Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: Οργισμένος, μόνος, προδωμένος – Οι άνθρωποί του αποκαλύπτουν

Οι ώρες πριν και οι ώρες μετά το θρίλερ της απόσυρσης της υποψηφιότητας του προέδρου των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν μαινόμενος
© EPA / MICHAEL REYNOLDS

Η οργή του Τζο Μπάιντεν και αυτό που βιώνουν τώρα η οικογένεια και οι στενοί του συνεργάτες

Περιτριγυρισμένος από μια χούφτα έμπιστων συμβούλων και την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, στο εξοχικό του σπίτι στην ακτή του Ντέλαγουερ, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλογίστηκε μια πολιτική καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα και άρχισε να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα φτάσει στο τέλος της νωρίτερα από το προγραμματισμένο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόφασή του. Απομονωμένος, απογοητευμένος και θυμωμένος, αισθάνθηκε προδομένος από συμμάχους που στράφηκαν εναντίον του την ώρα που τους είχε περισσότερο ανάγκη.

«Είναι πραγματικά τσαντισμένος», δήλωσε άτομο που έχει επαφή με τον στενό κύκλο του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο, όσο οργισμένος κι αν είναι, ο Τζο Μπάιντεν αποδέχθηκε –απρόθυμα, εννοείται– ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην προεκλογική κούρσα με τα ποσοστά να κατρακυλούν, τους δωρητές να εγκαταλείπουν την προσπάθεια (και να φεύγουν μαζί με τα πολύτιμα για την παράταξη των Δημοκρατικών, λεφτά τους) και τους κομματικούς φωστήρες να τον πιέζουν να αποχωρήσει.

Μπορεί να άργησε (χαρακτηριστικά) να καταλάβει τη ζημιά που η υποψηφιότητά του προκαλούσε στην παράταξη, μια ζημιά που ολοκληρώθηκε μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ, όμως έστω και αργά, πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της μακρόχρονης πολιτικής διαδρομής του το βράδυ του Σαββάτου.

Χρειάστηκαν, βέβαια, επαφές με πάνω από 10 ανθρώπους των Δημοκρατικών. Και οι τρεις άνθρωποι που ενημερώθηκαν γι’ αυτή την απόφαση του Μπάιντεν –η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζεφ Ζιέντς και η επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεν Ο' Μάλεϊ Ντίλον– ενημερώθηκαν τηλεφωνικά.

Η αναμέτρηση Μπάιντεν - Τραμπ έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά

Αυτός ο τρόπος ενημέρωσης κάτι έχει να πει για το πόσο είχε στενέψει ο κύκλος των ανθρώπων που παρέμεναν πια στο πλευρό του προέδρου των ΗΠΑ: μέλη της οικογένειάς του και μερικοί βοηθοί και σύμβουλοί του εδώ και χρόνια – ο Μάικ Ντόνιλον, ο Στιβ Ρικέτι, ο Άντονι Μπερνάλ και η Άνι Τομασίνι.

Δεν ήταν το αποτέλεσμα που εξέπληξε τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η κίνηση, για την οποία εκλιπαρούσαν τον Μπάιντεν εδώ και μέρες οι Δημοκρατικοί, ακόμα και μέσω των πιο προβεβλημένων μελών τους (βλ. Τζορτζ Κλούνεϊ). Οι περισσότεροι το έμαθαν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν ο Μπάιντεν δημοσίευσε την ανάρτησή του στο Χ. Το ίδιο ίσχυε και για τους αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τους προέδρους των πολιτειακών κομμάτων.

Το ίδιο ίσχυε και για τα στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τους προέδρους των πολιτειακών κομμάτων. Οι ανώτεροι βοηθοί του Μπάιντεν έσπευσαν να κανονίσουν ξεχωριστές συναντήσεις για να μιλήσουν με τα μέλη του προσωπικού τού Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας, διαβεβαιώνοντας τους πολιτικούς βοηθούς ότι οι θέσεις εργασίας τους ήταν ασφαλείς.

