Κοσμος

Tι σηματοδοτεί η αποχώρηση Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα - 15 ειδικοί εξηγούν

Για μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην αμερικανική πολιτική κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και ιστορικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν: Tι σηματοδοτεί η αποχώρηση από την προεκλογική κούρσα
Μπάιντεν: Tι σηματοδοτεί η αποχώρηση από την προεκλογική κούρσα © Scott Olson/ Getty Images

Μπάιντεν: Tι σηματοδοτεί η αποχώρηση από την προεκλογική κούρσα - Για μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην αμερικανική πολιτική κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και ιστορικοί

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραλίγο να δολοφονηθεί. Χθες βράδυ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στις εκλογές του Νομεβρίου. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι μπορεί πραγματικά να συμβεί σε αυτή την ιστορική χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Το Politico απευθύνθηκε σε μια ομάδα κορυφαίων πολιτικών αναλυτών, στοχαστών και ιστορικών για να κάνουν τις καλύτερες προβλέψεις τους για την αμερικανική πολιτική κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα εδραιώσει γρήγορα την υποστήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών ή το κόμμα θα διασπαστεί; Μια ανοιχτή διαδικασία θα την ενισχύσει ή θα την αποδυναμώσει; Αν είναι υποψήφια μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές; 

Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα; 15 πολιτικοί αναλυτές και ιστορικοί εξηγούν

«Μια ανοιχτή διαδικασία θα είναι το πιο καυτό εισιτήριο στην αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες»

Η Mona Charen είναι συνδικαλίστρια αρθρογράφος και συντάκτρια πολιτικής επικαιρότητας.

«Οι Δημοκρατικοί σχηματίζουν τώρα ουρά για να υποστηρίξουν την Αντιπρόεδρο Χάρις, ώστε να αποφευχθεί το «χάος» στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα. Πολλοί κουβαλούν ακόμη τη μνήμη του Σικάγο του 1968, την τελευταία φορά που οι Δημοκρατικοί πραγματοποίησαν ανοιχτό συνέδριο. Ήταν μια καταστροφή, με μονομαχίες στους δρόμους - διαδηλωτές και αστυνομία. Αλλά ο φόβος για το 1968 είναι υπερβολικός. Αναμφισβήτητα, πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών. Αν το κόμμα επιβάλει τώρα έναν υποψήφιο χωρίς ανταγωνισμό, οι ψηφοφόροι μπορεί να αισθανθούν και πάλι αδικημένοι.

Μια ανοιχτή διαδικασία θα είναι το πιο καυτό εισιτήριο στην αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Θα δώσει στη Χάρις την ευκαιρία να λάμψει, αν πρόκειται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αν κερδίσει το χρίσμα, θα το κάνει με την πλήρη αγκαλιά ενός κόμματος που είχε λόγο.

Αυτό που κάποιοι αποκαλούν χάος μπορεί επίσης να ονομαστεί ανταγωνισμός. Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να το καλωσορίσουν».

«Η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη βάση μας»

Ο Michael Starr Hopkins είναι διευθύνων σύμβουλος της Northern Starr Strategies, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας.

«Σε αυτούς τους καιρούς που το προσωπικό συμφέρον φαίνεται να κυριαρχεί στην πολιτική, ο Τζο Μπάιντεν μας έδειξε πώς μοιάζει η πραγματική ηγεσία. Σημειώστε τα λόγια μου, η ιστορία θα τον θυμάται ως πατριώτη που έβαλε τη χώρα πάνω από την προσωπική φιλοδοξία. Αυτό είναι το είδος του θάρρους που χρειαζόμαστε».

«Θα γλιτώσουμε τη ρεβάνς που σχεδόν κανείς δεν ήθελε»

Ο Geoffrey Kabaservice είναι διευθυντής πολιτικών σπουδών στο Κέντρο Niskanen στην Ουάσιγκτον, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Rule and Ruin: Η πτώση της μετριοπάθειας και η καταστροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Ο Τζο Μπάιντεν μπήκε για πρώτη φορά στη Γερουσία πριν από μισό και πλέον αιώνα, σε μια εποχή που οι κυβερνητικοί θεσμοί της Αμερικής ήταν ακόμη ικανοί για μεγαλεία, και ως πρόεδρος προσπάθησε περιοδικά να υπενθυμίσει στους πολίτες σε αυτούς τους δραστικά πιο πολωμένους καιρούς τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στα καλύτερά της.

