Κοσμος

Ryanair: Στο μισό τα κέρδη της αλλά χαμηλώνει τις τιμές στα εισιτήρια

Παρά την αύξηση των επιβατών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ryanair: Στο μισό τα κέρδη της αλλά χαμηλώνει τις τιμές στα εισιτήρια - Παρά την αύξηση των επιβατών

Η Ryanair δήλωσε ότι τα κέρδη της έπεσαν σχεδόν στο μισό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και σημείωσε πως οι ναύλοι αυτό το καλοκαίρι θα είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» από πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης ανακοίνωσε κέρδη 360 εκατ. ευρώ (303 εκατ. λίρες) το εαρινό τρίμηνο, 46% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά την αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 10% σε 55,5 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό οδήγησε την τιμή της μετοχής της Ryanair σε πτώση 12,5% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας.

Η είδηση φάνηκε να έχει αντίκτυπο και σε άλλες μετοχές αεροπορικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Η EasyJet υποχώρησε κατά 7,5%, η Wizz Air σημείωσε πτώση 6,3% και η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways και της Iberia, διολίσθησε κατά 3,3%.

Δεν αυξήθηκαν τα έσοδα της Ryanair παρά την αύξηση των επιβατών

Οι μετοχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις μετά την προσωρινή κατάρρευση των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο από μια διακοπή της Microsoft την Παρασκευή, η οποία οδήγησε στην ακύρωση περισσότερων από 5.000 πτήσεων.

Η Ryanair δήλωσε ότι το μέσο κόστος του ναύλου της μειώθηκε από 49,07 ευρώ σε 41,93 ευρώ σε ετήσια βάση την ώρα που η αύξηση του αριθμού των επιβατών βοήθησε να περιοριστεί η μείωση των συνολικών εσόδων μόλις στο 1% και τα 363 δισ. ευρώ.

Η Ryanair δήλωσε ότι ενώ ανέμενε ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, με τον αριθμό των επιβατών να είναι πιθανότατα αυξημένος κατά 8% συνολικά αυτό το οικονομικό έτος, «τα εισιτήρια θα κυμανθούν σε χαμηλότερες τιμές».