Κοσμος

«Αποτύχαμε στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ», παραδέχεται η διευθύντρια της Secret Service

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αποτύχαμε στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ», παραδέχεται η διευθύντρια της Secret Service

Η διευθύντρια της Secret Service Κίμπερλι Τσίτλε παραδέχθηκε δημοσίως ότι η υπηρεσία της απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κίμπερλι Τσίτλε: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας

Η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) «απέτυχε» στην αποστολή της να προστατεύσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απόπειρα δολοφονίας, την 13η Ιουλίου, στην Πενσιλβάνια, παραδέχθηκε τη Δευτέρα η διευθύντρια της υπηρεσίας Κίμπερλι Τσίτλε, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αποτύχαμε», δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ και δέχεται επικρίσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις και ανθρώπινες παραλείψεις.

«Ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας», είπε η Τσίτλε, η οποία δέχεται πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς να παραιτηθεί.

«Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 13η Ιουλίου αποτελεί τη σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία στους κόλπους της Secret Service εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε η ίδια.

Η Τσίτλε απορρίπτει τις πιέσεις να παραιτηθεί

Όμως, η Τσίτλε υποστήριξε πως η Μυστική Υπηρεσία παρείχε την ασφάλεια που είχε ζητήσει η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για την εκδήλωση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως για τη συγκέντρωση της 13ης Ιουλίου, οι λεπτομέρειες που είχαν ζητηθεί, τα εργαλεία που είχαν ζητηθεί για εκείνη την ημέρα, είχαν δοθεί», τόνισε.

Η Τσίτλε απορρίπτει τις πιέσεις να παραιτηθεί, τις οποίες ασκούν ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση πριν την απόπειρα δολοφονίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ επανέλαβε την προτροπή αυτή κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

«Αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου, διευθύντρια Τσίτλε, ότι θα πρέπει να παραιτηθείτε», της είπε ο Κόμερ. «Η Secret Service απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και έχει έναν σημαντικό προϋπολογισμό. Όμως, τώρα έγινε το πρόσωπο της ανικανότητας».