θεωρεί ότι ο ίδιος λόγος ίσως απέτρεψε και τη Μισέλ Ομπάμα να είναι υποψήφια ο καθηγητής της Οξφόρδης δηλώνει ότι: «Σε αυτή τη φάση δεν υπήρχε περιθώριο να κατέβει κάποιος καινούργιος. Γιατί για μια σειρά θεσμικούς λόγους έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, η αντιπρόεδρος. Έχει τα χρήματα της εκστρατείας, έχει τη διαδικασία. Δεν είμαστε δηλαδή σε φάση που ανοίγει το παιχνίδι από την αρχή, οπότε θεωρώ ότι δεν υπήρχε άλλη».

Αναφορικά με το αν θα παίξει ρόλο η επιλογή αντιπροέδρου σε περίπτωση που προχωρήσει η υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, ο κ. Καλύβας απαντά: «Μικρό πάντα παίζει μικρό ρόλο, έχει ένα συμβολικό στοιχείο. Διαλέγεις πάντα κάτι το οποίο είναι διαφορετικό από σένα.

Διαλέγεις έναν υποψήφιο που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει κάποια πολιτεία στην οποία ο ίδιος ή η ίδια έχει μεγάλη παρουσία. Αλλά στη μεγάλη εικόνα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο και οι μελέτες που έχουν γίνει στην πολιτική επιστήμη δείχνουν ότι τελικά είναι μικρός ο παράγοντας του αντιπροέδρου».

Για το αν επηρεάζει την Ελλάδα αν θα έχουμε Ρεπουμπλικάνο ή Δημοκρατικό Πρόεδρο ο κ. Καλύβας υπογραμμίζει: «Η Ευρώπη γενικά ωφελείται από το να υπάρχει δημοκρατικός πρόεδρος που έχει πιο ανοιχτές αντιλήψεις σε σχέση και με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε σχέση με το εμπόριο σε σχέση με τις επιλογές.

Πιστεύω με τον Τραμπ, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, μπαίνουμε σε μια κατάσταση που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς το τι θα γίνει, οπότε θα έλεγα λιγότερες αναταράξεις καλύτερο για μας».