Δυστυχώς, όταν ο Μπάιντεν πέτυχε τον στόχο της ζωής του, την προεδρία, είχε χάσει τη ρητορική μαγεία και τη ζωντάνια των νεότερων χρόνων του. Διατήρησε αρκετή πειστική δύναμη για να φέρει νομοθέτες με κυβερνητικό πνεύμα και από τα δύο κόμματα πίσω από κάποια σημαντικά διακομματικά επιτεύγματα, και επέδειξε σημαντικό πολιτειακό πνεύμα όταν τελικά αποχώρησε από την καταδικασμένη εκστρατεία επανεκλογής του. Όμως ο Μπάιντεν απέτυχε να ενώσει τη χώρα ή να μειώσει τον θυμωμένο φυλετισμό της, και με ορισμένους τρόπους έκανε τα πράγματα χειρότερα. Η εμφανής σωματική και διανοητική του φθορά ήταν μια πολύ εύστοχη μεταφορά για ένα έθνος σε παρακμή, που δεν είναι πλέον ικανό για την ενότητα, τον δυναμισμό και την αισιοδοξία που έδειχνε στην ακμή του.

Ο εκδικητικός, καταστροφικός λαϊκισμός του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο πιθανό να υποβαθμίσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Αμερικής σε κάθε στροφή παρά να την αποκαταστήσει - και φοβάμαι ότι οι Δημοκρατικοί θα απαντήσουν με τη δική τους μάρκα φυλετισμού και εξτρεμισμού. Αλλά η απόσυρση του Μπάιντεν σημαίνει τουλάχιστον ότι θα γλιτώσουμε τη ρεβάνς που σχεδόν κανείς δεν ήθελε. Όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, θα είναι αρκετά νέος και ενεργητικός ώστε να υποστηρίξει ότι η Αμερική πρέπει να ξεπεράσει τα βίαια αδιέξοδα των τελευταίων δεκαετιών. Όσο κι αν σεβάστηκα την οπισθοδρομική επίκληση του Μπάιντεν σε περασμένα μεγαλεία, οι Δημοκρατικοί έχουν τώρα την ευκαιρία να προσφέρουν ένα όραμα γνήσιας μεταρρύθμισης και καλύτερων αποτελεσμάτων για όλους τους Αμερικανούς».

What's next after Biden drops out, Kamala Harris says she will seek nomination | full coverage

«Οδηγούμε εκτός δρόμου»

Ο Joshua Zeitz είναι ιστορικός και συγγραφέας του περιοδικού POLITICO.

«Αν δεν είχε σώσει την παλαιότερη και ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου από τα νύχια ενός επίδοξου απολυταρχικού - αν απλώς είχε οδηγήσει το πλοίο σε σταθερά νερά - ο Τζο Μπάιντεν θα είχε καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους της σύγχρονης εποχής.

Τα επιτεύγματά του στην εσωτερική πολιτική σε μία θητεία ξεπερνούν εκείνα όλων των προκατόχων του μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και τον Λίντον Τζόνσον. Και σε αντίθεση με τον Τζόνσον, η εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν ήταν μια κρίσιμη επιτυχία: κράτησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ενωμένη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα όπως κανένας πρόεδρος μετά τον Χάρι Τρούμαν- πλοηγήθηκε επιδέξια στην αυξανόμενη κινεζική και ιρανική υποκίνηση - και μάλιστα με μεγαλύτερη περιπλοκότητα, καθώς η επιθετικότητα αυτή είναι τόσο συχνά ασύμμετρη. Και υπερασπίστηκε το Ισραήλ, στην πιο δύσκολη στιγμή του Ισραήλ, παρά τις συνεχείς δολοπλοκίες και την ανικανότητα της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν θα μείνει σίγουρα στη μνήμη μας ως ένας από τους μεγάλους. Δεν είναι ντροπή να γερνάς. Υπάρχει μεγάλη τιμή στο να βάζεις τη χώρα πάνω από τον εαυτό σου, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Η ιστορία δεν προσφέρει κανένα οδικό χάρτη για τους επόμενους τρεις μήνες. Οδηγούμε εκτός δρόμου. Αλλά ξέρουμε μερικά πράγματα.

Οι ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με μια επιλογή μεταξύ δύο ανδρών που θα ήταν ογδοντάρηδες στη δεύτερη θητεία τους. Η πλειοψηφία της χώρας απεχθάνεται την ιδέα μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ, φοβάται το Σχέδιο 2025, υποστηρίζει την αναπαραγωγική ελευθερία και αγκαλιάζει τη δημοκρατία έναντι της εξέγερσης.