Ένα βίαιο τέλος

Σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι ο Μπάιντεν θα πάρει αυτή την απόφαση: 25 μέρες μετά το «Βατερλώ» της 27ης Ιουνίου στην αναμέτρηση με τον Τραμπ. Οι επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου των ΗΠΑ, όσο άρτιες κι αν ήταν, δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους Δημοκρατικούς. Μεγάλοι χορηγοί διέκοψαν –επίσης, βίαια– τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του και του κόμματος. Οι πρώτες φωνές, αυτές των πιο τολμηρών, άρχισαν να τον καλούν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι από την Καλιφόρνια, η νονά του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι είχε ακόμη να πάρει μια απόφαση, αφού επέμεινε ότι είχε επιλέξει να παραμείνει στον αγώνα.

Το Σάββατο, ο Μπάιντεν μίλησε με την Πελόζι, όπως μετέδωσε το CNBC –μια συνομιλία που το γραφείο της διέψευσε– επικαλούμενο άτομο με άμεση γνώση της αλληλεπίδρασής τους.

Ο Μπάιντεν στη συνέχεια είχε συναντήσεις με μακροχρόνιους συνεργάτες και συμβούλους του. Αυτοί ήταν που ανέμεναν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις, αμφότεροι Δημοκρατικοί από τη Νέα Υόρκη, ήταν πιθανό να τον καλέσουν δημοσίως να παραιτηθεί μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης με τον Ντόνιλον και τον Ρικέτι το Σάββατο. Οι τρεις τους «ξεσκόνισαν» κυριολεκτικά τα πάντα: τον κίνδυνο να μείνει η παράταξη χωρίς χρήματα, τις «εχθρικές» για τον Μπάιντεν δημοσκοπήσεις, τα απόνερα της αναμέτρησής του με τον Τραμπ, που ο τελευταίος δεν έλεγε να αφήσει να ξεχαστούν. Όμως, κανείς από τους δύο συνεργάτες του δεν συμβούλευσε τον Μπάιντεν να πάρει τη μία ή την άλλη απόφαση. Πόσω μάλλον να του υποδείξουν να κάνει κάτι.

Πάντως, ακόμα και έτσι, η αίσθηση αυτών των δύο ήταν ότι ο Μπάιντεν είχε ήδη πάρει την απόφασή του και απλώς η συζήτηση αυτή μαζί τους σφράγισε τα επόμενα βήματα.

Ο Μπάιντεν «ένιωθε την πίεση»

Την Κυριακή το πρωί, συναντήθηκαν ξανά, κρατώντας τα πάντα στη σκιά για να αποφευχθούν διαρροές.

Την Πέμπτη, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρον Κλέιν, ο οποίος ήθελε ο Μπάιντεν να παραμείνει σταθερός, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «αισθανόταν την πίεση». Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρόσωπο που είχε επαφή με τον στενό του κύκλο, δεν είχε ακόμη αλλάξει γνώμη.

Φίλοι του είχαν πει ότι διακινδύνευε την κληρονομιά του –ως ο άνθρωπος που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ και θέσπισε μια σειρά σημαντικών νόμων– και ότι θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος αν οι Δημοκρατικοί καταποντιστούν τον Νοέμβριο.

Εξακολουθούσε να πιστεύει, τουλάχιστον μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, ότι θα μπορούσε να κερδίσει ξανά. Το 2020, είχε υποσχεθεί να είναι υποψήφιος γέφυρα.

Τελικά, δεν ήθελε να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δύο θητειών του Τραμπ.

«Έγινε μια κατάσταση χωρίς νίκη, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», δήλωσε την Κυριακή ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Σέντρικ Ρίτσμοντ, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν για το 2020. Μόλις στερέψουν τα χρήματα και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι αποσύρουν την υποστήριξή τους, «είναι αδύνατο να κερδίσεις, και αυτός πάντα έβαζε πρώτα τη χώρα και το κόμμα».

Για την ακρίβεια πάντα έβαζε πρώτα τους πόρους που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την παράταξη, τα λεφτά εν ολίγοις... Τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία και λίγο πολύ γνωστά. Απομένει να φανεί, αν αυτή η «έντιμη πράξη», όπως τη χαρακτηρίζουν πλέον πολλοί σύντροφοί του, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν όχι, την τελευταία λέξη –εντός της παράταξης, τουλάχιστον– θα την έχει και πάλι ο Μπάιντεν. Και η οργή που περιγράφεται ότι βιώνουν τα κοντινά του πρόσωπα αυτές τις τελευταίες ώρες, θα διοχετευθεί...

Με στοιχεία από Politico, SkyNews

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.