Κοσμος

Η Allyson Felix ανοίγει παιδικό σταθμό για τα παιδιά όσων αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Allyson Felix: Ανοίγει παιδικό σταθμό για παιδιά αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων
Allyson Felix: Ανοίγει παιδικό σταθμό για παιδιά αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων © John G. Mabanglo/ EPA

Allyson Felix: Ανοίγει παιδικό σταθμό για τα παιδιά των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων 

Το ολυμπιακό αστέρι του στίβου Allyson Felix πηγαίνει στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα – αλλά όχι για να αγωνιστεί στον στίβο, όπως έκανε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Felix, η πιο παρασημοφορημένη Ολυμπιονίκης του στίβου με 11 μετάλλια, θα ταξιδέψει αντ' αυτού με την τετραμελή οικογένειά της για να εγκαινιάσει τον πρώτο παιδικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού για την υποστήριξη των γονέων αθλητών.

«Τα συστήματα δεν υπάρχουν καθόλου για τις μητέρες», λέει στο Fortune η Allyson Felix, η οποία αποσύρθηκε από τους επαγγελματικούς αγώνες το 2022. «Προσπαθώ απλώς να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου και να μιλήσω για κάποια από αυτά τα πολύ βασικά πράγματα και να προσπαθήσω να δω τι μπορούμε να εφαρμόσουμε».

Ο χώρος στο χωριό θα προσφέρει στους φροντιστές έναν ιδιωτικό χώρο μακριά από το χάος των Ολυμπιακών Αγώνων για να θηλάσουν ή να ασχοληθούν με το παιδί τους σε μια πιο ήσυχη τοποθεσία.

Allyson Felix: Εγκαινιάζει τον πρώτο παιδικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού 

«Δεν ξέρω γιατί άργησε τόσο πολύ», λέει η Allyson Felix στη Fortune, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. «Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στο τραπέζι και σε θέσεις εξουσίας που να μοιράζονται την εμπειρία τους».

Σε μια ομιλία εκ μέρους του The Lactation Network στο Peoplehood, την Τρίτη, η Felix μοιράστηκε το γεγονός ότι ενώ ο βρεφονηπιακός σταθμός βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, οραματίζεται έναν εξελισσόμενο χώρο ώστε οι αθλητές και οι οικογένειές τους να μη χρειάζεται να φροντίζουν τα παιδιά τους απομονωμένοι ή σιωπηλοί και όπου η αθλητική κοινότητα μπορεί να «ομαλοποιήσει τη φροντίδα των παιδιών σε αθλητικές εκδηλώσεις».

«Δεν θέλω καμία άλλη γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματός της και της μητρότητας, και σίγουρα να μη χρειάζεται να κρύψει ότι φέρνει μια νέα ζωή στον κόσμο», δήλωσε η Felix στην εκδήλωση, θυμίζοντας πώς προπονούνταν στις 4 το πρωί για να μην καταλάβει ο κόσμος ότι ήταν έγκυος στην πεντάχρονη σήμερα κόρη της.

«Νιώθω ότι δεν θα μπορούσα να επιστρέψω. Κανείς δεν με έβαλε κάτω και δεν μου το είπε αυτό, αλλά αυτό ένιωσα» λέει. «Οι μητέρες που είδα αγωνίζονταν. Περνούσαν πραγματικά δύσκολες στιγμές. Έχασαν χορηγίες και δεν ήταν εύκολος ο δρόμος».

Μητρική υγεία: Η Allyson Felix μίλησε για τη δική της εμπειρία

Η Felix είναι μια ειλικρινής υπέρμαχος της μητρικής υγείας από τη δική της τραυματική εμπειρία τοκετού. Η κόρη της γεννήθηκε δύο μήνες νωρίτερα και πέρασε έναν μήνα στη θερμοκοιτίδα αφού η Felix εμφάνισε σοβαρή περίπτωση προεκλαμψίας. Καθώς η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ πλήττει δυσανάλογα τις μαύρες μητέρες, η Felix έχει επενδύσει σε τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων και παροχής ισότιμης φροντίδας στις γυναίκες και τις μητέρες. Έχει καταθέσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μητρική θνησιμότητα των μαύρων και έχει μιλήσει δημόσια για το θέμα σε όλον τον κόσμο.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός της Felix στους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Μελίντα Γκέιτς, η οποία χορήγησε στην Felix –μεταξύ 12 ατόμων που επενδύουν στην ισότητα των φύλων και των φυλών σε παγκόσμιο επίπεδο– επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων. «Επικεντρώνομαι πραγματικά στην υγεία των μαύρων μητέρων και επίσης στην κοινότητα», λέει η ίδια. «Ήθελα πραγματικά να επηρεάσω άμεσα τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές ή ακόμη και θανάτους λόγω εγκυμοσύνης». Η Felix προσθέτει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επένδυση της Gates για να υποστηρίξει μικρότερες οργανώσεις που εργάζονται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των αποτελεσμάτων της μητρικής υγείας των μαύρων.

Πέρα από το να δώσει στους φροντιστές έναν χώρο για σίτιση και δέσιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Felix ελπίζει να στείλει ένα πιο βαθύ μήνυμα στην αθλητική κοινότητα παγκοσμίως.

«Ελπίζω να σταλεί το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να επιλέξετε, αλλά ότι μπορείτε να έχετε μια επιλογή» επισημαίνει. «Έπρεπε πραγματικά να περιμένω προς το τέλος της καριέρας μου για να κάνω παιδιά. Μερικές φορές πρέπει να το επιλέξεις αυτό, αλλά ελπίζω ότι για την κόρη μου, ό,τι κι αν κάνει και αν η μητρότητα είναι κάτι που επιθυμεί, ότι μπορεί να το έχει σε οποιοδήποτε σημείο».

Με πληροφορίες από FortuneWell

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.