Τώρα εναπόκειται στους Δημοκρατικούς, και πιθανότατα στην αντιπρόεδρο Kamala Harris, να ασκήσουν δίωξη για την υπόθεση. Και εναπόκειται στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ξεπεράσουν τις αρχαίες φυλετικές και έμφυλες προκαταλήψεις στην υπηρεσία της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο de facto πρόεδρος»

Ο Curt Mills είναι εκτελεστικός διευθυντής του The American Conservative.

«Συγχαρητήρια στους Δημοκρατικούς για την ανατροπή ενός εν ενεργεία προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο de facto πρόεδρος. Η μοναδική φορά, ο Γκρόβερ Κλίβελαντ το 1892, που ένας πρώην πρόεδρος κατέβηκε στις γενικές εκλογές μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα: Κέρδισε. Η εκρηκτική πυρίτιδα έχει τώρα μπει σε αυτό το μείγμα. Όποιος μοιράζεται τώρα τη σκηνή με τον Τραμπ θα φαίνεται πολύ, πολύ μικρότερος.

Η Κάμαλα Χάρις είναι υποτιμημένη από τη Δεξιά, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανότατα υπεράνω. Το θετικό αφήγημα γράφτηκε από μόνο του: η πρώτη Αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρος από την πιο σημαντική πολιτεία της Ένωσης, και μάλιστα στην πολιτική των Δημοκρατικών. Είχε τέσσερα χρόνια για να λάμψει και απέτυχε οικτρά. Τώρα έχει μόνο τέσσερις μήνες για να αποδώσει σε μια πολύ μεγαλύτερη σκηνή.

Αναδρομή έξι εβδομάδων: Η Χάρις ήταν ο πιο αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος μετά τον Ντικ Τσένι. Τουλάχιστον αυτός είχε τη δικαιολογία του πολέμου στο Ιράκ. ...Πρόκειται για μια ενοχλητική, πανικόβλητη κίνηση των Δημοκρατικών.»

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι Δημοκρατικοί θα γίνουν έξυπνοι»

Ο Allan Lichtman είναι διακεκριμένος καθηγητής ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, αλλά η διατήρηση της προεδρίας, έχει βαθιές επιπτώσεις στο σύστημά μου για τις προβλέψεις, τα 13 κλειδιά για τον Λευκό Οίκο, το οποίο προβλέπει σωστά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών από το 1984. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, προβλέπονται ηττημένοι αν έξι ή περισσότερα κλειδιά πέσουν σε βάρος του κατεστημένου κόμματος. Διαφορετικά, προβλέπονται νικητές.

Η απόσυρση του Μπάιντεν χάνει το κλειδί του Incumbency Key για τους Δημοκρατικούς. Αυτό φέρνει το κόμμα σήμερα με τρία κλειδιά κάτω. Οι Δημοκρατικοί χάνουν επίσης το Mandate Key, δεδομένης της απώλειας του κόμματος στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, και το Incumbent Charisma Key επειδή ο Biden δεν είναι ούτε ο FDR ούτε ο JFK. Υπό αυτές τις συνθήκες, τρία από τα τέσσερα αναποφάσιστα κλειδιά θα πρέπει να πέσουν για να προβλέψουμε μια ήττα των Δημοκρατικών: Τρίτο κόμμα, κοινωνική αναταραχή, εξωτερική/στρατιωτική αποτυχία και εξωτερική/στρατιωτική επιτυχία.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να χάσουν ένα άλλο κλειδί, το κλειδί της κομματικής διαμάχης, το οποίο θα τους έβαζε τέσσερα κλειδιά κάτω και πιο κοντά στην προβλεπόμενη ήττα. Τις επόμενες εβδομάδες, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι Δημοκρατικοί θα γίνουν έξυπνοι και θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μπάιντεν να ενωθούν πίσω από την Καμάλα Χάρις. Πρόκειται για μια άρτια καταρτισμένη υποψήφια, η οποία έχει διατελέσει αντιπρόεδρος, γερουσιαστής των ΗΠΑ και γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας.

Εκτός από τα Κλειδιά, η ιστορία προσφέρει σημαντικά μαθήματα. Από το 1900, το κατεστημένο κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ την επανεκλογή όταν διαγωνίζεται σε εκλογές με ανοικτή έδρα, σε συνδυασμό με μια σοβαρή διαμάχη για το χρίσμα. Ωστόσο, αν και το δείγμα είναι μικρό, το εν ενεργεία κόμμα έχει περίπου ίσες πιθανότητες να κερδίσει την επανεκλογή του σε μια αναμέτρηση με ανοικτή έδρα, χωρίς κομματική μάχη. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το 1928 και το 1988».

