Κοσμος

Κάμαλα Χάρις: Πώς τα πηγαίνει στις δημοσκοπήσεις απέναντι στον Τραμπ;

Δείχνει για την ώρα καλύτερες επιδόσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάμαλα Χάρις εναντίον Ντόναλντ Τραμπ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποχωρήσει από την κούρσα του 2024 και στηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να αναλάβει το έργο του τον Νοέμβριο εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από τις δημοσκοπήσεις για τις πιθανότητές της απέναντι στον πρώην πρόεδρο Τραμπ.

Παρ’ όλο που η Κάμαλα Χάρις πρέπει ακόμα να κερδίσει αρκετούς αντιπροσώπους πριν από το εθνικό συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα, προκειμένου να λάβει το επίσημο χρίσμα, η υποψηφιότητά της αποτελεί ανακούφιση για πολλούς Δημοκρατικούς, που είχαν θορυβηθεί από τα θλιβερά δημοσκοπικά ποσοστά του Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Τραμπ, ο οποίος αποδέχθηκε επισήμως το χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την περασμένη εβδομάδα, προηγείται της Χάρις κατά 2 μονάδες, σύμφωνα με το σύνολο των εθνικών δημοσκοπήσεων, με 47% υποστήριξη έναντι 45%. Η διαφορά είναι περίπου ίδια με το προβάδισμα 2,5 μονάδων του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν, με 46% υποστήριξη έναντι 43,5 του εν ενεργεία προέδρου.

Η δημοσκόπηση του CBS News που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η Χάρις είχε καλύτερες επιδόσεις από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, με την αντιπρόεδρο να υπολείπεται κατά 3 μονάδες και τον Μπάιντεν να υπολείπεται κατά 5 μονάδες.

Σε δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε μετά το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ, κατά τη διάρκεια του οποίου η απογοητευτική επίδοση του Μπάιντεν ανανέωσε τις συζητήσεις για την απομάκρυνσή του από το ψηφοδέλτιο, διαπιστώθηκε ότι η Χάρις βρίσκεται πιο κοντά στον Τραμπ.

Ταυτόχρονα, οι υποθετικές δημοσκοπήσεις Τραμπ-Χάρις σε κρίσιμες πολιτείες δείχνουν μια σκληρή μάχη. Ο Μπάιντεν ήταν πίσω από τον Τραμπ σε πολλές εξ αυτών πριν εγκαταλείψει την κούρσα, και τα τελευταία νούμερα δείχνουν ότι η Χάρις θα έχει παρόμοια δύσκολη πορεία.

Ο Τραμπ διαθέτει προβάδισμα περίπου 9 μονάδων στη Νεβάδα, 7 μονάδων στην Αριζόνα και 6 μονάδων στη Τζόρτζια, σύμφωνα με τους μέσους όρους της DDHQ. Ο Τραμπ προηγείται με 4 μονάδες στην Πενσυλβάνια, 1 μονάδα στο Ουισκόνσιν και λιγότερο από μισή μονάδα στο Μίσιγκαν - ενώ η Χάρις σημειώνει προβάδισμα 3 μονάδων στη Βιρτζίνια.

Η προσοχή έχει ήδη στραφεί στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να πλαισιώσει τη Χάρις ως υποψήφιος αντιπροέδρος - και ενώ η επιλογή του αντιπροέδρου του Τραμπ δεν αναμενόταν να επηρεάσει πάρα πολύ τους ψηφοφόρους, η απόφαση της Χάρις για τη διαδοχή της θα έχει ενδεχομένως μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Πηγή: The Hill