Κοσμος

«Αυτό το κοριτσάκι ήμουν εγώ»: Η Κάμαλα Χάρις περπατάει δίπλα στη σκιά της εμβληματικής Ruby Bridges

Η προφητική εικόνα που είχε γίνει viral 4 χρόνια πριν

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάμαλα Χάρις: Η προφητική εικόνα που είχε γίνει viral - Η νυν υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ περπατά δίπλα στη σκιά της Ruby Bridges

H πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ινδοαμερικανή Αντιπρόεδρος, η Καμάλα Χάρις, παίρνει τη θέση του Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ενώ ανεπίσημα έχει λάβει ήδη «ψήφο εμπιστοσύνης από τους παλαιούς» των Δημοκρατικών», όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μια εικόνα της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις - να περπατά δίπλα στη σκιά του εμβληματικής μορφής των πολιτικών δικαιωμάτων, της μικρής Ruby Bridges είχε ήδη γίνει viral μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020 και παρουσίαζε ήδη από τότε το θάρρος και τη μαχηρικότητά της.

Ο Gordon Jones είναι ο εγκέφαλος πίσω από την εικονογράφηση αυτή με τίτλο «Αυτό το μικρό κορίτσι ήμουν εγώ» και πρωταγωνιστές την Κάμαλα Χάρις και την Ruby Bridges. Συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα Bria Goeller για να ολοκληρώσει το όραμά του.

«Θέλαμε να προσθέσουμε ένα μικρό στίγμα επειδή είναι μια διαφορετική εποχή. Και θέλαμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε o οραματιστής της εικόνας.

Ο Jones το δημοσίευσε στον ιστότοπό του Good Trubble, μια εταιρεία πολιτικού σατιρικού σχεδιασμού, εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020.

«Θέλω πάντα να γεφυρώνω το χάσμα μεταξύ εμάς και αυτών», δήλωσε. «Ότι μπορούν με κάποιον τρόπο να σκάψουν βαθιά και να βρουν κάτι που μπορεί να αγγίξει τη συνείδηση των ανθρώπων».

Ruby Bridges: Η «μαύρη» ιστορία της πρώτης Αφροαμερικανής μαθήτριας σε σχολείο λευκών στις ΗΠΑ

Το 1960, όταν η Ruby Bridges ήταν 6 ετών, οι γονείς της ανταποκρίθηκαν θετικά σε αίτημα της Εθνικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση των Αφροαμερικανών (NAACP) και αποφάσισαν να στείλουν την Ruby σε σχολείο της Νέας Ορλεάνης, όπου φοιτούσαν αποκλειστικά παιδιά λευκών.

Ο δρόμος για το σχολείο ήταν γεμάτος κόσμο που φώναζε, έβριζε και έριχνε πράγματα εναντίον της. Το κοριτσάκι, χωρίς να κλάψει ή να δείξει φόβο, έφτασε με γενναιότητα στην είσοδο του σχολείου συνοδευόμενη από αστυνομικούς.

Λόγω του χάους που είχε προκληθεί, η Ruby πέρασε την πρώτη μέρα στο σχολείο μέσα στο γραφείο του διευθυντή. Στην τάξη μπήκε την δεύτερη μέρα. Οι γονείς απαγόρευσαν στα παιδιά τους να μπουν στην ίδια τάξη με την Ruby, ωστόσο ένας λευκός μαθητής έσπασε το μποϊκοτάζ μετά από λίγες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες οι γονείς επέτρεψαν στα παιδιά να πάνε ξανά στο σχολείο.
Κάθε πρωί, καθώς η Ruby πήγαινε προς το σχολείο, μία γυναίκα απειλούσε ότι θα την δηλητηριάσει. Γι’ αυτό, το κορίτσι αναγκαζόταν να τρώει αποκλειστικά φαγητό που έφερνε από το σπίτι της.

Η οικογένεια Bridges υπέφερε πολύ από την απόφαση να στείλει την Ruby στο δημοτικό σχολείο William Frantz: ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του, το μπακάλικο της γειτονιάς απαγόρευσε στην οικογένεια να ψωνίζει από εκεί και στους παππούδες της απαγορεύτηκε να καλλιεργούν την γη τους.

Αρκετοί ήταν και εκείνοι που έδειξαν αλληλεγγύη στην οικογένεια. Ένας γείτονας προσέφερε δουλειά στον πατέρα, ενώ άλλοι βοηθούσαν ώστε η μικρή να πηγαίνει ασφαλής στο σχολείο.

Σήμερα, η Ruby Bridges εξακολουθεί να ζει στη Νέα Ορλεάνη με τον σύζυγό της, και τους τέσσερις γιους τους. Για 15 χρόνια εργάστηκε ως ταξιδιωτική πράκτορας, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ruby Bridges, που ασχολείται με την προώθηση θεμάτων γύρω από την ισότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

Ο Jones ελπίζει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η Χάρις δεν έφτασε μόνη της στον Λευκό Οίκο.

«Σκεφτόμουν κάτι που θα ενδυνάμωνε τους ανθρώπους, αντί να τους στεναχωρεί, καταλαβαίνετε; Ειδικά με τις γυναίκες», δήλωσε η Τζόουνς.

Η ανταπόκριση ήταν συντριπτικά θετική και έχει ακούσει ακόμη και από τη Ruby Bridges και την ομάδα του εκλεγμένου αντιπροέδρου, οι οποίοι μετέφεραν τα ίδια συναισθήματα.

«Ξέρουμε ότι της αρέσει. Και επίσης τα σχόλια από τη Ruby Bridges και το Μουσείο Norman Rockwell, ήταν πολύ θετικά για αυτό που κάνουμε», δήλωσε ο Jones.

Με πληροφορίες από CBC NEWS