Kamala Harris: A Stronger Candidate Against Trump? | WSJ

«Αυτό το "πραξικόπημα" δεν πρόκειται να λειτουργήσει καλά για τους Δημοκρατικούς»

Ο Josh Hammer είναι αρχισυντάκτης του Newsweek και οικοδεσπότης του podcast «The Josh Hammer Show».

«Είμαι ειλικρινά σοκαρισμένος από το πώς εξελίχθηκε το πραξικόπημα του Δημοκρατικού Κόμματος του 2024 με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος είναι σαφώς σωματικά και διανοητικά ανάπηρος εδώ και χρόνια, όπως κάποιοι από εμάς έχουν επανειλημμένα επισημάνει όταν ήταν λιγότερο της μόδας να το κάνουν. Το πολυσυζητημένο προεδρικό ντιμπέιτ του CNN δεν αποκάλυψε ακριβώς καμία νέα πληροφορία για όποιον έδινε έστω και την παραμικρή προσοχή. Και σε μια προεδρική εκλογή που για άλλη μια φορά θα καταλήξει στη ζώνη του σκουριάς - και ειδικότερα στις πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν - είναι παράξενο για τους Δημοκρατικούς να ανταλλάξουν τον άνθρωπο που μιλάει αδιάκοπα για την δύσκολη ανατροφή του στο Σκράντον με έναν αριστερό Καλιφορνέζο με περισσότερες αποσκευές από ένα τρένο Acela.

Αυτό το πραξικόπημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει καλά για τους Δημοκρατικούς. Το υποτιθέμενο κόμμα της «δημοκρατίας» είναι τώρα τόσο αφοσιωμένο στο να αγνοήσει μια σχεδόν προεδρική δολοφονία και να παρουσιάσει τον αντίπαλό του ως υπαρξιακή απειλή για τη «δημοκρατία», ώστε να καθαιρέσει τον ίδιο τον δημοκρατικά εκλεγμένο υποψήφιό του - αφού έκλεισε την προκριματική διαδικασία των προεδρικών εκλογών του από κάθε έστω και ημι-πίστευτο ανταγωνισμό.

Όλα αυτά είναι, για να το θέσουμε ευγενικά, υπερβολικά γελοία. Κανένας λογικά ανεξάρτητος ψηφοφόρος δεν μπορεί να κοιτάξει αυτή την κωλοτούμπα και να συμπεράνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε άλλο εκτός από μια υποκριτική κοροϊδία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, απέχουμε ακόμη πολύ από τον Νοέμβριο και είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι είδους «έκπληξη του Οκτωβρίου» έχουν στα μανίκια τους οι Δημοκρατικοί, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς παραμένουν σε καλή κατάσταση για να ορκιστούν ως POTUS και VPOTUS τον Ιανουάριο του 2025».

«Οι Δημοκρατικοί έχουν μια φανταστική ευκαιρία να επιστρέψουν την κούρσα στις παραδοσιακές θεμελιώδεις αρχές»

Ο Bill Scher είναι συνεργαζόμενος συγγραφέας στο περιοδικό POLITICO και συντάκτης πολιτικής στο Washington Monthly.

«Οι εν ενεργεία πρόεδροι που προεδρεύουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες με χαμηλή ανεργία και μισθούς που αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό και που δεν έχουν στείλει αμερικανικά χερσαία στρατεύματα να πολεμήσουν και να πεθάνουν σε αντιλαϊκούς πολέμους, κερδίζουν σταθερά την επανεκλογή. Η οικονομική βελτίωση ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα όποια εναπομείναντα προβλήματα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν σε τροχιά να χάσει την επανεκλογή του κυρίως λόγω ανησυχιών για γνωστική παρακμή. Τώρα που ο Μπάιντεν δεν θα είναι ο υποψήφιος, οι Δημοκρατικοί έχουν μια φανταστική ευκαιρία να επαναφέρουν την κούρσα στα παραδοσιακά θεμελιώδη στοιχεία.

Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, περιμένω βεβαίως ότι ο Τραμπ και ο υποψήφιος σύντροφός του, ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, θα προσπαθήσουν να αποσυνδέσουν την κούρσα από τα παραδοσιακά θεμελιώδη στοιχεία με φυλετικές επιθέσεις, μισογυνισμό και προπηλακισμούς κατά των μεταναστών. Αυτό έχει ήδη αρχίσει.

