Κοσμος

Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου 1946: Ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ

Το σιωνιστικό χτύπημα που μνημονεύουν ακόμα οι φανατικοί στο Ισραήλ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου 1946: Ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ
© Fox Photos / Getty Images

Ισραήλ: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο ξενοδοχείο King David από τη σιωνιστική ομάδα Irgun σαν σήμερα το 1946

Η μαχητική δεξιά του Ισραήλ έχει το μερίδιό της σε τρομοκρατικές επιθέσεις: πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι φανατικοί σιωνιστές εχθρεύονταν τόσο τους Αγγλο-Γάλλους, όσο και τους Άραβες —αυτούς που αργότερα αυτοπροσδιορίστηκαν ως «Παλαιστίνιοι». Το αίτημα των Εβραίων ήταν η δημιουργία ενός κράτους που να περιλαμβάνει ολόκληρη την Παλαιστίνη, την ιστορική περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και των οχθών του Ιορδάνη. Από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση (Mandate for Palestine) υπό την επιτήρηση της Κοινωνίας των Εθνών. Σκοπός του συστήματος της «εντολής» (mandate) της Κοινωνίας των Εθνών ήταν να διαχειριστεί τμήματα της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής από τον 16ο αιώνα:  τα  εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου βρέθηκαν υπό γαλλική εντολή, μέχρις ότου να διαμορφωθούν ως ανεξάρτητες χώρες. Το καθεστώς της «εντολής» έμοιαζε με το αποικιοκρατικό, αλλά, εφόσον δεν υπήρχαν οργανωμένα κράτη είχε κριθεί απαραίτητη μια μεταβατική κατάσταση —εκείνη την εποχή τα τουρκικά σαντζάκια έπρεπε να αποκτήσουν σύνορα, σχετικά ομοιογενή πληθυσμό, διοίκηση, εξωτερικές και διπλωματικές σχέσεις. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία.

Η εντολή τερματίστηκε στις 14 Μαΐου 1948. Πριν από τη λήξη της, ο ΟΗΕ προέβλεψε τη δημιουργία ενός εβραϊκού και ενός αραβικού κράτους με την Ιερουσαλήμ υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Την τελευταία ημέρα της εντολής ανακηρύχθηκε το Κράτος του Ισραήλ, τα σύνορα του οποίου δεν ικανοποιούσαν τους φανατικούς σιωνιστές— πράγμα που είχαν διατυπώσει σε όλους τους τόνους.

Στις 22 Ιουλίου 1946 η τρομοκρατική σιωνιστική ομάδα Irgun πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στο βρετανικό διοικητικό στρατηγείο που στεγαζόταν στη νότια πτέρυγα του ξενοδοχείου King David στην Ιερουσαλήμ σκοτώνοντας 91 άτομα —Άραβες, Εβραίους και Βρετανούς— και τραυματίζοντας άλλα 46. Μεταμφιεσμένοι σε Άραβες εργάτες και σε σερβιτόρους ξενοδοχείου, τα μέλη της Irgun τοποθέτησαν τη βόμβα στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου του ξενοδοχείου. Το κίνητρο ήταν η καταστροφή εγγράφων που ενοχοποιούσαν την Εβραϊκή Υπηρεσία σε επιθέσεις κατά των Βρετανών, αλλά και γενικότερα η έκφραση δυσαρέσκειας εναντίον τους: οι Εβραίοι πίστευαν ότι η Βρετανία μοίραζε αντικρουόμενες υποσχέσεις στους Άραβες και στους Εβραίους. Το ξενοδοχείο King David ήταν εκείνη την εποχή η φωλιά των κατασκόπων: μπαινόβγαιναν ιδιωτικοί ντετέκτιβ, σιωνιστές πράκτορες, Άραβες σεΐχηδες και ειδικοί ανταποκριτές που κρυφάκουγαν ο ένας τον άλλον. Η βομβιστική επίθεση, αν και δεν ήταν η πρώτη, έδειχνε ότι οι φανατικοί σιωνιστές δεν θα αποδέχονταν τη συμβίωση με τους Άραβες. Ομοίως, αντέδρασαν οι Άραβες: μόλις το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του και όρκισε πρόεδρο τον Χάιμ Βάιζμαν και πρωθυπουργό τον σιωνιστή ηγέτη Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος. Πέντε αραβικές χώρες (η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ) εισέβαλαν στρατιωτικά στο ισραηλινό έδαφος, με τη βοήθεια δυνάμεων από την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Τότε η Αίγυπτος προσάρτησε το Σινά και τη Γάζα, ενώ η Ιορδανία προσάρτησε τη Δυτική Όχθη. Ένα χρόνο αργότερα υπεγράφη μια εύθραυστη ανακωχή.

Η τρομοκρατική επίθεση στο King David επικρίθηκε από όλες τις πλευρές: ακόμα κι από τον Τσόρτσιλ, ενθουσιώδη υποστηρικτή του σιωνισμού, κι από την “Hatsofeh’’, μια εβραϊκή εφημερίδα στην Παλαιστίνη, η οποία χαρακτήρισε τους τρομοκράτες της Irgun «φασίστες». Η Irgun ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, θρηνώντας μόνο τα εβραϊκά θύματα και κατηγορώντας τη Βρετανία ότι δεν είχε θρηνήσει για τα εκατομμύρια των Εβραίων που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σύμφωνα με μεταγενέστερες πληροφορίες, οι Βρετανοί γνώριζαν για την τρομοκρατική επίθεση αλλά δεν θέλησαν να εκκενώσουν το ξενοδοχείο με σκοπό να δυσφημίσουν τον μαχητικό σιωνισμό και να περιορίσουν τα δικαιώματα των Εβραίων στην περιοχή.

Τον Ιούλιο του 2006, το Menachem Begin Heritage Center οργάνωσε συνέδριο για τον εορτασμό της 60ής επετείου από τον βομβαρδισμό. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην μέλη της Irgun. Ευλόγως, ο Βρετανός πρέσβης στο Τελ Αβίβ και ο γενικός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ διαμαρτυρήθηκαν για το ότι οι ισραηλινές αρχές τιμούσαν μια τρομοκρατική πράξη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.