Το Σάββατο ο Βανς είπε για τη Χάρις: «Τι στο διάολο έχεις κάνει εκτός από το να εισπράττεις μια επιταγή;». Ο Βανς έχει υπηρετήσει ελάχιστα στην κυβέρνηση, ενώ η Χάρις υπήρξε εισαγγελέας της πόλης, γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, γερουσιαστής των ΗΠΑ και αντιπρόεδρος που έχει εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σε περισσότερες από 15 επισκέψεις στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Βανς μιλάει για τη Χάρις σαν να είναι δικαιούχος κοινωνικής πρόνοιας. Ο Τραμπ απάντησε στην απόσυρση του Μπάιντεν κατηγορώντας τον ότι καλωσορίζει «εκατομμύρια ανθρώπους που περνούν τα σύνορά μας», συμπεριλαμβανομένων «πολλών από φυλακές, ψυχιατρεία και αριθμό ρεκόρ τρομοκρατών», αγνοώντας πλήρως την επιτυχία της πρόσφατης καταστολής των συνόρων.

Η ολοένα και πιο ακατάληπτη ομιλία του Μπάιντεν επέτρεψε στην ηλικία και την υγεία να επισκιάσουν το ιστορικό του. Οι πρόσφατες εμφανίσεις του Χάρις στην προεκλογική εκστρατεία ήταν πολύ πιο έντονες. Δεν μπορώ να προβλέψω με βεβαιότητα πόσο καλά θα αντέξει τις σφοδρές επιθέσεις τους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να εξουδετερώσει τέτοιους περισπασμούς και να επαναφέρει την προσοχή στα θεματικά πεδία όπου συνήθως κερδίζονται οι προσπάθειες επανεκλογής».

«Μια ενοποίηση ολόκληρου του Δημοκρατικού Κόμματος πίσω από την Κάμαλα Χάρις

Ο Chuck Rocha είναι ιδρυτής της Solidarity Strategies και πρώην σύμβουλος της εκστρατείας του Bernie Sanders για το 2020.

Αυτό που θα δείτε τους επόμενους τέσσερις μήνες είναι μια ενοποίηση ολόκληρου του Δημοκρατικού Κόμματος πίσω από την Κάμαλα Χάρις. Θα δείτε μια απρόσκοπτη προσπάθεια όλων αυτών των πόρων που επρόκειτο να δαπανηθούν για λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν να δαπανηθούν για λογαριασμό της Χάρις. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το super PAC που συνδέεται με την επανεκλογή του Μπάιντεν, το Future Forward, το οποίο μέχρι σήμερα ανέφερε ότι έχει στην τράπεζα πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια. Θα δείτε επίσης πρωτοφανή συγκέντρωση χρημάτων από τους Δημοκρατικούς, βλέποντας ιστορικά ποσά να συγκεντρώνονται διαδικτυακά.

Το πιο ενδιαφέρον αμέσως θα είναι ποιον θα επιλέξει η Χάρις για αντιπρόεδρο. Νομίζω ότι εκεί θα ευθυγραμμιστούν τα πράγματα για τον ενθουσιασμό στο κόμμα και εκεί θα γίνει η πραγματική αναμέτρηση. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να τα βάλει με τον αντιπρόεδρο ως υποψήφιο, διότι στο Δημοκρατικό Κόμμα δεν θέλεις να θεωρηθεί ότι πας κόντρα στην πιθανή πρώτη γυναίκα πρόεδρο και την πρώτη έγχρωμη γυναίκα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιπρόεδρος Χάρις ήταν η επικεφαλής της κυβέρνησης στην προσπάθεια να αντιταχθεί στην απόφαση Ντομπς, η οποία οδήγησε τις γυναίκες σε όλη την Αμερική να χάσουν θεμελιώδη δικαιώματα που απολάμβαναν για χρόνια. Σε αυτό το μοναδικό θέμα, η διαφορά μεταξύ μιας έγχρωμης γυναίκας που θα κατέβει απέναντι σε αυτούς τους δύο λευκούς μάγκες θα είναι η αντίθεση που πιθανότατα θα την βάλει στην κορυφή μαζί με όλα τα επιτεύγματα που αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προβάλει στις τηλεοπτικές διαφημίσεις».

«Αυτό το χάος τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών σημαίνει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει»

Ο Saurabh Sharma είναι πρόεδρος της American Moment, μιας οργάνωσης με έδρα την Ουάσινγκτον που προσλαμβάνει και εκπαιδεύει την επόμενη γενιά συντηρητικών στελεχών.

«Ποτέ δεν πίστευε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα παραιτούνταν, επειδή όλοι όσοι μπορούσαν να τον αναγκάσουν να το κάνει, από το προσωπικό του μέχρι την επιτροπή κανόνων του DNC, είχαν μεγάλο κίνητρο να παραμείνει στην κορυφή του ψηφοδελτίου. Η μόνη εξαίρεση ήταν οι δωρητές. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της παραίτησης του Μπάιντεν ήρθε την επομένη των αρχείων του FEC που έδειξαν μια καταστροφική πτώση των δωρεών προς την εκστρατεία του Μπάιντεν, ειδικά σε σύγκριση με εκείνη του προέδρου Τραμπ.

Οι δωρητές των Δημοκρατικών έχουν μια ενδιαφέρουσα σχέση με τη δική τους εξουσία. Πολλοί νιώθουν άβολα με την επιρροή που ασκούν, αλλά εξακολουθούν να την ασκούν με ευχαρίστηση. Περιμένετε ότι θα καλέσουν το Δημοκρατικό Κόμμα να εμπλακεί σε κάποια επίφαση Δημοκρατίας τις επόμενες εβδομάδες - ενώ εξακολουθούν να μηχανεύονται το αποτέλεσμα που τους βολεύει περισσότερο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ο Χάρις και ένας απροσδιόριστος λευκός. Είτε θα υπάρξει μια pro forma αμφισβήτηση στην κορυφή του ψηφοδελτίου, είτε θα ενθαρρύνουν μια πιο δημοκρατική ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρου, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη νομιμοποίηση στο ψηφοδέλτιο.

Αυτή η διαδικασία θα αναδείξει αναγκαστικά τα ρήγματα στον Δημοκρατικό συνασπισμό. Να περιμένετε δημόσιες μάχες για το Ισραήλ και το μέλλον της ατζέντας εσωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών. Κάθε αντιδημοφιλής δημόσια μάχη θα στείλει περισσότερη υποστήριξη προς τον Τραμπ-Βανς. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η εκστρατεία του Τραμπ θα ξεκαθαρίσει το σχέδιό της για να καταστήσει τον Χάρις ανίκανο και απωθητικό στο εκλογικό σώμα - και θα τα καταφέρει. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα θέσουν το κρίσιμο ερώτημα «τι ήξερε η Χάρις και πότε;» όταν πρόκειται για την υγεία του Μπάιντεν. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στενές εκλογές, αλλά αυτού του είδους το χάος τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών σημαίνει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει»

«Αν ο νέος υποψήφιος τρέξει με το παλιό εγχειρίδιο, κινδυνεύει να είναι εξίσου ευάλωτος»

Η Andra Gillespie είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Emory.

«Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από τις προεδρικές εκλογές του 2024 αφαιρεί ένα βέλος επίθεσης από τη φαρέτρα των Ρεπουμπλικανών. Αλλά ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξουν οι Δημοκρατικοί ως υποψήφιό τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό, προοδευτικό μήνυμα και να ανταποκριθούν επιδέξια στη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος που έκανε τον Μπάιντεν ευάλωτο πολύ πριν από την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου. Αν δεν το κάνουν, εκείνοι που έσπρωξαν τον Μπάιντεν έξω από αυτή την κούρσα πιθανόν να εξακολουθούν να αισθάνονται αναστατωμένοι σε ένα ή δύο μήνες.

Είτε η Κάμαλα Χάρις είτε κάποιος άλλος Δημοκρατικός επιλεγεί ως υποψήφιος, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του θα συνδέσουν κάθε αντιληπτή αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν με αυτούς. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον νέο υποψήφιο να είναι έτοιμος από την πρώτη ημέρα να διορθώσει τα πρακτικά όταν ο Τραμπ επιδίδεται σε λάθος χαρακτηρισμούς πολιτικής, υπερβολές και ξεκάθαρα ψέματα. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει ένα ειλικρινές, συνεκτικό, πειστικό και προοπτικό όραμα για το τι θέλει να επιτύχει και γιατί. Αν και η αντιπαράθεση του οράματος των Δημοκρατικών με το ιστορικό, τον χαρακτήρα και τα σχέδια των συμμάχων του Τραμπ είναι σίγουρα μέρος αυτής της αντιπαράθεσης, θα χρειαστούν περισσότερα από την περιγραφή υπαρξιακών απειλών ή την εξειδίκευση σε μερικά ζητήματα για να δημιουργήσουν οι Δημοκρατικοί έναν νικηφόρο συνασπισμό. Θα πρέπει να πείσουν έναν ποικιλόμορφο συνασπισμό ψηφοφόρων να τους υποστηρίξει, διότι, ακόμη και αν αυτοί οι ψηφοφόροι διαφωνούν με τους».

«Οι Δημοκρατικοί θα βρεθούν δεμένοι με ένα σύνολο μισοψημένων και μη δοκιμασμένων ιδεών»

Ο Oren Cass είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης American Compass και συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου Understanding America στο Substack.

«Ο μετασχηματισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ένα κόμμα που επικεντρώνεται στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, είναι επιφυλακτικό απέναντι στη Wall Street και το ελεύθερο εμπόριο και έχει δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής βιομηχανίας έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή, αλλά και η ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει μεταβληθεί. Ο εναγκαλισμός της βιομηχανικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για παράδειγμα, παραμένει βαθιά αντιπαθής στους οικονομικούς συμβούλους της εποχής Ομπάμα, όπως ο Λάρι Σάμερς και ο Τζέισον Φέρμαν. Ακόμη και εντός της κυβέρνησης, μακροχρόνιες μάχες μαίνονται μεταξύ των ελεύθερων εμπόρων, όπως η Τζάνετ Γέλεν, που επιδίωκε στενότερους δεσμούς με την Κίνα, και των οικονομικών ρεαλιστών, όπως η Κάθριν Τάι, που αναγνώρισε τις αποτυχίες της παγκοσμιοποίησης. Είναι οι Δημοκρατικοί έτοιμοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη σημασία της επιβολής της μετανάστευσης για τις στενές αγορές εργασίας που αυξάνουν τους μισθούς στο χαμηλό επίπεδο; Είναι η Μεγάλη Τεχνολογία ο ακρογωνιαίος λίθος του συνασπισμού τους ή συμφωνούν με το κατηγορητήριο της προέδρου της FTC, Λίνα Καν;

Σε μια ανταγωνιστική διαδικασία προκριματικών εκλογών, αυτά τα ζητήματα θα είχαν συζητηθεί δημόσια και οι απόψεις όποιου αναδεικνυόταν νικητής θα είχαν κερδίσει τη νομιμοποίηση ως η πορεία του κόμματος προς τα εμπρός. Αντ' αυτού, ο επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία -είτε η Καμάλα Χάρις είτε ένας από τους πολλούς κυβερνήτες που αξίζουν αναφοράς- είναι πιθανό να αναλάβει αυτόν τον τίτλο χωρίς να έχει δώσει καμία ένδειξη του οράματός του (αν έχει όραμα) και χωρίς αναφορά στο διαφορετικό σύνολο εμπειρογνωμόνων που θα συμβούλευε τον καθένα από αυτούς. Ίσως οι Δημοκρατικοί έχουν την τύχη να βρουν μια συναρπαστική και συνεκτική ιδεολογία που θα τους οδηγήσει μπροστά. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν δεμένοι σε ένα μισοψημένο και αδοκίμαστο σύνολο ιδεών για τις οποίες δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να υποστηρίξουν δημόσια την άποψή τους»

«Φανταστείτε έναν εισαγγελέα απέναντι σε κάποιον με 88 κατηγορίες»

Η Angela Rye είναι συμπαρουσιάστρια του Native Land Pod και διευθύντρια/διευθύνουσα σύμβουλος της IMPACT Strategies, μιας εταιρείας πολιτικής συνηγορίας.

«Η πρώτη προτεραιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ενωθεί πίσω από την υποψηφιότητα της Kamala Harris και του συνυποψηφίου της, ο οποίος πρέπει να ανακοινωθεί σύντομα. Οι άνθρωποι πρέπει να δουν το ψηφοδέλτιο που θα ψηφίσουν και όχι μόνο τη δικτατορία κατά της οποίας ψηφίζουν. Οι επόμενοι τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές θα μπορούσαν να είναι από τους πιο δύσκολους που έχει δει ποτέ το κόμμα, και αυτό μπροστά στο γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πλήρως ενωμένο πίσω από τον μεσσία του, τον Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο σύντροφό του, τον Τζέι Ντι Βανς.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του αρκετές εβδομάδες πριν από το συνέδριο σημαίνει ότι η Καμάλα Χάρις δεν κληρονομεί το χρίσμα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε. Όταν ο κόσμος ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προκριματικής διαδικασίας, το έκανε με την κατανόηση ότι υποστήριζε ένα ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείτο και η Καμάλα Χάρις, με όλα τα επιτεύγματά της ως αντιπρόεδρος, ήταν το νούμερο δύο. Υπάρχει ένα πρόσωπο που απομακρύνθηκε από το χρίσμα: Ο Τζο Μπάιντεν - όχι η Καμάλα Χάρις. Κάθε ψηφοφόρος που ψήφισε το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις, έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει ότι οι ψήφοι του εξακολουθούν να μετράνε στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις το κέρδισε. Έχει επιδείξει σημαντικό ιστορικό επιτευγμάτων και μπορεί να κερδίσει. Μπορείτε να φανταστείτε έναν εισαγγελέα απέναντι σε κάποιον με 88 κατηγορίες;

Αυτές είναι διαφορετικές εκλογές από το 2020 και όλα τα προηγούμενα χρόνια - είναι ένας πολιτικός πόλεμος. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον προηγούμενο κύκλο μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής πριν. Τώρα, είναι ένας πόλεμος για τη δημοκρατία και ο αμερικανικός λαός πρέπει να δράσει ανάλογα».

«Πρέπει να διαλύσουμε τη νοσταλγία του Τραμπ»

Ο Λίαμ Ντόνοβαν είναι διευθυντής της Bracewell LLP και πρώην βοηθός της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Γερουσιαστικής Επιτροπής.

Μετά από τρεις εβδομάδες ατενίζοντας την πολιτική άβυσσο, οι Δημοκρατικοί έχουν περάσει κυκλικά από τα στάδια της θλίψης, έχουν αποδεχθεί τον εγγενή κίνδυνο ενός προεδρικού ανασχηματισμού και έχουν αγκαλιάσει με ευφορία έναν υποψήφιο που θα φοβόντουσαν ότι θα ηγείτο του ψηφοδελτίου τους μόλις πριν από έναν μήνα. Η ανταλλαγή τους αφήνει τέσσερις μήνες για να βγουν από τη βαθιά τρύπα που έσκαψε ο Μπάιντεν τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Η θεμελιώδης πρόκληση για την Χάρις είναι η ίδια που ήταν και για τον Μπάιντεν: ανεξαρτήτως ηλικίας ή οξύτητας, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι λένε στους δημοσκόπους ότι θυμούνται την εποχή Τραμπ με μεγαλύτερη αγάπη από ό,τι τα χρόνια του Μπάιντεν και πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Τραμπ τους βοήθησαν περισσότερο από ό,τι οι πολιτικές του Μπάιντεν. Όσο ισχύει αυτό, η νίκη θα παραμείνει απρόσιτη. Η Χάρις και ο υποψήφιος σύντροφός της θα πρέπει να διαλύσουν τη νοσταλγία του Τραμπ, να κατασκηνώσουν στις πολιτείες που δίνουν μάχη και να αντιπαραβάλουν το όραμά τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με το σκοτεινό μέλλον που υπόσχονται υπό την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων. Η μάχη έχει ήδη αρχίσει να την προσδιορίζει ανάμεσα σε ένα αμφίθυμο εκλογικό σώμα, με τους Ρεπουμπλικανούς να επιδιώκουν να ενισχύσουν μια ελαφριά εικόνα, ενώ οι Δημοκρατικοί προβάλλουν μια σκληροτράχηλη εισαγγελέα και αντίπαλο δέος στον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ βρίσκεται στην άγνωστη θέση του επικρατέστερου υποψήφιου. Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε τροχιά νίκης, η οποία δεν έχει κλονιστεί τους τελευταίους εννέα μήνες. Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, είναι η άλλη πλευρά που μπορεί να επωφεληθεί από την έγχυση ποικιλομορφίας και αβεβαιότητας. Το γεγονός ότι ο Τραμπ βρίσκεται καθόλου σε αυτή τη θέση αποτελεί απόδειξη της αχαρακτήριστης πειθαρχίας και ψυχραιμίας, τόσο από τον υποψήφιο όσο και από την προεκλογική εκστρατεία- η διχοτόμηση Λευκός Οίκος εναντίον φυλακής φαίνεται να έχει εστιάσει το μυαλό. Αλλά ο Τραμπ είναι κατά βάθος υποψήφιος αντάρτης και πρέπει να φροντίσει να αποφύγει τα πολλά αβίαστα λάθη που μπορεί να φανταστεί κανείς απέναντι σε έναν υποψήφιο που γράφει ιστορία.

Τέσσερις μήνες πριν, η προεδρία ανήκει στον Τραμπ για να την χάσει- αλλά μετά από ένα οκταήμερο που είδε την απόπειρα δολοφονίας ενός πιθανού υποψηφίου και την πολιτική εκπαραθύρωση ενός εν ενεργεία προέδρου, τα γεγονότα είναι μεγάλα. Και με τον Μπάιντεν να μοιάζει μέρα με τη μέρα με μεγαλύτερο άλμπατρος, οι Δημοκρατικοί που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου είναι ενθουσιασμένοι που θα απαλλαγούν από τις αποσκευές του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα ρισκάρουν με ένα ανερχόμενο αουτσάιντερ».

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.